Утре започва фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика- Балчик"

За пети пореден път прелетните птици в изкуството ще спрат за две седмици своя полет в град Балчик

Утре започва фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика- Балчик"
“Виа понтика” – фестивал на младите в изкуството, бележи сериозно развитие, изразяващо с в интернационални участия на студенти от цяла Европа. Форумът ще се проведе от 2 до 14 септември в Балчик. Художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци ще представят своите професионални търсения, които ще осеят целия град с изложби представления, концерти и прожекции.

Тази година фестивалът включва участието на студенти от трите софийски академии (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, НМА „Панчо Владигеров“ и НХА) и пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – АМТ ИИ , плюс международното участие на румънските академии UNATC и UNARTE.
 
Фестивалните събития ще са с вход свободен. Зрителската активност е от огромно значение както за града и фестивалната атмосфера, така и за младите творци, които разперват криле за своите професионални дебюти. Заповядайте на фестивала на младите в изкуството „Via Pontica”, станете част от полета на птиците, приканват организаторите, водени от братята актьори Веселин и Красимир Ранкови.

Община Балчик финансира събитието, включено в културния календар за 2012, с 50 хиляди лева.

Издателство “Българска енциклопедия” към БАН и библиотеката към Института за изследване на изкуствата ще дарят специализирана литература за общинския библиотечен фонд.