Вино и ракия поскъпват; Велоалеите ни като в ЕС, но не съвсем

По-солено наздраве ще си казваме наесен. Вино и ракия поскъпват заради слабата реколта от грозде, четем в един от всекидневниците тази сутрин.

Вино и ракия поскъпват; Велоалеите ни като в ЕС, но не съвсем

24 часа


Крадци се провалят при обир на злато, сключват сделка

Ивайло Илиев - Малкия Куман, и Иван Сошенко, които преди година опитаха да разбият и оберат златарско ателие в София, са сключили тихомълком споразумение с прокуратурата, научи "24 часа".

Двамата са се отметнали от първоначалните си твърдения, че нямат нищо общо с разбития магазин и не са докосвали стъклото на вратата му с елмаз, нито са строшили катинара с клещи и кози крак, за да се докопат до бижутата от злато и сребро вътре. Изненадващо те са се признавали за виновни и така получили леки присъди.


Направиха внезапна проверка на бургаския арест след самоубийството на Ролф

Скандалното самоубийство на арестанта Ролф Гремел се превърна в повод за внезапна проверка от страна на зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев в бургаския арест. Проверката е била извършена снощи, съобщи регионалният сайт zonaburgas.bg.

34-годишния германец беше оставен в ареста с мярка за 72 часа, след като ден преди това направи пълни самопризнания как с нож е убил приятеля си 48-годишния Хенри Щенберг.

Делото за бруталното убийство трябваше да започне в началото на седмицата, но Гремел така и не дочака присъдата си, а се обеси с кабела на телевизор в сградата на следствения арест.

 

Труд

Велоалеите ни като в ЕС, но не съвсем

Общините в страната ударно започнаха да планират и строят велоалеи. Трасета за колела има в повечето градове, а в девет от най-големите се предвижда удължаване и строеж на нови с пари от ЕС като част от плановете за интегриран градски транспорт. Стремежите градовете да заприличат все повече на европейските е похвален - по-екологично е, а и се намаляват задръстванията. Но както винаги, цялата идея се побългарява.

В голяма част от градовете декларираните велоалеи всъщност са асфалтирани пътеки в паркове и не могат да се използват за придвижване из града. На други места изградените само преди няколко години велотрасета вече са осеяни с дупки и са неизползваеми.


БСП дава земеделието на ОЛАФ

Евродепутатката от БСП Илияна Йотова ще сезира Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, за съмнения за злоупотреба с европейски средства от страна на бивши служители на Министерството на земеделието и храните. Това заяви за "Труд" Йотова. Повод за сигнала са публикациите в медиите за бивши пиарки на агенцията по храните, които спечелили държавна поръчка на стойност 47 500 лв. по европрограма за популяризиране на селските райони в туитър и фейсбук.

Йотова настоява ОЛАФ да изпрати специална проверка в България. "За съжаление ОЛАФ не за първи път ще се занимава със земеделското министерство и с фонд "Земеделие". То печели рекордите по сигнали в ОЛАФ. Цялата тази структура е с доста съмнителна репутация в Европейската комисия", каза Йотова. И продължи: "Жалко е, че се разхищават евросредства от приближени на управляващите в момент, в който България загуби безвъзвратно милиони евро по програмата за развитие на селските райони и за рибарство."

 

Стандарт

Вино и ракия поскъпват

По-солено наздраве ще си казваме наесен. Вино и ракия поскъпват заради слабата реколта от грозде. С поне със 70 стотинки ще скочи цената на бутилка вино, около 10 на сто ще е увеличението и при ракията, обясняват производителите.

Още през зимата студът съсипа около 30% от лозята, а жегата през лятото довърши и малкото оцелели гроздове. Така белите сортове стигнаха нечувани цени. Мускатът удари 1,25 лв. за килограм. Рекорд се очаква и при червеното грозде. Разходите за производство ще скочат допълнително и заради това, че малкото останала продукция не е с достатъчно сочност. Така от повече чепки ще се направи по-малко количество вино. Въпреки слабата реколта избите ще опитат да задържат цените колкото е възможно по-ниски.

По заръка на Бойко: Профилактика в ГЕРБ

Профилактика в ГЕРБ започва вицепремиерът Цветан Цветанов. Той тръгва на обиколка в страната, за да провери кондицията на ГЕРБ преди изборите догодина. Освен това зам.-шефът на партията ще прави и "първа цедка" за бъдещите кандидатдепутатски листи, научи "Стандарт". Обиколката, която започна Цветанов миналия уикенд в Смолянско, е по заръка на премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов. На 14 септември Цветанов ще провери работата на ГЕРБ в Силистра, а два дни по-късно ще се срещне с една от структурите отличнички - тази в Бургас. Другите спирки на вицепремиера ще станат ясни по-късно. Той обикаля общините, в които ГЕРБ спечели кмет на местните избори м.г. Целта е да се провери как се справят градоначалниците, какви проблеми срещат в работата си и дали държавата може да им помогне. Освен това Цветанов ще проследи и как структурите на партията по места помагат на хората, ходят ли депутатите редовно в избирателните си райони и с какво помагат на гражданите. Интересното е, че докато Цветанов обикаля своите, Борисов навестява общините, управлявани от БСП, хвали някои от тях - като например Шабла, и показва добра воля на властта да работи и с тях.