Два нови грипа тази зима!, Президентът: По-високи заплати за учители

Това са само част от основните теми във водещите заглавия на централния печат у нас днес

Два нови грипа тази зима!, Президентът: По-високи заплати за учители

24 часа


Два нови грипа тази зима!

Свинският грип, но и два по-различни от 2011 г. грипни щама - "Виктория" и "Уисконсин", ще ни газят тази зима. Това става ясно от състава на новите противогрипни ваксини, които през септември ще се появят в аптечната мрежа, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Сложно е да се каже дали няма да има и други циркулиращи сред населението щамове, добави тя. Най-голяма е вероятността все пак вирусите да са именно тези, които са включени във ваксината. Причината е, че експерти на Световната здравна организация непрекъснато наблюдават вирусите, които циркулират по света, и така с доста голяма точност предсказват кои щамове са доминиращи.


Агенти на МОСАД у нас, пазят туристи

Служители на МОСАД са командировани по спешност в България да се грижат за безопасността на израелските туристи, съобщи местният "10 канал".

Агентите на израелското разузнаване ще следят за сигурността на туристическите групи, които се очаква да пристигнат по време на празниците за еврейската Нова година - 17 септември.

Под специално наблюдение ще бъдат еврейските обекти в България, любимите места за отдих на израелските туристи, както и летищата, на които кацат самолети от Израел. Очаква се представителите на МОСАД да работят в сътрудничество с българските спецслужби.

Труд

Президентът: По-високи заплати за учители

За прозрачност и обоснован подход при увеличението на заплатите се обяви президентът Росен Плевнелиев вчера. Държавният глава бе категоричен, че възнагражденията на учителите и пенсиите трябва да се повишат, като вдигането на парите за старост стане с "обиране на коефициента на инфлация", натрупан след последното увеличение през юли 2009 г.

За повишаването на другите доходи обаче е необходимо да се направят ясни разчети и да се посочат източниците на финансиране и приоритетите.

 

Труд

Властта стяга куфарите за Ерусалим

Премиерът Бойко Борисов води 12 министри в Израел за съвместно заседание на правителствата на двете страни.

Нашата делегацията заминава на двудневно посещение утре. В нея ще участва и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи МВР. В състава й са още Николай Младенов, Ивайло Московски, Делян Добрев, Тотю Младенов, Нона Караджова, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Десислава Атанасова, Сергей Игнатов.

Предвидено е подписването на двустранни документи за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, здравеопазването и медицинската наука, културата и образованието и др.

 

Стандарт

БГ звезди пеят в Болшой

Опияняващите акорди от тържествения марш на Панчо Владигеров ще гръмнат в Болшой театър за старта на Дните на българската култура. Три от най-големите звезди на международната оперна сцена ще блеснат на грандиозния концерт, с който на 18 ноември започват празниците на духа. Сопраното Красимира Стоянова, тенорът Камен Чанев и баритонът Владимир Стоянов ще изпълнят арии от опери на класици. На видеостена ще вървят записи на великите Борис Христов, Гена Димитрова и Николай Гяуров. В правителствената ложа на разкошната зала ще седнат Владимир Путин и Росен Плевнелиев. Афишът на дните е изпълнен със събития, достойни за световната публика. Московските меломани ще се насладят на изпълненията на камерния ансамбъл "Софийски солисти". В храма "Христос Спасител" ще звънят гласовете на мъжкия хор "Йоан Кукузел Ангелогласния". На стария "Арбат" е вероятната арена за младите Владигерови.

В кинотеатъра, на ъгъла на новия и стария "Арбат", ще се завъртят документалните ленти "Последната Линейка на София" на Илиян Метев, "Отец Иван и неговите деца" на Георги Стоев, "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов, "Веда Словена" на Анри Кулев. Пак там познавачите ще гледат "Love.net" на Илиян Джевелеков, "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, "Аве" на Константин Божанов, "Тилт" на Виктор Чучков, "Островът" на Камен Калев, както и чисто новия "Крапец" на Кирил Станков.

 

Бензинът качи левче

С 1 лев се е вдигнала за последните 3 години цената на бензина у нас. В момента най-масовото гориво А 95 по различните бензиностанции върви по 2.77-2.78 лв. През февруари 2009 г. обаче същото гориво се продаваше срещу 1.77-1.78 лв. за литър, припомнят паметливи шофьори. Така днес, за да се напълни средностатистически резервоар от 50 литра, хората трябва да се бръкнат за 138.50 лв.

 

Монитор

10 000 лв. за декар нива до новата "Тракия"

Собственици на земеделски земи по протежение на новите отсечки на автомагистрала „Тракия" между Стара Загора и Зимница предлагат имотите си на много високи цени, които тръгват от 5 евро за квадратен метър или около 10 000 лв. за декар, сочи проучване на „Монитор".

„Вече се усеща увеличаване на интереса около новите отсечки на магистралата, особено в района на детелината на Зимница в посока Карнобат", каза Таня Мирчева, мениджър на „Адрес" в Ямбол. Засега търсенето е главно за изграждане на бензиностанции, но очакваме клиенти и с друг бизнес, свързан с магистралата. Все още парцелите не са със сменен статут и са земеделски земи.

 

Олигарси взривяват Темида

Олигарси и неправителствени организации, които са финансирани от Сорос, се опитват за пореден път да запалят скандал в съдебната власт. Дни преди началото на най-важните избори за българската Темида - за нови членове на Висшия съдебен съвет, четири неправителствени организации със съмнително финансиране се опитват да опорочат вота.

Вместо да спомогнат за провеждането на изборите, Асоциацията за Европейска интеграция и човешки права, Българските адвокати за правата на човека, Българският хелзинкски комитет и Институтът за развитие на публичната среда изпратиха становище с над 100 въпроса към кандидатите за кадровици на съдебната власт. Питанията обаче не засягат пряко дейността на съвета, а по-скоро приличат на личностни нападки и разпалване на компроматни войни с кандидатите, обясниха експерти.

 

Обучават чиновници на мерки срещу терористи

Антимафиоти обучават чиновниците в цялата страна как да действат при евентуални терористични атаки. Служителите на ГДБОП обикалят държавните учреждения, в които най-често има струпване на граждани, научи „Монитор".

Сред чиновниците, които минават задължителното обучение, са данъчните, митничари, администрация и други служители в контролни органи. Целта на специалистите е да се обучат администрацията да не изпада в паника при заложническа криза или друго евентуално терористично нападение.

 

Сега

Брюксел препоръчва библиотеки в моловете и повече мъже учители

Откриването на библиотеки в моловете e eдна от мерките, които Евросъюзът предлага срещу неграмотността. В 80-страничен доклад, подготвен от експертната група на високо равнище към ЕС, се цитират данните от изследването за грамотността PISA 2009 за дела на учениците със слаби резултати. В България 41% от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене. По стандартите на PISA учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси.

Страната ни запазва лидерството в непрестижната класация, въпреки че от 2006 до 2009 г. делът на неграмотните е намалял с цели 10%. Броят на учениците, които нямат основни умения за четене, е двойно повече спрямо средните нива на държавите от ЕС, където делът на неграмотните е средно около 20 %. Румъния е плътно зад нас с 40.4 %, като за тригодишния период броят на неграмотните там е намалял с рекордните 13 %.

 

Дума

Перничани ще пият протестно кафе

Перничани отново излизат на протест, след като държавата за пореден път абдикира от проблемите им и не спази гръмките си обещания за покриване на щетите от земетресението през май. Това заяви вчера говорителят на инициативния комитет Валентин Пешев. Той покани всички бедстващи хора на протестно "пиене на кафе" днес пред сградата на Областната администрация. Доведете приятелите и съседите си, за да покажем НЕсъгласието си с НЕрешаването на проблемите и бездействието на властта, призова Пешев. Недоволството на перничани избухна отново, след като стана ясно, че пари за щети под 2000 лева няма да има. Повредите под тази сума са леки, затова теглете кредити, посъветва перничани Томислав Дончев. Ако 2000 лева са джобните пари на един министър, за нас не са, контрира Пешев.