Държавни дотации за добруджанската вода поиска добрички съветник

На редовното заседание на Общинския съвет на Добрич днес, арх. Емилия Добрева от групата на БСП взе отношение по проблема, създаден от ВиК и Енерго-Про, чрез спирането на водата на Добрич през изминалата седмица със заплаха това да се повтори и потрети.

Държавни дотации за добруджанската вода поиска добрички съветник

„Безспорно правителството взе адекватни решения, но според мене то реагира панически и становището на министър Лиляна Павлова е недостатъчно обмислено професионално.”



Първо, по отношение на това, че част от дълга на ВиК ще бъде погасен, чрез продажбата на стари тръби, което не се знае дали в крайна сметка ще е икономически изгодно и второ, относно изказването, че ДКЕВР се е забавила с вдигането на цената на водата с цели 6 месеца, в резултат на което дружеството още повече е задлъжняло.

 

„Това означава, че отново за гражданите на Добрич цената на водата ще бъде вдигната и ще засегне ония, които плащат, и няма да засегне без друго онези, които не плащат.” Местните жители не са виновни, че водата в Добруджа се добива чрез помпи и е необходима електроенергия. В тази връзка арх. Добрева направи предложение до Министерски съвет да се търси дотация на цената на тока, който се използва за добив на вода. Всички останали решения ще бъдат палиативни, смята тя.

 

Несъбираемите задължения към дружеството били 2/3, по нейна информация. „Крайно време е ОбС да си даде сметка, че трябва да се реши генерално проблема, който никой не иска да засяга, а именно наличието на една огромна агломерация от застрояване, със съответното население, което не плаща нито ток, нито вода, нито смет. Това повече не може да се търпи, защото това е дискриминация, спрямо гражданите на Добрич, които плащат редовно своите задължения.”, изрази гражданската си позиция Емилия Добрева и заяви, че общинските съветници не могат да се дистанцират от проблема, прехвърляйки го на ВиК – дружество с изцяло държавно участие.