Фотоизложбата „Летящото богатство: от България до Америка” гостува в Добрич

На 15 септември, събота, от 11 ч. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще открие фотоизложбата "Летящото богатство: от България до Америка" в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Фотоизложбата „Летящото богатство: от България до Америка” гостува в Добрич

От 11 до 16 ч. същия ден гостите на изложбата ще имат възможност да научат повече за птиците на информационния щанд на БДЗП в зоопарка. Ще бъдат изложени значки на птици, определители за птици, лимитираното печатно издание „Атлас на гнездящите птици в България“ и други любопитни материали.

Желаещите ще могат да се запишат на място да членуват в Българско дружество за защита на птиците.


 

Всеки нов член ще получи като подарък уникалното печатно издание „Птици в градината – наръчник на любителя“.

Фотоизложбата представя видове птици, които се срещат в България и техните братовчеди от Северна Америка. Някои от тях си приличат на външен вид, но начинът им на живот е напълно различен; други са със сходна роля в природата, а нямат видима прилика. В природата има логика, но тя е подчинена на собствени закони. На изложбата ще може да се запознаете с птиците на два континента и да видите как средата ги е променила.

Експозицията включва 21 фотоси голям формат на 10 автора от България и САЩ - Марина Скар, Младен Василев, Светослав Спасов, Николай Стайков, Богдан Боев, Ото Плантема, Николай Петков, Ърл Харисън, Чавдар Гечев, Даниел Лий Браун. Всички снимки са заснети от фотографи природолюбители, за които престоят сред природата не е просто разходка, а истинска страст. Снимането на дива природа и птици изисква много специални умения, голямо търпение и добро отношение към всичко, което ни заобикаля. Като разкриват пред нас красотата и уязвимостта на животните, фотографите допринасят за опазването на природата.

БДЗП организира изложбата в рамките на проекта “Вижте за първи път: летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България”. Целта на проекта е да популяризира България като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.