Учителите ни са стресирани и болни; 1/3 от дълговете не се плащат навреме

Путин идва за сделка; 72% са против икономическата политика на правителството, пишат още печатните издания днес

Учителите ни са стресирани и болни; 1/3 от дълговете не се плащат навреме
24 часа

ГЕРБ пита следващите си депутати дали са гейове


ГЕРБ ще иска от кандидатите си за депутати догодина да декларират своята сексуална ориентация.

До идеята е стигнал лично председателят на парламентарната група на управляващите в това Народно събрание Красимир Велчев.

Най-вероятно мераклиите за попадане в листите на партията за следващия мандат ще трябва да го заявят писмено - така, както подписват декларациите си за лоялност към политическата сила, обясни Велчев концепцията си пред "24 часа".

Той е убеден, че това е начин да се пресекат зависимости и да се игнорират механизми за изнудване на политиците.

 

Милионите на братя Галеви изпрани през остров Гърнси

Милиони долари са изпрали през малкия остров Гърнси в Ламанша осъдените на 5 г. затвор у нас дупнишки бандити Ангел Христов и Пламен Галев. Това са засекли нашите разследващи с помощта на ФБР. Двамата изчезнаха от страната в средата на май, щом Върховният касационен съд обяви, че остават окончателно зад решетките.

През юни Галеви бяха обвинени задочно от спецпрокуратурата, че са тартори на организирана престъпна група за банкови преводи в чужбина чрез фалшиви документи и пране на пари.

За 8 г. с помощта на доверената им счетоводителка Христинка Ангелова те успели да изперат над 35,5 млн. лв. чрез фиктивни сделки за внос на мерцедеси, втора употреба, които обаче така и не пристигнали у нас.

 

Труд

1/3 от дълговете не се плащат навреме

Гражданите и фирмите в България не плащат навреме над 1/3 от задълженията си, сочи проучване сред 2200 европейски компании на международната група за събиране на вземания "ЕОС Груп", проведено в 10 европейски държави - Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Полша, Румъния, Русия и Словакия.

У нас едва 72% от гражданите плащат сметките и покупките си навреме, докато в Румъния този процент е 92%. Само естонските и гръцките потребители са по-недисциплинирани. Едва 66% от родните фирми се издължават навреме, като само в Гърция положението е по-драматично, сочат данните. Родните компании дават средно 20 дни отсрочка за плащане на потребителите и 33 дни - на бизнес клиентите си.

Общата икономическа ситуация е основната причина за забавяне на плащанията от крайните потребители. Друг важен фактор е прекомерната им задлъжнялост. Тежката ситуация в реалната икономика е водеща причина за неплащане и сред фирмите, като те се оправдават също с временна липса на кеш.

 

Учителите ни са стресирани и болни

Българските учители са подложени на постоянен натиск, заплахи за саморазправа и психически тормоз.

Те са претоварени с работа, а лошите условия на труд и стресът водят до хронично влошаване на здравословното им състояние.

Тези констатации бодат очите в пилотно проучване за здравето и безопасността в работата на учителите у нас. То е изготвено от експерти на катедра "Трудова медицина" на Медицинския университет в София по поръчка на Синдиката на българските учители (СБУ) и обхваща 1035 школски преподаватели от цялата страна.

 

Стандарт

Путин идва за сделка

Владимир Путин идва в София за сделка. На 9 ноември руският президент ще се срещне с колегата си Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов.

Целта на визитата е да се решат енергийните спорове между Москва и София, научи "Стандарт". На четири очи Путин и Борисов ще трябва да изчистят противоречията за "Южен поток". Българският енергиен холдинг ще вземе решение по проекта до 15 ноември. България обаче не е съгласна с искането на "Газпром" да включи в съвместното дружество и транзитния газопровод, който е собственост на "Булгартрансгаз". Причината е, че така руският монополист ще сложи ръка върху националната ни компания. На срещата в София трябва да се решат и проблемите около проекта "Белене", както и условията за бъдещите доставки на природен газ.

 

Влагаш 4 млн. и ставаш българин

Чуждите предприемачи, развиващи дейност у нас, ще могат да кандидатстват по-лесно за български паспорт, ако инвестират поне 4 млн. лева в рамките на 2 години. Това ще предвижда нова наредба към Закона за българското гражданство, стана ясно на заседание на икономическата комисия към парламента. Наредбата ще бъде създадена от министерствата на икономиката и на финансите. Облекчена процедура за българско гражданство ще получават и инвеститори, които разкрият над 100 работни места. Сертифицирането на инвеститора ще става след доклад на одитор, който потвърждава, че извършените инвестиции или създадените работни места отговарят на изискванията за получаване на привилегията. Тя ще се състои в редица облекчения на процедурата, през която минава всеки желаещ да получи български паспорт. Премахването на задължителния изпит по български език ще бъде едно от облекченията. За изготвянето на предложените промени са взети предвид законодателствата на САЩ, Канада и Австралия.

 

Монитор

Бърза помощ от октомври на 5 адреса

Четири нови спешни звена на Бърза помощ ще бъдат разкрити в столицата най-вероятно през октомври, съобщи здравният министър Десислава Атанасова вчера. Така линейките вече ще тръгват от пет адреса. Новите звена ще се намират в диагностично-консултативните центрове в „Люлин", „Надежда", Студентски град и Кремиковци, уточниха от министерството по-късно. Освен тях ще продължи да работи и досегашната Спешна помощ на Сточна гара. Атанасова вече се е договорила за новите центрове със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Здравното министерство имало готовност да предостави веднага апаратура и линейки на новите спешни звена.

 

Галеристка подменила Майстора с фалшификати

Бившата уредничка на новопазарската галерия „Петър Персенгиев" е арестувана за 72 часа за подмяна на оригинални картини от сбирката с ксерокопия и прерисувани фалшификати. От експозицията по този начин са измъкнати девет акварела и 86 графики на известни автори, сред които произведения на Владимир Димитров-Майстора, Илия Бешков, Стоян Венев, Светлин Русев. Галеристката се казва Марина Персенгиева и е дъщеря на патрона на художествената галерия в Нови пазар, който е поставил началото на окрадената сбирка. и разпалване на компроматни войни с кандидатите, обясниха експерти.

 

Данъчните продават половин тон злато и сребро

Над половин тон изделия от благородни метали са обявени за продажба на търг от началото на годината досега. Това съобщиха пред „Монитор" от Националната агенция за приходите (НАП). Оттам уточниха още, че до края на годината ще бъдат обявени още нови търгове.

Междувременно вчера стана ясно, че пловдивските данъчни продават рекордно количество сребро. На масата са сложени изделия от благородния метал с общо тегло от 237 кг. Става въпрос за 28 необработените сребърни слитъци с общо тегло 226 кг. Останалите 11 килограма са гривни, обеци, медальони и пръстени.

 

Сега

Фирмите отчитат рекордни загуби заради забавените плащания

Рекордни загуби заради просрочени вземания отчита българският бизнес през тази година. Фирмите у нас са отписали средно около 8.3% от сумите, които не могат да съберат. Това е драматично влошаване спрямо миналата година, когато този показател е бил малко под 2%. За Европа средният процент на безнадеждните и отписаните вземания е 5%. По-зле от България е само Румъния с 9.8% загуби. Най-малко зачеркнати вземания - около 2%, имат фирмите в Германия и Великобритания.

Това показват резултатите от проучване на "EOС Груп" и института "Ипсос", проведено сред 2200 компании от 10 европейски държави.

За несъбираеми и съответно подлежащи на отписване у нас се считат плащания, забавени над 5 години. Тревога буди и фактът, че докато миналата година просрочените суми към фирми у нас са били 25% от целия обем на задълженията, сега те са 34%. Средният срок на закъснение за фирмите е 33 дни. Гражданите пък се бавят с издължаването средно 20 дни. Оказва се, че и в тази класация сме на дъното - по-нередовни платци са само гърците. В Германия и Русия пък само 10-20% от задълженията към фирми се плащат със закъснение.

 

Дума

72% са против икономическата политика на правителството

72% от българите не одобряват икономическата политика на правителството на Бойко Борисов. Това показват данни от изследване на неправителствената организация Transatlantic Trends, проведено за 11-и път за американския German Marshall Fund от TNS. По този показател България се нарежда на второ място след Испания, където 73% са против икономиката на държавата си, и преди Румъния - със 71%. Изследването обхваща жителите на 15 държави от двете страни на Атлантика, включително Русия и Турция.

Непроменените спрямо миналогодишната анкета 89% българи твърдят, че са засегнати от финансовата криза. Броят на българските граждани, които се чувстват тежко засегнати от финансовата криза, остава стабилен и много висок, посочват авторите на проучването.

86% от българите смятат, че икономическата система в страната облагодетелства тесен кръг хора. Запитани какво би трябвало да се направи с правителствените разходи, около 42% настояват те да се намалят.

Рекордните за допитването 88% имат положително отношение към ЕС (следват румънците с 84%), но в същото време са най-песимистични с 47% в оценката дали членството има положителен ефект за икономиката им.