Осъдиха 10 чужденци за опит незаконно да преминат границата край Кардам

Двама румънци, един французин и 7 човека от Шри Ланка се споразумяха с тошевските магистрати за условни присъди.

Осъдиха 10 чужденци за опит незаконно да преминат границата край Кардам
Районен съд – Генерал Тошево одобри сключеното между чужденците и Районна прокуратура – Ген. Тошево споразумение за решаване на наказателното им дело в досъдебното производство.

Със споразумението 38-годишният Жътя Георге – гражданин на Румъния, е признат за виновен в това, че на 5 август в землището на село Кардам, между  134 и 135 гранични пирамиди, в съучастие с френския гражданин Сантирараджах Нагалингам и Русу  Аурелиан – румънски гражданин, като помагач, умишлено е улеснил 7  граждани на Шри Ланка да излязат през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места чрез съвети и разяснения за начина и мястото да пресекат границата на страната. Той е осъден на 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 100 лв.

Същото наказание е наложено за това престъпление на съучастниците му Русу Аурелиан и Сантирараджах Нагалингам - френски гражданин, но е роден в Навали, Шри Ланка.

С наказание условно лишаване от свобода за 3 месеца при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 100 лв. е наказан всеки от седмината граждани на Шри Ланка, опитали да пресекат нелегално българската граница.

След предварителна уговорка по телефона с френския гражданин с произход от Шри Ланка, двамата румънци са пристигнали в България и дали указания на групата, къде да пресече границата. Румънците и френският гражданин били задържани в с. Кардам с два автомобила „Мазда” и „Роувър” на път за ГКПП – Кардам. След това полицията хванала останалите седем мъже.

Всички те са били задържани под стража в Следствения арест от 6 август до влизане в сила на съдебния акт за одобряване на споразумението, сключено между тях и Районна прокуратура – Ген. Тошево.

Районен съд – Ген. Тошево допусна делото да приключи по този ред, след като всеки от подсъдимите призна вината си и заяви, че разбира последиците на споразумението на влязла в сила присъда и доброволно го е подписал.

Съдебният състав прецени, че предложеното споразумение не противоречи на закона и морала и го одобри.

Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване и протест.