Любов за учениците, пари за учителите; Австрия ще подкрепи България за Шенген

Преглед на печата: Испания реши: Моряците от "Свети Николай" остават в ареста;
Увеличават парите за здраве със 160 млн. лева; В ГЕРБ не са наясно кога вдигат пенсиите

Любов за учениците, пари за учителите; Австрия ще подкрепи България за Шенген
Стандарт

Любов за учениците, пари за учителите

Под знака на любовта и парите премина първият учебен ден в столицата вчера. "Много любов и реализация на емоционалните взривове, които ще започнат още от днес", пожела просветният министър Сергей Игнатов на учениците във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в столицата. Там той удари първия звънец заедно с холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе, която присъстваше на празника като председател на европейската комисия по грамотността. В последния момент той хвана ръката на принцесата, която държеше камбаната, за да я ударят заедно, и тя изпусна чантичката си, тъй като не очакваше емоционалния жест на министъра.

Новинар
 
Увеличават парите за здраве със 160 млн. лева

Повече пари за здраве ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година, съобщи здравният министър Десислава Атанасова след откриването на академичната година на Медицинския университет.
Предвижда се парите за медицински услуги да скочат с около 150-160 милиона лева. Все още се правят разчетите за това кои услуги, които сега пациентите заплащат, ще бъдат безплатни от 2013 г. „За НЗОК ще има повече пари. Такива са разговорите между мен, директора на здравната каса и финансовия министър.

Труд
 
Испания реши: Моряците от "Свети Николай" остават в ареста

Всичките 21 моряци, които са били на борда на кораба „Свети Николай", остават в ареста, съобщи bTV. Решението е взето от специализирания Върховен съд на Испания.
Българите ще останат зад испанските решетки до началото на делото. Според тамошните закони, в ареста може да се стои за срок от 2 години, който да бъде удължен с още две. Това означава, че моряците ще стоят не повече от 4 години, в който срок задължително трябва да започне делото. Дотогава трябва да приключи разследването.

24 Часа
 
Австрия ще подкрепи България за Шенген

На заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври Австрия ще заеме положителна позиция за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с австрийския му колега Хайнц Фишер във Виена.
След разговора стана ясно още, че Австрия и България ще подкрепят взаимно кандидатурите си за непостоянно членство в Съвета за сигурност на ООН.

Дума
 
В ГЕРБ не са наясно кога вдигат пенсиите

Пълно разминаване на позициите за това кога ще бъдат вдигнати пенсиите демонстрираха върховете на ГЕРБ. В неделя шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че пенсиите ще се вдигнат не от януари 2013 г., а чак от април. Вчера обаче финансовият министър Симеон Дянков спешно я опроверга. Той отново обяви, че парите на възрастните хора ще бъдет увеличени от януари.
Аргументите на Стоянова бяха, че догодина растежът на икономиката се предвижда да е под 2%, а дефицитът ще остане около 1,3% от БВП. Според нея трябвало да се избягва всяка възможност да се трупа дефицит и заради това пенсиите може да бъдат увеличени най-рано през април. Според КНСБ повишението на доходите на пенсионерите трябва да е с 11-12%, за да се компенсира и вдигането на цените на енергоносителите през юли, но Стоянова категорично отхвърли тази възможност поради липса на средства.