АЕЦ „Белене” е невъзможна, предпоследни сме по здравеопазване, ново археологическо откритие...

Темата за АЕЦ „Белене" и ядрените мощности у нас отново е сред най-широко представените теми във всекидневниците

АЕЦ „Белене” е невъзможна, предпоследни сме по здравеопазване, ново археологическо откритие...

В. „Дневник" цитира мнения на експерти:
Ако АЕЦ "Белене" беше печеливша, щеше да има десетки чуждестранни компании, които да искат да участват в проекта. Прогнозите на депутата от БСП и енергиен експерт Румен Овчаров за печалба от 250 млрд. лв. от начинанието са неверни - такава печалба може да бъде постигната при цената на тока от 70 стотинки за киловатчас.
Това коментираха експерти на дискусия по темата "АЕЦ Белене": Между референдума и стратегическата рационалност", организирана от Института за регионални и международни изследвания.
"Въпросът с референдума е високо експертен и ако искаме да го сведем за решаване до всеки от гражданите, трябва да го информираме", коментира  директорът на института Огнян Минчев.
Съпредседателят на Синята коалиция и депутат Мартин Димитров пък отбеляза, че отказът на правителството да строи централата се е случил благодарение на гражданските сдружения и техните разкрития, а сега тяхна задача е да изготвят разяснителен план за референдума.



Едновременното провеждане на референдума и парламентарните избори е много опасно, предупреди десният депутат, който е и председател на парламентарната комисия по икономическа политика. Според него е възможно Русия да помогне на БСП на изборите в опит да "удави" на тях всеки опонент на проекта.
Според Димитров българското правителство подценява и последната претенция на Русия към България - за обезщетение от 1 млрд. евро. Този иск, според Димитров, е само една от стъпките на Москва към целта да изгради ядрена мощност на територията на ЕС и и да получи по-голямо политическо влияние в България.
Според бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, който сега представлява Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион, каквото и да реши евентуален референдум, каквото и правителство да дойде на власт, проектът няма да се осъществи. "Той е невъзможен - частни компании няма да се намерят, ще се увеличи драстично нивото на дълга на страната, това ще влоши рейтинга й и ще я постави в ситуация, сравнима със сегашната в Гърция. Който и да дойде на власт, няма да се подпише под решение, сравнимо с национална катастрофа", каза Василев..."

 

България може да поиска съвет и експертна помощ от Европейската комисия как да реши проблема с руските претенции за 1 милиард евро за АЕЦ "Белене", заяви комисар Кристалина Георгиева.
Според нея, ако страната ни потърси съдействие от Брюксел, със сигурност ще го получи. България винаги може да се обърне към Брюксел като страна-членка с молба за техническа експертиза, за съвет, коментира еврокомисарят. По думите й това е в компетенциите на комисаря Йотингер, който добре познава потребностите на страната, дилемите, пред които България е изправена.


"Уместно е България да потърси компетентен съвет. Дали това ще бъде в рамките на професионалните компетенции, на техническите компетенции на комисията или комисията ще даде съвет за това към кого може да се ориентира България, във всички случаи това е резерв за страната ни", каза Георгиева." - в. „Стандарт".

 

Евросъюзът изчерпа търпението си към мудното извеждане от експлоатация на спрените ядрени реактори в България, Литва и Словакия и възнамерява да финансира занапред само физическото им разглобяване. Освен това ще въведе нов механизъм за контрол как се спазват сроковете за демонтажа и как се харчат отпуснатите европейски пари. За целта се обсъжда специален регламент за трите държави, който ще има пряко и незабавно действие като закон. Той е внесен от Съвета на ЕС в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европарламента, съобщи вчера българският евродепутат Ивайло Калфин.


България трябва да разглоби и погребе останките от първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. Тя няма да има право след 2014 г. да използва европейските компенсации за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийни мощности и за нова инфраструктура. Досега около 43% от евросредствата отиваха за смекчаването на последиците от предсрочното закриване на четирите малки блока в "Козлодуй", но според Брюксел това бави демонтажа на реакторите им. Целта на новата програма е ликвидацията им да стане необратима, като се разглобят турбините, след това се извадят големи реакторни компоненти и се складират по безопасен начин радиоактивните отпадъци.


За да получи от 2014 до 2020 г. още 208.5 млн. евро помощ за "Козлодуй" към отпуснатите вече 867.8 млн. евро (до 2013 г.), България трябва да представи план с календар и сметка за демонтаж, да обяви откъде и как ще набере недостигащите 460 млн. евро, които ще бъдат изцяло за нейна сметка, и да приложи европейските директиви за ядрената безопасност, които изискват изграждане на постоянно ядрено хранилище. Парите, които дава Брюксел, са 50% от заявените от София нужди от 450 млн. евро, напомни Калфин, който е член на енергийната комисия. За АЕЦ "Игналина" в Литва са предвидени още 229.29 млн. евро за 2014-2017 г., а за АЕЦ "Бохунице" в Словакия - 114.8 млн. евро за същия период.


Предложеният регламент ще засили контрола на Брюксел...
В надзора ще се включи и ОЛАФ - агенцията за борба с финансовите измами в ЕС, а Еврокомисията и Европейската сметна палата ще правят одити по документи и проверки на място на всички изпълнителни и подизпълнители, получили средства от ЕС. При нарушения ще има санкции.
Освен това Брюксел иска да раздели България и Словакия от Литва..." - пише в. „Сега".

 

Състоянието на здравната система състоялата се дискусия при президента Плевнелиев също са сред водещите теми на вестниците във вторник.

 

Представители на  съсловните лекарски организации - лекари, фармацевти и стоматолози демонстративно напуснаха заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента Росен Плевнелиев. Те били недоволни, че не са изслушани за тяхното мнение по здравната реформа.
Здравната реформа е условие за отпускането на европари за сектора през периода 2014-2020 година, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Съвета за икономическо развитие и социални политики, който обсъжда приоритетите в здравеопазването. През последните 10 години българската здравна система е сред най-нереформираните, посочи Плевнелиев.
България, за съжаление, е на предпоследно място в класация, включваща 34 европейски държави, според анализ на Европейската комисия, вследствие на допуснати медицински грешки, продължителността на престоя в болниците, както и повишението на разходите със забележителните 16,3% за болничната помощ в рамките на една календарна година, посочи той..." - в. „24 часа".

 

Председателите на Българския лекарски съюз, на зъболекарската и фармацевтичната организации напуснаха заседанието преди неговия официален край. По-късно в официално писмо до президента Росен Плевнелиев те заявиха, че биха изложили вижданията си за подобряване на здравната система в България само на индивидуална среща с него.
"Бяхме принудени да напуснем дискусията поради проявено неуважение и неспазване на протокола, който определя и градира държавните и законови компетенции, възложени на съсловните организации в сферата на здравеопазването", излагат мотивите за реакцията си те.
"Без да подценяваме неправителствения сектор и останалите участници, смятаме, че като организации, създадени със закон, беше задължително да се даде приоритет на нашите изказвания. Недопустимо е да се неглижират становищата на трите съюза, като преди това се дава думата на други организации, чието мнение ние безспорно уважаваме", продължава писмото.


Според трите съсловни организации е налице "недопустим пропуск не само на протокола, но и на модератора на срещата". Според написаното, организациите изпълняват функции, делегирани от държавата, и тяхната дума се чува винаги непосредствено след тази на парламента, правителството и здравната каса.
"Настояваме за среща в удобен за Вас момент, където ще Ви запознаем с реалните проблеми и виждания на представляваните от нас около 45 хиляди лекари, зъболекари и фармацевти относно промените в сектора", завършва писмото до Плевнелиев..." - пише „Дневник".

 

Срамни данни и скандал заради демонстративното напускане на съсловните организации. Така премина вчерашното заседанието при президента Росен Плевнелиев на Съвета за икономическо развитие и социални политики, който обсъди проблемите на здравеопазването.
България е на предпоследното 33-о място в здравната класация на ЕК. Поставени сме там "в следствие на допуснатите медицински грешки, продължителността на престоя в болниците и заради повишението на разходите със забележителните 16,3 % за болничната помощ в рамките само на една календарна година". Това съобщи държавният глава и присъстващите замлъкнаха. А за втори път занемяха, когато стана ясно, че съюзите на лекарите, зъболекарите и фармацевтите са си тръгнали от съвета. Обидили се, защото щели да получат думата последни, а първи се изказвали тези, които "нямало какво да кажат"(б. р. - по протокол първи говорят политиците).
"Никога досега не сме имали случай браншова организация да напусне преди края на заседанието. Съжалявам. Надявам се това да е признак на изнервеност поради сериозните дисбаланси в системата", коментира президентът.


В 13-минутното си изказване Плевнелиев съобщи, че за средващия фискален период 2014-2020 г., от структурните и кохезионни фондове "спокойно можем да получим и 500 млн. лв. (б. р. - за настоящия те са 280 млн. лв.). "Но първо трябва да знаем къде точно ще насочим тези пари и да направим устойчива дългосрочна концепция. Второто условие е реформата. Няма ли реформа, няма ли устойчива програма, няма да има нито 1 лев", отсече Плевнелиев. И продължи: "За съжаление здравната ни система през последното десетилетие остана една от най-нереформираните".
Опозицията беше максимално критична. "Вижте доклада за националната сигурност - там констатациите за здравеопазването не са никак ласкави. Не са доволни нито тези, които потребяват системата, нито работещите в нея. За жалост се прави не политика на здравеопазването, а в него, особено преди избори", заяви д-р Евгений Желев (БСП). "500 лекари и 1000 сестри всяка година напускат България, а от 1,2 млн. до 1,9 млн. души се водят неосигурените", продължи да припомня действителността д-р Ваньо Шарков (СДС).


Той добави: "Лекарите от Горна Оряховица бяха определени от вицепремиера Цветан Цветанов като престъпници. Последваха няколко тройни, петорни и деветорна експертиза, които ясно доказаха невинността им. Но министърът съсипа живота им от парламентарната трибуна!". Шарков и колегите му от "Синята коалиция" настояват президентът да вземете отношение по въпроса. "Българинът доплаща най-много за лечение и медикаменти в ЕС, той има най-висок коефициент на смъртност", заяви д-р Нигяр Джафер (ДПС).
Накрая на заседанието президентът обеща да обобщи направените предложения. Той самият начерта 8 основни цели: по-добра спешна помощ, интегрирана информационна система, детско здравеопазване, реформи, демонополизация на здравната каса, ранна диагностика, силни университетски и областни болници и помощ за хосписите. Всички те ще бъдат включени в националната програма за развитие до 2020 г..." - информира в. „Труд".

 

НЗОК не се отказва от новите тежки лимити за лечение" - съобщава в. „Сега".
"Здравната каса не смята да променя подготвения нов начин за плащане на болниците, стана ясно след среща на ръководството на НЗОК и лекарския съюз. От касата анонсираха за обществено обсъждане методика за финансиране на болниците, според която догодина НЗОК не само ще спуска на лечебните заведения бюджет, но и брой и вид на случаите, които ще могат да приемат за лечение. След като идеята предизвика негативни коментари, че ще доведе до листи на чакащи и корупция, от касата дадоха да се разбере, че биха променили методиката. Сега обаче от институцията са категорични, че не биха пипали нищо съществено, твърдят от лекарския съюз.
Догодина не може да се очаква съществено увеличение на бюджета на касата, станало ясно още на срещата, съобщи Медиапул. Преди дни здравният министър Десислава Атанасова обяви, че за 2013 г. ще има 150 млн. лв. повече за НЗОК. Голяма част от тях обаче ще вървят с нови дейности, които ще плаща касата и лекарите се опасяват, че в крайна сметка парите ще се окажат по-малко. Освен това има притеснения, че малкият срок, в който новите дейности трябва да се прехвърлят, може да създаде проблеми и закъснения при лечението на пациенти." - се казва в публикацията.

 

Новото археологическо откритие в Созопол също намира място на страниците на вестниците в четвъртък.

 

Църква пази миро от свети Николай" - съобщава в. „Стандарт".
Миро от св. Николай е било заровено вместо мощи в олтарната част на древната църква в Созопол, която носи името на светеца.
Археолози са открили закопано в храма малко гърненце с капаче, което явно е съдържало течност. Допуска се, че в съдинката е имало миро от св. Николай, съобщи шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Ръководител на проучванията е археологът Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол. По принцип при строежа на храм в олтара му се вграждат мощи на светеца.
Светецът е погребан в Италия..." - пише всекидневникът.

В. „24 часа" също помества публикация по темата:
"Възможно е археолозите да са намерили миро от Свети Николай Чудотворец при проучванията на едноименния храм в Созопол , съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той е разговарял с ръководителя на проучванията археологът Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол...


В олтарната част на църквата „Свети Николай Чудотворец" в Созопол, там, където обикновено се слагат свети мощи, е открито малко гърненце, с капак, което явно съдържало някаква течност, обясни Божидар Димитров.
Той припомни, че преди две години е поискал мощи от Свети Николай Чудотворец от Италия, където е погребан.
Тогава са му казали, че не дават мощи, защото саркофагът, в който е погребан, е зазидан, но всяка година на 8 май изтичало миро, което те събират в малки шишенца, богато украсени, с които ощастливят някоя църква.
„Тогава ни дадоха две такива шишенца, едното от които е за новостроящата се църква. Църквата, която се проучва, е строена в VІ век, разрушена, и в ХІ век - въздигната наново. Аз предполагам, че по-скоро при построяването през ХІ век са изискали това миро и са го поставили там", коментира още Божидар Димитров..."

"При проучванията на тази църква, както вече сме съобщавали, са намерени три императорски печата - на Василий Българоубиец, на Теодора и още един.
Очевидно тази църква е била под покровителството на императорите и те са могли да изискат свето миро, което има стойността на свети мощи", допълни директорът на Националния исторически музей.
"С днешното откритие вече категорично може да твърдим, че проучваната църква в Созопол е била посветена на Свети Николай Чудотворец", каза ръководителят на проучванията археологът Димитър Недев.
Той обясни в централната част на абсидата на ранната църква, в ниша, изградена с тухли, е открито малко гърне с капак.
То най-вероятно е съдържало миро, което се намира в същността на църквата.
Традиция е, в централната част на църквата да се поставят мощи на светеца, на който е посветена. Мирото в случая със Свети Николай Чудотворец е равностойно на светите мощи, обясни още Недев..." - в. „Труд".