Селският казан по стандарт; Инспектори гонят готвачи по плажа; Баничари надуват цените

Разнообразни и интересни са съботните водещи заглавия в ежедневния печат

Селският казан по стандарт; Инспектори гонят готвачи по плажа; Баничари надуват цените

24 часа


Поне 753 лв. става таванът на пенсиите догодина

Поне с 53 лв. ще се вдигне таванът на пенсиите от 2013 г. Той ще се повиши минимум със 7,6%, което значи от 700 на 753,20 лв., съобщи вчера министърът на труда Тотю Младенов.

"По закон таванът за новоотпуснатите пенсии трябва да отпадне тотално от 2014 г., но дотогава желанието ни е леко да увеличим и този на сегашните", уточни той.

Това ще възстанови справедливостта поне за част от 45-те хил. възрастни, които сега са ощетени от административната летва и не получават пари според осигуровките, които са внесли.

 

Здрав мъж умира внезапно, последните му думи са: Целуни детето от мен и никога не му се карай!

37-годишният Ангел Гуцев умира от скоротечна вирусна инфекция на 29.07.2012 година, съобщи сайтът на "Марица". Само за шест дни той губи живота си, без никой да подозира, че той е болен. Последните му думи са: "Целуни детето от мен и никога не му се карай!".

Вдовицата Нели твърди, че лекарска грешка е погубила съпруга й и настоява за незабавна проверка на всички нива.

"Надеждите за напредък в развитието на Илиян напоследък бяха големи, защото Ангел три пъти седмично ни караше до Пловдив в специализиран център за рехабилитация. Сега вече няма кой да ни развежда търпеливо", казва Нели.

 

Труд

Барозу: Новият лъч на метрото е пример за това, какво да се очаква от Европа

Новооткритият метродиаметър на софийското метро е пример за това какво може да се очаква от Европа. По линия на европейските фондове е осигурена 50% или 476 млн. евро от стойността на метрото. Това каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу при откриването на новия лъч на софийското метро.

Той изрази своята радост, че една от метростанциите в София носи името „Европейски съюз". „Това демонстрира, че ние сме рамо до рамо - Европейския съюз, София и България", каза той. Барозу изрази признателност към всички, които са работили по проекта на метрото.

 

Инспектори гонят готвачи по плажа

Готвач от крайбрежна кръчма във варненския кв. "Аспарухово", нает без договор, се втурнал да бяга презглава, след като видял трудови инспектори на прага на заведението. Човекът се разсъблякъл в движение и легнал да се пече на плажа.

Куриозният случай не е първи за този обект, припомни вчера шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Още в началото на летния сезон, при първата регулярна проверка по крайбрежието с участието на социалния министър Тотю Младенов, в същата кръчма бе засечен да свири цял оркестър без договори. Тогава собственикът на заведението заяви, че музикантите били клиенти.

 

Стандарт

Ню Йорк Таймс: Купонът е в София

Купонът е в София! До този извод са стигнали журналистите на "Ню Йорк Таймс". Авторитетният и най-четен американски вестник пусна голям репортаж за столицата ни под наслов "36 часа в София". Американецо, отиди и виж този град, запознай се с историята му, хапни в кръчмите, потанцувай в баровете, ще останеш доволен - това се чете между редовете на статията. По време на престоя авторите са се впечатлили от "древния и пълен с енергия град". Те са успели да видят места, за които дори софиянци не подозират. Като кръчмата "Хамбара" - "свърталище на поети и художници още от времето на комунизма". Авторите на репортажа са убедени, че градът ни ще спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 г.

 Махат ДДС за дарителски sms

Събраните чрез sms-и или телефонно обаждане суми от дарителски, благотворителни и филантропски кампании вече няма да бъдат облагани с ДДС. Това е записано в указание на финансовия министър Симеон Дянков за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), което бе публикувано вчера на страницата на ресорното ведомство. Това обаче ще важи само ако операторът не удържа пари от събраните за благотворителната кауза средства. В този случай дарените левчета от хората ще отиват директно в благотворителната сметка, без да се удържат 20% за ДДС. Ако обаче операторът предоставя дарителския номер възмездно и получава от титуляра на сметката пари за услугата, тогава даренията ни ще се начисляват по общия ред с допълнителен налог. В указанието на финансовото министерство изрично е подчертано и че с ДДС ще се облагат всички телевизионни и радиоигри, рекламни кампании, концерти и други подобни прояви. Изпращащият текстово съобщение или обаждащ се по телефона участник очаква материално или визуално облагодетелстване от своето действие и затова не може да бъде освободен от начисляването на данъка, се казва в указанието. Така, ползвайки услугата "Синя зона" например, ще продължаваме да плащаме и ДДС върху таксата, защото това е услуга, а не безвъзмездно дарение, според указанията на ведомството.

 

Монитор

Селският казан за ракия по стандарт

Да бъде въведен национален стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В него да се включат специални изисквания за материалите, от които могат да се изработват казаните. Това предлагат от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. В момента всеки набеден селски майстор може да направи казан от каквато и да било тенекия, а това е опасно за здравето, защото няма гаранция за качеството и чистотата на домашната пърцуца. Цената на нелегален казан варира от 400 до 1600 лв., като в повечето случаи е направен от поцинкована ламарина вместо от мед, показа проверка на „Монитор".

 

Барозу: България влиза в Шенген

България трябва да влезе в шенгенското пространство, защото отговаря на всички критерии за това членство. Това каза вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след като с премиера Бойко Борисов прерязаха лентата на новия лъч на метрото в столицата. „Отговаряте на всички изискванията и този въпрос трябва да бъде решен максимално бързо, за да могат българските граждани да се ползват с всички ползи от членството си в ЕС", уточни Барозу.

 

Баничари пробват да надуят цените

Баничари пробват да надуят цената и класическата закуска да скочи над психологическата граница от левче, когато е току-що опечена и върви в пакет с малка боза. Тестеното изделие се поставя в собствено найлоново пликче заедно с напитката в друга торбичка, с парче хартия за салфетка и цената е вече 1,60 лв. Така любимата баничка вече струва 1,20 лв., като докато трае „промоцията", отделна цена за малката „пакетна" боза не е дадена.

 

Сега

Българите са на второ място в ЕС по високи разходи за висше образование

Българското висше образование е силно зависимо от плащаните такси. Българските домакинства осигуряват 33.7% от разходите на университетите, като по този показател България отстъпва в Европа единствено на Великобритания. Измерени спрямо покупателната способност на населението, таксите на държавните университети у нас са сред високите в Европа, а системата за финансово подпомагане е недоразвита.

Това показва доклад на Европейската комисия за висшето образование в Европа през 2012 г. Той е публикуван на портала за образование eurydice.org и е поредният документ, който акцентира върху социалните ефекти от политиката на финансиране на висшите училища в ЕС.

 

Дума

Остра криза за кадри в психиатриите

Психиатричните болници у нас имат спешна нужда от персонал. Това стана ясно от думите на д-р Тодор Толев, управител на държавната психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" в Раднево. Според него спешно са нужни нови кадри, за да се запушат дупките.

"Състоянието на държавните психиатрии в страната от доста време е лошо, но напоследък проблемите са в критичен размер и с непосредствена опасност както за лекуващите се пациенти, така и за персонала, предоставящ им диагностика, лечение, надзор, грижи и рехабилитация. Възниква опасност и за обществото като цяло", алармираха директорите на 12-те държавни психиатрични болници до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. На среща по покана на д-р Толев те се обединиха около искането МЗ да предприеме спешни мерки за справедливо оценяване труда на психиатрите, психолозите и медицинските сестри в тези специализирани заведения.

"Изправени сме пред необходимостта до дни да отворим широко вратите и да пуснем навън пациентите. Не защото няма лекарства или храна, а защото няма кой да ги лекува. Щатът ни е от 27 души, но заетите места са 12, колегите се редуват през ден", заяви д-р Толев. Стана ясно, че ако не бъдат предприети бързи стъпки за промяна, много скоро над 2400 пациенти ще трябва да бъдат върнати обратно в семействата си или да отидат безпризорни на улицата.