Новосибирският зоопарк в Русия стана дом на първия по рода си лилигър

Животното е кръстоска между африкански лъв и лигър, който пък е смесица между лъв и тигър

Новосибирският зоопарк в Русия стана дом на първия по рода си лилигър

Единственият в света лилигър се намира в новосибирския зоопарк в Русия. Малкото животинче на име Киара е плод на връзка между мъжки лъв и женски лигър (смесица между лъв и тигър).


 

Животинчето се е родило преди малко повече от месец. Интересното е, че единственото по рода си животно е отгледано от котка. За да се усложни семейната ситуация на чудатото коте, то е било "осиновено" от обикновена домашна котка, която живее в зоопарка. Причината е, че майката на Киара няма достатъчно мляко, за да я изхранва.

 

Практиката да се създават хибридни видове котки често е обект на критики и е оценявана от някои като безотговорна и опасна, особено в случаите, когато животните се отглеждат като домашни любимци.

 

Хибридите между лъвове и тигри не съществуват в природата, защото териториите на тези големи хищници не се припокриват никъде по света. Киара обаче няма да отиде в дома на някое нищо неподозиращо дете, а ще остане да живее в зоопарка с колоритното си котешко семейство. Тя все още е под карантина, но посетителите на зоопарка ще могат да се запознаят с нея през октомври.