Път Е-87 става високоскоростен след 2014 година

Институции и земеделски производители обсъдиха достъпа и преминаването на селскостопанските машини сега и след реконструкцията му, на работна среща в Шабла днес

Път Е-87 става високоскоростен след 2014 година

В нея са взели участие областният управител Желязко Желязков, кметът на общината – домакин проф. Райна Бърдарева, директорът на Областно пътно управление Добрич инж. Иван Светославов, ст. лесничей инж. Радослав Радев от Държавно ловно стопанство - Балчик, Даниел Похомов, управител на В и К, район Шабла, председатели на земеделски кооперации.




В рамките на дискусията е бил обсъден въпросът за осигуряването на достъп и преминаването на селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа, общинската пътна мрежа и полските пътища на територията на общината, след като при рехабилитацията на път Е-87 са ликвидирани черните пътища.


Отговор на земеделските производители е дал инж. Светославов, който е посочил, че въпросът е уреден със Закона за движение по пътищата и не подлежи на коментар. При земеразделянето голяма част от полските пътища са влезли в частни имоти и няма как да бъдат възстановени. Освен това, те не са предмет на Агенция „Пътна инфраструктура". Директорът на ОПУ е съобщил, че през новия програмен период 2014-2020 година, път Е-87 ще бъде включен в списъка с високоскоростните пътища със съответните изисквания при изграждането и експлоатацията му.


В тази връзка, областният управител Желязко Желязков е обърнал внимание, че в процеса на проектиране на високоскоростния път, е необходимо общината да направи предложение за начин на преминаване на селскостопанските машини, чрез изграждане на подлези или надлези. До тогава, Желязков е предложил да се създаде комисия от представители на общината, Областно пътно управление и земеделски производители, като този екип трябва да определи местата за подходи от пътя към нивите и то така, че да не се увеличават транспортните разходи на земеделските стопани и да се предотвратят пътните произшествия.


Участниците в срещата са се обединили около решението, комисията да бъде сформирана и да влезе във функции от 17 септември 2012 година.


Като второ решение, е било формулирано и друго задължение на комисията, а именно да се направи оглед на състоянието на полезащитните пояси в присъствието на земеделските стопани от съответното землище и да се предприемат мерки.


Кметът на Шабла, проф. Райна Бърдарева е съобщила, че до края на месеца се планира почистване на ненужната растителност край пътищата, за да е готова общината за предстоящия зимен сезон.