Спин, боза и мъжкари в парламента; Забраниха дискотеките в Студентски град със закон

Предлагаме ви част от заглавията в централния печат, обобщаващи основните актуални теми

Спин, боза и мъжкари в парламента; Забраниха дискотеките в Студентски град със закон

Комисия.


„Стандарт":

Спин, боза и мъжкари в парламента

Повече от 120 минути отделиха депутатите за създаването на най-новата временна комисия, предложена от Яне Янев, но подкрепена и от ГЕРБ. По думите му тя трябва да разследва "корупцията по високите етажи на властта" и конкретно престъпните схеми от скандалите през последните месеци, а именно "СПИН-скандалът в БСП", кръгът "Фронтиер", "Сливенгейт", АЕЦ "Белене".
"Какво свързва всички тези случаи, ако не боза и среднощни съновидения на инициаторите на комисията", гневно коментира соцдепутатът Ангел Найденов. Още преди дни опозицията съзря в идеята за анкетната комисия "предизборна димка", а соцлидерът Сергей Станишев нарече Янев "мюре на ГЕРБ".
"Най-големите смешници, лъжци и крадци управляват в момента България, познайте на кого е тази реплика", попита риторично социалист -1, като стана ясно, че е извадил изречението от изказване на Янев.

 

Посещение.

„Труд":

Нели Крус към медиите: Не се фокусирайте върху "вчера"

"Правителството трябва да внимава и да не поставя ръка на медиите. Никое правителство не трябва да се меси в работата на медиите."
Това заяви вчера зам.-председателката на Европейската комисия и комисар по новите технологии Нели Крус на среща с български журналисти и издатели в София. Тя обеща да покани участници от България на международна кръгла маса на тема "Свободата на изразяване в Европа" през ноември, защото този проблем се срещал не само у нас.
"Нямам правни инструменти да реша проблемите ви, свързани с прозрачността на медиите, но мога да фокусирам светлината на прожекторите върху вашите трудности в тази сфера", каза още еврокомисарката.

 

Привилегия.

„Новинар":

Общинарите няма да паркират безплатно

Столичните общинари няма да паркират безплатно в центъра на града. Това решиха окончателно от Столичния общински съвет, след като приеха промените в наредбата за паркиране. Така привилегиите за съветниците отпадат и ще се наложи да заплащат за синя и зелена зона.
Поправките бяха подкрепени от 41 от общинарите, като само един бе против. Това се оказа Екатерина Йорданова от ГЕРБ. „За мен привилегията е със знак на равенство на признание. Важно е да паркирам, когато е нужно, максимално бързо и безпроблемно, за да мога да посветя времето си на нещо по-важно", каза Йорданова.

 

Дело.

„Дума":

Поискаха 15 години затвор заради пожара във влака София-Кардам

Максимални наказания от 15 години затвор поискаха прокурорът и частните обвинители по делото за пожара във влака София-Кардам за шафнера Георги Георгиев и началник влака Иванка Костадинова. Според тях вината на двамата е доказана, защото те не са изпълнили наредбите на БДЖ да евакуират всички пътници от вагона и това е довело до смъртта на девет души. Обвинителите поискаха и 6 години затвор за третия подсъдим - бившия зам.-директор на "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов. Причината е, че заради негова заповед вратите на спалните вагони са били двойно заключени, което е попречило на хората да излязат. Делото се гледа в Апелативния съд във Велико Търново.
Припомняме, че огненият ад, при който загинаха девет души, а други девет бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 г. Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона.


Дискотеки.

„24 Часа":

Забраниха дискотеките в Студентски град със закон

Бурният нощен живот в Студентски град ще позатихне. С промени в Закона за висшето образование парламентът забрани клубове, дискотеки и казина да развиват дейност след 22 ч в близост до общежитията.
Мярката ще засегне всички развлекателни заведения, които отстоят на 100 и по-малко метра от блоковете. Именно край тях е концентрирана по-голямата част от нощния живот в градчето.