Най-успелият футболист на Добрич днес става на 34 (видео)

Малцина са българските футболисти, които могат да се похвалят със статут на легенда в именит английски отбор. Такъв безспорно е Светослав Тодоров за Портсмут, където за 77 мача вкара 33 гола.

Най-успелият футболист на Добрич днес става на 34 (видео)

На днешната дата, 30 август, през 1978 година в Добрич е роден Светослав Тодоров. Баща му е един от доказаните футболисти на Добруджа Иван Манолов.


 

Светльо започва да тренира футбол в Добруджа, първите му мачове при мъжете са с жълто-зелената фланелка през сезон 1996/97 година. Младокът прави много силен пролетен полусезон по терените на А група, вкарвайки и 4 гола за Добруджа. През лятото новакът в елита Литекс прави шампионска селекция, в която попада и добричлията.

 

Светослав Тодоров е единственият футболист ставал 4 пъти шампион на България с отбора от Ловеч - през 1998, 1999, 2010 и 2011 година.

 

През 2001 година преминава в най-силното първенство на света - Висшата лига на Англия. Пожелан е от специалист като Хари Реднап в Уест хям. След един сезон при чуковете преминава в Портсмут.

 

Още през първия - 2002/2003 година блесва с 26 гола. Те му отреждат приза за голмайстор на Чемпиъншип и огромен принос за шампионската титла във второто ниво на английския футбол. През следващите сезони Портсмут е фактор във Висшата лига, но контузиите пречат на българина да играе редовно. Играе още за елитния Уигън и Чарлтън в Чемпиъншип, след което през 2009 година се завръща в България и играе 3 сезона за Литекс.

 

Светослав Тодоров има 42 мача и 7 гола за мъжкия национален отбор на България.  

 

Добрич Онлайн честити рождения ден на Светльо и му пожелава крепко здраве и още много успехи!

 

А вие се насладете на красивите голове на добричлията за Портсмут във видеото: