Хванат е риболовен кораб с недеклариран и маломерен калкан на лодкостоянка Каварна

На лодкостоянка Каварна при планирана съвместна проверка на мобилна група на ИАРА и инспектори от сектори „Рибарство и контрол” Варна и Добрич е проверен при пристигане в пристанище риболовен кораб „Ивана” с външна маркировка КВ 6231, извършващ планиран за деня рапаноулов.

Хванат е риболовен кораб с недеклариран и маломерен калкан на лодкостоянка Каварна

При проверката инспекторите откриват недеклариран калкан и маломерен калкан с размери 16-17 см. при допустим минимален размер 45 см. Маломерния калкан е бил укрит между съдовете с рапани а другия калкан e укрит в един от фризерите .
 
На първоначалните въпроси от инспекторите екипажа отговоря че няма улов на калкан, в следствие на което имаме нарушена разпоредба на специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море.
 



Съставени са  Актове за липса на уведомление /според специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море/, за недекларирана риба, за маломерна квотирана риба и възпрепятстване на проверка.
 

Маломерният калкан е върнат във водата независимо от състоянието според Закона за рибарството и аквакултурите.
 

Очаква се решение от ръководството на ИАРА за отнемане на специалното разрешително за улов на калкан на риболовен кораб „Ивана - КВ 6231”.