Плевнелиев не споделя оптимизма на Борисов за доходите, архивите на Политбюро вече са в интернет

Бедността на българите остава сред постоянните теми на страниците на всекидневниците

Плевнелиев не споделя оптимизма на Борисов за доходите, архивите на Политбюро вече са в интернет

В. „Сега" публикува прогноза на президента Плевнелиев, че през идната година не може да се очаква значимо подобряване на благосъстоянието на хората:  
"Няма как за една година да направим така, че да не сме най-бедните в Европа. Това може да се промени едва след няколко години, и то с предложена ясна стратегия от страна на правителството, каза Росен Плевнелиев в "Опасно близо" на бТВ. Така той показа, че не е съгласен с изразеното преди дни мнение на премиера Борисов, че от догодина българите ще се оттласнат от дъното на класацията на най-бедни държави в ЕС.
„Не считам, че е реалистично да не сме най-бедните през 2013 година. Факт е, че сме на последно място по доходи. Преди нас е Румъния, като разликата между доходите ни и е 20%. За една година няма как да се преодолее тази разлика", подчерта държавният глава.
По думите му обаче България все пак не е на последно място във всички ранглисти на ЕС, както е било преди три години при управлението на социалистите. Страната ни няма спряна нито една оперативна програма, заема едно от първите места в Общността по бюджетна дисциплина, и вече не е дъното на класацията по конкурентоспособност, изтъкна Плевнелиев.
Но той посочи и ахилесовата пета на държавата. „Това са трите И-та - институции, инвестиции, иновации." Не сме добре по тези показатели и трябва да работим сериозно, за да подобрим положението", добави държавният глава.
Той прогнозира, че пред страната стои предпоставката за тежка политическа зима и пролет на силно противопоставяне в Народното събрание..."

 

В. „Труд" помества публикация за започналото разпределяне на помощите за бедни, получени от ЕС:
"С ругатни и блъскане започна раздаването на първия транш хранителни продукти за бедни видинчани.
"Викайте полиция", гневеше се събралото се множество, което със сакове и колички от понеделник сутринта окупира входа на сградата на БЧК в града. 2603 души по обявен списък имаха право на помощите от Европейския съюз (ЕС)...
"Скрили са олиото, а ни дават макарони", негодуваше група роми и шумно напъваше към входа на БЧК.
Блъсканицата премина в нервна размяна на обиди и мачкане с лакти. В този момент пристигна полицията и успя да предотврати мелето. Имаше и признателни за предоставената помощ. Те стояха встрани от опашката. "Хубаво е, че има брашно, боб... За децата", сподели доволно ромката Богдана. И каза, че е майка на 10 деца.
Раздаването на първия транш ще продължи по график до 2 октомври във всички общини на Видинска област.
Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд "Земеделие", а при реализирането се включват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните, съобщиха от БЧК.
Над 100 бургазлии получиха вчера същия пакет с храни в пункта на БЧК на ул. "Оборище" в центъра на града.
Общо 12 680 жители от Бургаска област ще получат тази помощ до 2 октомври. Те са предимно майки осиновителки, лица, получили помощ за отопление, лични асистенти на инвалиди и хора, отглеждащи деца с увреждания.
Вторият транш храни ще се раздава от 24 октомври до 23 ноември."

 

Цените на газа и взаимоотношенията на страната ни с руската компания „Газпром" също са сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

 

В. „Сега" съобщава, че "Булгаргаз" предлага 0.67% спад на цената на природния газ:
"Предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2012 г. е 728.34 лв./хм3 без акциз и ДДС или намаление с 4.89 лв./хм3 - 0.67% спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за третото тримесечие. на 2012 г. Тази цена трябва да бъде утвърдена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
На 27 август "Газпром" даде отстъпка от 11% за руската газ.
Предложената цена отчита договореното с руската страна намаление на доставните цени на природния газ - това се казва в съобщение на "Булгаргаз".

В друга своя публикация всекидневникът цитира американския посланик Джеймс Уорлик, който напомня, че българите плащат твърде високи цени за газа:
"Българите плащат изключително високи цени за техния ток и заслужават да знаят къде отиват тези техни пари, какво плащат. Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик пред Нова телевизия. По думите му енергетиката е една от най-важните теми, пред които са изправени българските граждани.
"Едно от моите послания по времето на престоя ми тук е да има прозрачност в тази насока. Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. И за това трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество, това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ", подчерта Уорлик...
Той изрази надежда в бъдеще да може да се внесе прозрачност по отношение на този род сделки, така че всички да могат да видят къде отиват техните пари..."

 

В. „24 часа" също цитира посланик Уорлик:
„Той обясни, че американците за 1000 кубически метра природен газ плащат 100 долара, а българите - 500.
"Аз призовавам да има пълна прозрачност, за да знаят българите за какво точно отиват парите им. За съжаление обаче споразуменията бяха тайна и се подписваха при затворени врати", каза Уорлик.
"Не познавам детайлите между "Газпром" и Европейската комисия, както и отношенията между "Газпром" и България, но смятам, че както американските компании, така и те трябва да работят по открит начин", допълни Уорлик..."

 

В. „Стандарт" съобщава, че от ДСБ са поискали новият договор с „Газпром" да бъде съгласуван с Европейската комисия:
"ДСБ поиска правителството да съгласува действията си с Европейската комисия по време на преговорите за новия газов договор с "Газпром". Тъмносините ще настояват кабинета ни да съгласува действията си с Европейската комисия.
Страната ни подписва ново споразумение с "Газпром" на 15 ноември, казаха от централата на партията. Според тях руското газово дружество е приложило схемата с монопола си спрямо България при последните преговори във Варна. А това е обвързало газовия договор за доставки с участието ни в проекта "Южен поток".
"Настояваме България да окаже пълно съдействие на Европейската комисия и да предостави всички нужни договори", настоя Иван Иванов. ДСБ иска новия контракт с "Газпром" да е за 5-6 г. Трябвало да се преформулира и начина, по който се образува цената."

 

Промените в законодателството в сферата на сигурността също са обект на внимание от страна на всекидневниците.

 

„Служители на бъдещата Държавна агенция "Разузнаване" ще могат да бъдат избирани за президент, вицепрезидент, депутати в родния и Европейския парламент, както и за кметове. Ако спечелят изборите за народни представители от независима листа, тяхното място в родното ЦРУ ще се пази и те ще могат да се върнат на служба след изтичане на мандата им. Същото се отнася и ако бъдат избрани за кмет от независима листа.
Това е записано в проектозакона за новата агенция, която ще наследи Националната разузнавателна служба. В случай че бъдат издигнати от партия, разузнавачите ще трябва да напуснат службата. В проекта не се казва какво се случва с независимите кандидати за президент и за депутати, както и за тези, които на по-късен етап получат подкрепа от политическа партия...
Законът за разведките беше публикуван заедно с проектозаконите за националната сигурност, за военното разузнаване и за Националната служба за охрана на сайта на Министерски съвет. Със закона за националната сигурност на практика се дават по-големи правомощия на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Така той ще се превърне в "шапка" на спецслужбите. Националната служба за охрана (НСО) ще може да следи за личната хигиена на персонала, който се грижи за храната и напитките на "Дондуков" 1 и 2, както и във всички министерства, предвижда устройственият закон. Държавните гардове ще трябва да следят какво ядат и пият пазените от тях лица..." - информира „Стандарт".

 

„Закон допуска бодигард да е президент" - пише „Труд".
"Правителството не изключва възможността в бъдеще служител на Националната служба за охрана (НСО) да бъде избран за президент и затова е разписало подробно какво се случва с него в проектозакона за охранителната служба.
Проектозаконът за НСО, проектите за цивилното и военното разузнаване, както и устройственият закон на специалните служби бяха публикувани вчера на интернет страницата на Министерския съвет.
При изтичането на мандата на такова лице - охранител, издигнат на изборна длъжност, то трябва да бъде възстановено на работа в службата в 14-дневен срок. Излиза, че бивш президент може да се наложи да охранява настоящия държавен глава.
В закона за новата Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) също пише, че ако разведчик поеме държавното кормило, мястото му се пази.
Гардовете не могат да използват физическа сила срещу бременни и деца освен в случаите на масови размирици, пише в проекта. Иначе ще имат право на помощни средства - противошокови палки, въжета и димки, белезници.
Всички охранявани от НСО лица - президент, шеф на парламент и премиер, ще са длъжни да се съобразяват с указанията, които държавните гардове им отправят...
Националната разузнавателна служба, която ще наричаме вече ДАР, ще може да изготвя лични документи за служителите си, но под чужда фалшива самоличност. Тя ще има право да извършва документално юридическо прикритие на други свои дейности.
За нея няма да важат два закона - за защита на личните данни и за достъп до обществена информация.
ДАР ще информира едновременно президента, премиера и шефа на парламента..."
Вестникът съобщава също, че законопроектът предвижда „шапката" на службите да премине към премиера:
"Президентът ще може да участва лично в заседанията на Съвета по сигурността към Министерския съвет, председателстван от премиера. Това е записано в проектозакона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България. В мотивите на вицепремиера Цветан Цветанов не се споменава нищо за това дали участието на държавния глава в консултативен орган към премиера не нарушава субординацията в държавата.
Съветът по сигурността ще управлява службите у нас. Той ще бъде "шапката" на системата за защита на националната сигурност, в която влизат министерствата на вътрешните, на външните работи и на отбраната, въоръжените сили на Република България, държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване", служба "Военна информация" и Националната служба за охрана..."

 

В. „24 часа" също отделя място на законопроекта:
„Специален инспектор ще следи за т.нар. особени разходи в бъдещата Държавна агенция за разузнаване (ДАР), която ще наследи днешната НРС. Такова предложение е залегнало в проектозакона, който бе публикуван на сайта на МС за обществено обсъждане. Предвижда се ДАР занапред да бъде на подчинение на премиера, а не президента...
Инспекторът на ДАР се назначава от министър-председателя, но е пряко подчинен на шефа на агенцията. Там още се казва, че генералният директор на ДАР има право да прекрати или да отмени проверки на инспектора в агенцията, ако това е в интерес на националната сигурност. Инспекторът обаче има право да докладва за разкритите нередности директно на министър-председателя..."

 

В. „Дневник" съобщава, че промените вече са одобрени от правителството:
"Проектите са одобрени на последното заседание на Съвета за сигурност към правителството на 5 септември и се предвиждат обществени обсъждания по тях. Предложения ще се приемат до 30 септември.
От президентството съобщиха, че на 21 септември държавният глава Росен Плевнелиев ще организира обсъждане с представители на службите, на парламентарните партии, на научната общност, на неправителствения сектор, както и с експерти по сигурността на проектозаконите в рамките на Съвета по външна политика, отбрана и сигурност..."

 

Всекидневниците съобщават също, че архивите на бившето Политбюро на БКП вече са достъпни в интернет.

 

„Протоколите и решенията от Политбюро на БКП вече са дигитализирани, качени и свободно достъпни в Интернет. Днес държавна агенция "Архиви" представи официално сайта www.archives.bg/politburo/, на който могат да бъдат видяни документите от 45-годишното управление на комунистическата партия...
"За по-младите интернет потребители, родени и израснали след 1989 г., трябва сигурно да припомним, че Политбюро беше органът, който се занимаваше практически с всичко в държавата - от дислокацията на армията, през строежа на АЕЦ до... цената на чорапогащите", припомнят от агенцията. И допълват: "Едва ли си даваме представа колко много от аспектите на нашето днешно всекидневие се диктуват от решения, взети преди 20 и повече години. Достатъчно е да припомним темите за външния дълг, за агентите на Държавна сигурност, за "първите милиони" на много от днешните "лица от новините".
От документите може да се проследят мащабни политически процеси като т.нар. възродителен процес, Перестройката, но и много други теми, които са вълнували ръководителите на БКП - осигуряването на жилища и вили, цените на найлоновите дамски чорапогащи и други, отбеляза при представянето шефът на агенция "Архиви" Мартин Иванов, цитиран от Медиапул. Могат да се видят и решенията за отпускането на заеми от над милиард долара в оръжия за Ирак и Либия.
В сайта "Протоколи и решения на Политбюро на БКП (1944-1989)"са публикувани общо 2459 протоколи и решения, от които 897 секретни. Когато бъде завършен проектът, ще има достъп до около общо 200 000 страници и близо 400 снимки. Документите са разпределени по степен на секретност и година на издаване и дават точна представа за дейността на Политбюро. При подготовката на сайта се е оказало, че липсват документи за периода 1948-1965 година, но впоследствие те са били издирени от служителите на агенцията...
От документите за трайчокостовистките процеси става ясно, че Политбюро е действало и като съдия-следовател и прокурор и е преценявало кой да бъде осъден. Очаквано излизат и данни за ролята на БКП след 1989 година...
"При издаването на Указ 56 Тодор Живков казва, цитирам по памет, че ние трябва да назначим наши, свои, отговорни другари, които да застанат в ръководството на тези новообразувани фирми. Което е прелюдия, преход към времето след 1989 г. В крайна сметка "Мултигруп" беше регистрирана именно по този указ, както и Първа частна банка", припомни Мартин Иванов.
Другите два сайта, които се подготвят от агенция "Архиви", са с личните досиета на загиналите през Балканските войни и полицейските досиета от периода преди 1944 г., които ще представят документи за Тодор Живков, Никола Вапцаров и още около 30 души..." - пише „Дневник".

 

„Председателят на ДА "Архиви" обясни, че в момента се сканират и публикуват документи, които са стояли в архивите в продължение на 20 г., като част от тях никога не са предвиждани да стигнат до масовия читател - те са с грифове "секретно" и "строго секретно". 
Поради големия наплив на желаещи да видят секретните документи, сайтът се срина. 
Целта е хората да се запознаят с процесите и начините, с които са се случвали събитията и са се вземали решенията в една тоталитарна страна като България", обобщи д-р Мартин Иванов. Сред документите са и решенията, свързани с Възродителния процес и АЕЦ "Белене"...
В документите може да се прочете и за натрупването на външния дълг на България. 
"Има информация за даването на кредити от 1 млрд. долара на Ирак и над 1 млрд. долара на Либия, гигантски суми за онова време, за помощите за Третия свят и др.", допълва председателят на ДА "Архиви". 
Документите са разделени съобразно техния тип, степен на секретност и година на издаване. Решенията Б са най-важните и най-секретните, 905 на брой. Всички те са снабдени с воден знак, но това не пречи да се четат свободно.  
Методиката на подреждането им е по десетилетия и могат да се прочетат най-важните събития, случили се в този отрязък от време. Открихме 73 910 листа, немалко, от които двустранни или около стотина хиляди страници, достъпни през сайта, казва Иванов.
Учудващо е, че за периода 1948-1965 г. липсват доста документи. Открихме и още архиви, които ще сканираме до края на годината, в резултат на което ще имаме около 150 - 200 хил. страници с документи. Около 30 000 страници са нашите архиви в Русия, от които сме получили вече приблизително 24 000 страници. Те пристигат на части и се обработват, но не очаквам разтърсващи събития около тях, подчерта Иванов..." - в. „Сега".