Руските претенции за „Белене” ядосаха политиците, моряците ни искат да ги съдят в Испания

Искането на руската компания "Атомстройекспорт" България да заплати 1 млрд. евро заради спирането на АЕЦ „Белене" и политическите реакции у нас са сред водещите теми на петъчните вестници.

Руските претенции за „Белене” ядосаха политиците, моряците ни  искат да ги съдят в Испания

„Плевнелиев към Русия: Истинските приятели не се изнудват взаимно" - гласи заглавие във в. „Дневник". „Работим за посещение на президента Путин в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод претенциите на "Атомстройекспорт" за компенсации за 1 млрд. евро заради отказа на България да изгради АЕЦ "Белене". Плевнелиев посочва, че в скоро време се очаква да стане ясна и точната дата на посещението. От коментар на премиера Бойко Борисов пред журналисти обаче стана известно, че датата е 9 ноември. "Големите теми ще бъдат свързани с енергийната политика", уточнява президентът за предстоящото посещение, а от думите на премиера се разбра, че по време на това посещение трябва да се подпише договорът, с който България се ангажира с участието си в руския проект за тръбопровода "Южен поток".  Президентът подчертава, че България иска да е добър приятел на Русия. "За да сме добри приятели, дефинираме ясно нашите интереси и искаме да имаме договори. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори - виждате докъде докараха нещата. Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни; много често казваме - не по братски, а по равно. Ние искаме по равно", коментира още държавният глава.  Той посочва още, че България не е изненадана от стъпката на "Атомстройекспорт". "Но да кажем много ясно, че щяхме да сме изненадани, ако беше друго, ако беше нормално, ако беше истински партньорско. Истинските приятели не се изнудват взаимно", посочва Росен Плевнелиев, цитиран от БНР. "Истинските приятели слагат процесите и проектите на масата, слагат проблемите на масата и ги решават. Истинските приятели не си увеличават 20-кратно исковете чрез медиите и чрез Брюксел". Плевнелиев подчерта, че подходът за взимане на решения под масата и харчене на пари без договори трябва да остане в миналото...


Във вторник от публикация на ИТАР-ТАСС се разбра, че "Атомстройекспорт" е увеличила до 1 милиард евро своя иск срещу Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) на България за отказа от строителството на АЕЦ "Белене". Министърът на икономиката Делян Добрев обяви, че няма никакво основание за това и че България има вариант Б и дори В по казуса, който в момента се гледа в международния арбитражен съд в Париж. Вицепремиерът Симеон Дянков отиде по-далеч и каза, че ако трябва, "ще ги пляскаме" руснаците." - се казва в публикацията.

„Кремъл увърта за визитата на Путин" - пише „Стандарт". "Засега в графика на руския президент за пътуванията му в чужбина не присъства напълно утвърдена визита в Бъргария. Но контактите ни по дипломатическите канали ще продължат", заяви Дмитрий Песков, говорител на държавния глава.

Путин се очаква в София на 9 ноември, като целта на визитата е да се решат енергийните спорове между двете страни. Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че искрено се надява руският президент да не знае за решението на "Атомстройекспорт" да увеличи иска към нашата НЕК на 1 млрд. евро. "Ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България", каза Борисов."

„С български фолклор и руска военна терминология избухна премиерът Бойко Борисов срещу претенциите на руската компания "Атомстройекспорт" България да изплати 1 млрд. евро за спирането на АЕЦ "Белене". "Абсолютно вероломно - използвам руската терминология от войната - ни изненадаха с този иск", призна Борисов. Според него обаче руският енергиен холдинг допуска грешка с "трънските си сметки". Премиерът искрено се надявал Владимир Путин да не е наясно с тази развръзка... "Ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България - тогава трябва да подпишем за "Южен поток", обяви Борисов едновременно предстоящата визита на руския президент и финала на преговорите по енергийния проект. И добави, че не вижда причина искът на "Атомстройекспорт" да се тълкува като форма на натиск върху нас, тъй като "само преди 2 седмици подписахме всички клаузи по договора и за мен този проект е приключил - той отива да се строи"... "Приятелството и дружбата между България и Русия са от векове за векове". С тези думи сутринта Борисов побърза да уточни, че гневът му е насочен само към "Атомекстройспорт", но не и към руската страна..." - „24 часа".

 

"Напрежението около АЕЦ "Белене" заради иска от 1 млрд. евро, който заведе "Атомстройекспорт" срещу НЕК в Международния арбитражен съд в Париж, ескалира. Вчера премиерът Бойко Борисов премина към военна терминология, използвана при нападението на Германия срещу Съветския съюз на 21 юни 1941 г., а президентът Росен Плевнелиев директно нарече действията на Русия изнудване... "Росатом" намира за странни изявленията на представители на българското правителство, че няма да се плати готовото оборудване за АЕЦ "Белене", каза зам. генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров, цитиран от РИА "Новости". "Росатом" е собственик на "Атомстройекспорт". Комаров твърди, че компанията има договори с България за изработване на оборудването за АЕЦ "Белене", по-голямата част от което вече е готово. Той недоумява защо клиентът отказва да плати поръчката. Комаров подчерта, че българската страна не ги е уведомила и до момента, че трябва да спрат да произвеждат оборудването. "Работа на България е да реши дали ще строи АЕЦ "Белене", както и какво ще прави с поръчаното оборудване. Може да го сложи в музей, може да го използва в АЕЦ "Козлодуй". Подаването на иск срещу НЕК не означава, че реакторът не може да бъде използван за "Козлодуй", коментира Комаров и напомни, че България е поръчала два реактора, като и вторият е почти готов. Веднага след като реши в края на март да прекрати строежа на "Белене", правителството заяви, че изработеният от руснаците реактор може и да се използва за "Козлодуй", но за да се вземе най-обосновано и изгодно решение, ще се проведе конкурс за избор на консултант, който да каже дали е възможно това. Американската компания "Уестингхаус" бе избрана да направи анализа, който трябва да бъде готов до март 2013 г. За това правителството ще плати 2 млн. лв. Вчера Борисов обаче обяви, че вече е решено реакторът да иде в "Козлодуй"." - информира в. „Сега".

 

„Да не подписваме за "Южен поток" след иска за АЕЦ „Белене", съветва Мартин Димитров. Цялата истина за АЕЦ "Белене" не беше извадена наяве. Това заяви Мартин Димитров, бивш лидер на СДС, депутата от Синята коалиция, председател на Комисията по икономика и енергетика в парламента пред БНТ. Според него сред причините за това са да не бъдат обидени кръгове в България, но и руски кръгове, а БСП работи за интересите на Русия. Според него искът на "Атомстройекспорт" и претенциите за референдум за "Белене" от БСП са обвързани. Затова не трябва да се бърза с подписването на договорите за "Южен поток", каза Димитров. Той коментира, че българското правителство трябва заедно с "Южен поток" да работи в посока да се изчистят нещата по АЕЦ "Белене". „Проектът "Белене" е все едно да искате да си построите къща, да нямате разрешение, но все пак да си поръчате и да си плащате всички неща за нея. И в момента няма лиценз. Това е крайно безобразие и прахосване на средства", допълни синият лидер." - в. „Труд".

 

Вероятността страната ни да изгуби средства по европейската програма "Регионално развитие",също е във фокуса на всекидневниците.

 

„България ще трябва да връща пари, ако до края на 2013 г. не успее да разплати 1 млрд. лева по Оперативна програма „Регионално развитие". Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри годишната конференция за представяне на напредъка по програмата. По думите на Павлова половината от проектите, по които се работи в момента, са рискови и ако не се предприемат спешни действия, средствата от тях ще трябва да бъдат върнати, съобщи bTV. Регионалният министър уточни, че парите все пак може да бъдат пренасочени към други проекти. Най-рискови са проектите, свързани с градски транспорт, наводнения, деинституционализация, здравна инфраструктура, каза Павлова. Съществуват проекти, които са договорени през 2008 г., но не са изпълнени. Причината за забавянето най-често е обжалване на тръжни процедури..." - пише „Стандарт".

"Според министъра половината от проектите, по които се работи, са рискови... Тя изброи проекти, свързани с транспорта в градовете, превенцията на наводненията, деинституционализацията, здравната инфраструктура като някои от тях били договорени още през 2008 г., но все още не са изпълнени. Най-честата причина за забавянето, по думите й, е обжалването на тръжни процедури. 

Съществува вариант парите да бъдат пренасочени към други проекти, например инициативата "Джереми", каза Павлова. Тя припомни, че общият бюджет на програмата е 3.1 млрд. лв., а 90% от тях са договорени. Досега са изплатени 32% - 992 млн. лв. Цитирана от БНР, Павлова информира, че няма опасност за проекти на стойност около 400 млн. лв. или една пета от бюджета на програмата. Други 650 млн. лв. или 30 на сто са в жълтата зона, които, по думите й, с малко усилия могат да бъдат довършени. "Страшното идва от това, че имаме 50 процента в червената вълна. Ако не се предприемат спешни действия, при сключването на основните договори за тяхната реализация, ако не до края на годината, то в началото на следващата, рискът е много голям", каза министърът пред БНР. Предстои среща с кметовете на общините, в които има неизпълнени проекти. Някои от тях ще се наложи да бъдат прекратени, за да не се загубят средствата..." - информира „Дневник".

 

"Няколко дни след като стана ясно, че България може да загуби стотици милиони евро за земеделие, регионалният министър Лиляна Павлова призна, че има риск и за 1/3 от парите по ОП "Регионално развитие". Проекти за 1 млрд. лв. - на практика половината от договорените към момента, са рискови, призна вчера регионалният министър Лиляна Павлова... Не е ясно каква част от рисковите проекти вече са започнали, на какъв етап са и какво ще се случи с осигуреното съфинансиране от общинските бюджети. Ако бъдат пренасочени средства обаче, в общинските хазни не само ще се отворят дупки, но и те ще трябва да поемат всички разходи към момента. Като основна причина за опасността от провал Павлова изтъкна обжалването на тръжните процедури и така хвърли вината към общините. На същото мнение е и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той обясни пред "Сега", че при тези проекти общините протакат с по "10 месеца, 9 месеца, 1 година" обявяването на търг. Министърът не отрече обективните причини за забавянето - тежките процедури по закона за обществените поръчки и задължителното обжалване на търговете, липсата на административен капацитет. Но в същото време добави: "Не може подготвителната фаза да се точи една година. Защо при едни се получава, а при други - не. Какво сме виновни ние, че търговете се обжалват". На въпроса какво са виновни общините, че по правило всички големи проекти се обжалват, министърът отговори: "Не са", но допълни, че държавата е направила достатъчно - обучения, промени в закона, за да се движат процедурите по-бързо, осигурен е и предварителен контрол от страна на управляващия орган (в случая МРРБ).

Според сдружението на общините обаче последните промени в закона за обществените поръчки са влошили ситуацията с процедурите по обжалванията. Местните власти не се страхуват, че няма да изпълнят проектите си до края на 2014 г., но най-вероятно няма да го направят според графиците за сертифициране на МРРБ и така министерството няма да може да ги отчете пред ЕК. Това пък ще означава, че България няма да има основания да иска повече пари за следващия програмен период..." - допълва темата в. „Сега".

 

Вестниците следят и развитието по случая със задържаните български моряци в Испания.

 

„Всички български моряци от кокаиновия кораб са добре и искат да бъдат съдени в Испания. Това заяви дъщерята на главния готвач на задържания кораб "Св. Николай", съобщи БГНЕС. "Желанието на моряците е да бъдат съдени в Мадрид. Условията в затвора са добри, както и отношението към тях. Настанени са по двама, осигурени са им здравни грижи, както и лекарства на всички, които се нуждаят. Осигурен им е преводач, имат възможността да се обаждат по телефона на близки си", сподели близката на моряка. Голяма част от българите са се срещнали с консула ни в Мадрид и са в постоянен контакт с външното ни министерство. „Целият екипаж е с дългогодишен опит и са отлични професионалисти. В тази връзка искам да кажа, че за нас е недопустимо те да са организатори и трафиканти по своя воля", заяви още дъщерята на главния готвач. Друга близка на моряците заяви, че съжалява, че не е могла да присъства на срещата с премиера Бойко Борисов. "Аз имам много въпроси към правителството като гражданин. Мисля, че сме правова държава, а това са български граждани. Мисля, че правителството имаше ясна позиция по този казус в самото начало, те са български граждани. Няма кой да се занимава друг с тях, Бог е високо", каза Виолета Якова. Припомняме, че българите бяха арестувани на 15 август, когато испанската полиция залови кораб, натоварен с три тона кокаин в Атлантическия океан, на около 80 километра от брега на Кадис. Наркотиците са пътували към автономната област Галисия в Северозападна Испания. Оттам е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави..." - пише „Труд".

 

„Информацията, че "Св.Никола" се връща в Бургас е грешна. Засега не сме правили постъпки той да бъде върнат, тъй като в момента в Испания все още тече разследване, а процедурите по него са много бавни",  заяви Дойчин Дойчев, собственик на задържания плавателен съд. От Морска администрация също отрекоха да очакват завръщането на кокаиновия кораб.Репортерска проверка установи обаче, че в Бургас се е завърнал другият кораб на Дойчев "Св.Георги" /бившият "Варна 3", който бе задържан в Истанбул заради неплатени горива и такси. "Няма нови следствени действия от българска страна по кокаиновата афера след последните дела в столицата за мерките на Дойчин Дойчев", коментира неговият адвокат Димитър Дуков." - „24 часа".