22 станаха смъртните случаи след отравяне с алкохол в Чехия

Броят на смъртните случаи в Чехия след отравяне с незаконен алкохол достигна 22, въпреки пълната забрана за продажба на алкохол над 20 градуса, която беше въведена в страната. В болница в южната част на Моравия е починал 29-годишен мъж, съобщава днес чешка агенция CTK, цитирана от РИА Новости.

22 станаха смъртните случаи след отравяне с алкохол в Чехия

"Младият мъж е бил приет в критично състояние преди седмица в клиниката на град Kийов, близо до Бърно. Метанолът е увредил мозъка и други вътрешни органи на пациента", каза директорът на болницата Петр Свобода.


 

Пълната забрана за продажбата на над 20-градусови алкохолни напитки в Чехия ще бъде удължена, предвид това, че ситуацията е много сериозна, заяви в събота вечер чешкият министър на здравеопазването Леош Геге по време на среща на Министерския съвет.

 

За две седмици в Чехия починаха 22 души от отравяне с незаконен алкохол, съдържащ метанол. Повече от 30 души в момента са в болница, повечето от тях са в тежко състояние.

 

Министерството на здравеопазването на Чешката република в петък напълно забрани продажбата на над 20- градусови алкохолни напитки в цялата страна във връзка с масовото отравяне с метанол и смъртните случаи.


Забраната се отнася за продажбата на алкохол във всички магазини и вериги магазини, барове, кафенета, ресторанти и други заведения за обществено хранене, както и хотели. Забранява се продажбата на алкохолни напитки и в интернет.

 

Преди това, в сряда беше забранаена продажбата на наливен алкохол със спиртно съдържание над 30 градуса. Това е най-масовото отравяне с алкохолни напитки през последните 30 години в Чехия.