Разрешиха 11 маломерни паралелки в 9 добрички училища

Общински съвет Добрич разреши по изключение през учебната 2012/2013 година 11 маломерни паралелки в 9 училища. Съветникът от ВМРО Йордан Йорданов се обяви категорично против това решение.

Разрешиха 11 маломерни паралелки в 9 добрички училища

С предложението на директорите, отправено към Общински съвет и Регионалния инспекторат по образование ви запознахме подробно тук.



Йордан Йорданов припомни, че само преди няколко месеца, при приема на програмата за оптимизиране на училищната мрежа, ОбС е дал съгласието си за 13 маломерни паралелки в 7 училища през учебната 2011/2012 година, в които броят на учениците е под минимума, вкл. закритите 2 учебни заведения. Тази тенденция води до обучение в паралелки със  слети класове, което е анахронизъм и е неприемливо, категоричен бе Йорданов. Колко от учениците на закритите училища „Бачо Киро” и „Отец Паисий” продължават обучението си, примерно в Езикова гимназия, която беше посочена, като приемник и поради което предвидихме средства, попита той.  


Зам. кметът Камелия Койчева подчерта, че от дълги години са на едно мнение и тя лично защитава позицията, че в Добрич не трябва да има маломерни класове. Към момента слети паралелки нямаме. Но в 8-ми клас, например няма логика да се противопоставяме на родителите и за една година да пренасочваме учениците, които не са се реализирали в гимназии, от основни училища в други.


По последна информация, около 108 ученици от ОУ „Бачо Киро” са в „Н. Й. Вапцаров”. Над 50% от децата на ОУ „Отец Паисий” са в СОУ „Св. Кл. Охридски” и още по-голям брой в „Христо Смирненски”, каза Койчева. Това не е попречило на други родители да насочат децата си към всички останали училища в града.


По информация към 10-ти септември, петима ученици на закритите две заведения, са в ПМГ „Иван Вазов”, няма данни до момента за приети в езикова гимназия.