Протести в столицата срещу политиката на правителството; „Южен поток” е обречен

Всекидневниците в неделя отразяват дебатите в съвета по сигурността при президента Росен Плевнелиев

Протести в столицата срещу политиката на правителството; „Южен поток” е обречен

„Повече парламентарен и граждански контрол над спецслужбите и ясни правила за взаимодействие между тях. Около това се обединиха вчера на първото публично обсъждане политици и експерти по темата. Домакин беше президентът Росен Плевнелиев, който изслуша само половината дискусия заради други ангажименти.
Опозицията ще подкрепи в пленарната зала само два от общо 4-те спецзакона, стана ясно след близо тричасовата дискусия. От сериозна редакция и дописване се нуждаят общият закон за службите, както и проектът за НСО, единодушни бяха парламентарните партии без ГЕРБ. Представителят на мнозинството Доброслав Димитров прие всички критики и обясни, че някои поправки могат да се направят още преди внасянето им в парламента, а други - между двете четения.
Законът за Националната служба за охрана (НСО) е най-калпавият, отсече депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. "Той превръща НСО в таксиметрова служба на президента. На народа му писна от кортежи и чистачката и секретарката на президента да се возят в коли с лампи, но не и българският патриарх, каза още Лаков. Ангел Найденов от БСП също бе против многото лица, които сега ползват НСО. Като например конституционните съдии и кметът на София.



1100 души от НСО пазят 11 човека, не правим реформа, а утвърждаваме нещо, което не е реформирано 50 годин, потвърди и Бриго Аспарухов.
Според Димо Гяуров от Синята коалиция със закона за НСО на гардовете се давали полицейски правомощия и дори право да водят процесуално следствени действия.
В текста няма нищо повече от това, което правим и сега, отрече шефът на НСО ген. Тодор Коджейков.
Ген. Атанас Атанасов пък поиска да има единна разузнавателна служба, защото на "малка България две разузнавания й били много." - информира „24 часа".

„В тежък спор влязоха политици от всички парламентарни сили, настоящи и бивши шефове на спецслужби и експерти, който бяха събрани от президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят пакета от четири закона за националната сигурност.


Плевнелиев спази обещанието си да подложи законопроектите, написани от ГЕРБ, на обществено обсъждане, но напусна по-рано свикания от него Съвет за външна политика, отбрана и сигурност заради други ангажименти. Заседанието беше предавано на живо чрез интернет страницата на президентството.
На съвета бяха разгледани проектите на законите за военното разузнаване, за Националната служба за охрана, за Държавната агенция "Разузнаване" и за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България, който е рамковият закон за службите.
Плевнелиев заяви, че проблемите на сектор "Сигурност" не трябва да се решават на парче и конюнктурно и не трябва да се политизират, защото тези служби не работят за една или друга партия, а за държавността.
"За мен е по-добре, дори и законите да са несъвършени, да ги има, отколкото да ги няма", каза президентът. Недопустимо е повече от 20 години специалните служби да стоят без закони, добави още той...
Предложенията на ГЕРБ предвиждат цивилното разузнаване да мине на подчинение на премиера, а НСО да остане при президента..." - пише в. „Труд".

 

АЕЦ  „Белене" и „Южен поток" отново са сред най-отразяваните сюжети в печата. Всекидневниците цитират по темата позицията на лидера на ДСБ Иван Костов.

„Проектът „Южен поток" е обречен,Русия не може да инвестира милиарди в него, защото идва краят на газовото й господство в Европа. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов във Варна.
Само за газопровода на българска територия Русия трябва да вложи 1.3 млрд. лева - защо да го прави. след като пазарите в Европа се затварят за тази страна, обясни Костов. Според  него технологиите и разкритите количества в Източна Европа ще направят континента независим от руските доставки и това е въпрос на няколко години.
България не дължи пари на Русия за АЕЦ "Белене" и всички, които познават в дълбочина ставащото, знаят това, каза още Костов. Според него с този натиск руската страна саботира и проекта за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".


Докато трае искът на Русия, не можем да използваме закупения реактор, категоричен е Костов." - в. „Стандарт"

„За АЕЦ "Белене" Костов посочи, че страната ни не дължи пари на Русия. Той обаче призова правителството да анализира по-дълбоко поведението на руската държава, като за целта потърси помощта включително на експерти от Брюксел...


Според него в настоящата ситуация изпълнението на проекта "Южен поток" е обречено. По думите му България ще може да разчита на новооткритите количества газ в икономическите води на Кипър и Израел. Този газ може да измести всички доставчици, тъй като е в непосредствена близост, това са евтини енергийни ресурси и ще помогнат да се върне поне част от конкурентоспособността на икономиката ни, бе позицията на Костов.
Костов посочи монополите и злоупотребата с господстващо положение на пазара като най-сериозен проблем пред икономиката." - в. „Дневник".

 

В. „24 часа" също цитира лидера на ДСБ:
"Приканвам правителството да анализира по-дълбоко, а да не се хвърля по повърхността особено емоционално и да си даде сметка точно какво целят от руската страна. Защото Русия с този акт и с още един - с това, че отказва да даде документация на "Уестингхаус", за да направи своите бизнес проучвания, на практика саботира и втория проект - изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Така че тези неща приличат на затръшване на вратата към България, за каквито и да е инвестиционни намерения. И се пита какво се очаква тя да получи. С това трябва да е наясно българското правителство щом руснаците изпълняват тази серия от смъртоносни наглед каскади за тях", заяви Костов.
Той допълни, че идва краят на руското господство на газовия и нефтения пазар в Европа, а "Газпром" няма средства за реализация на проекта "Южен поток". Според него, ние можем да станем независими от руските енергийни доставки заради находищата от шистов газ, който вече ще се добива по технология, различна от фракинга, както и заради проекта "Набуко", който вече си е пробил път..."

 

В. „Труд" също помества публикация по темата:
„Искът на "Атомстройекспорт" за 1 милиард евро е провокация и той едва ли ще бъде уважен от сериозен съд. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов.
Според него по-важно е защо Владимир Путин провокира точно сега България."
Той създава максимално враждебна среда към всякакви руски инвестиционни проекти. Ако една страна съди друга, трудно може да се накара тя да партнира в някакви проекти", обясни Иван Костов. По думите му Путин се намирал в тежко вътрешно положение. Той бил конфронтиран с Европейския съюз и Европейската комисия. Освен това срещу "Газпром" започвал процес за господстващо положение. Костов напомни, че ако България бе управлявана от правителства, които са следвали политиката на ДСБ, страната ни нямаше да допусне куп грешки като например "Белене". Бойко Борисов е бил част от линията на нарушения консенсус. Но това е продължило докато премиерът реши да прекрати проекта "Белене". "Сега той се опитва да компенсира нещата, но не знам дали това е възможно. Казвам това с огромна доза горчивина". По думите му българската икономика била в състояние на депресия с много нисък темп на развитие. По думите му монополите са изсмукали всичко и затова нямало как да чакаме монополите да произведат растеж."

 

Всекидневниците отразяват и протестите в столицата срещу политиката на правителството.

„Два протеста спретнаха столичани навръх деня на Независимостта. Първият беше срещу високите цени на горивата, тока, парното и  водата на "България иска". За пореден път те поискаха да се прекрати времето на монополите у нас.
Успоредно с това шествие към Народното събрание се запъти и второ. Стотици граждани поискаха оставката на правителството заради политиката, която провежда.
"Днес настъпва есента на това правителство и идва зимата на нашето недоволство", казаха протестиращи." - пише „Стандарт".

 

„Няколко хиляди души протестираха на площад "Св. Александър Невски" в столицата. Те настояха за оставка на правителството.
Протестът беше организиран от Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД) на евродепутата Слави Бинев.
По време на шествието те срещнаха и друга група демонстранти, организирани в социалната мрежа Фейсбук. Всички се обединиха с призива да се прекрати монопола на топлофикациите, енергоснабдителните дружества, горивата.
Протестът започна при пилоните на НДК и с шествие се придвижи по бул. "Витоша" покрай Президентството и Парламента до храм-паметника "Св. Александър Невски". - в. „Труд".

 

По друг начин описва събитията в. „Дневник":
"Два протеста в София не успяха да си поделят центъра на столицата в Деня на независимостта, съобщи БНР.
Шествието под наслов "България иска", организирано в социалната мрежа Facebook срещу високите цени на горивата, тока, парното и водата беше изместено по маршрута т президентството до Народното събрание от протеста "Поход на независимостта" на привърженици на политическия проект ГОРД на евродепутата Слави Бинев и на партията "Националния фронт за спасение на България" на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов.
Протестът на ГОРД започна при пилоните на НДК и с шествие се придвижи по бул. "Витоша" покрай Президентството и Парламента до храм-паметника "Св. Александър Невски". Стотици граждани скандираха "Оставка". Пред бившия партиен дом се състоя политически митинг, на който прозвучаха посланията на лидерите на политическите сдружения Слави Бинев и Валентин Касабов.
Протестиращите от "България иска", които се събраха пред президентството и трябваше да се придвижат до Народното събрание, реагираха остро срещу отказаното им шествие, съобщи БНР. Те се отделиха от политическото шествие, защото не искат да застават рамо до рамо с "поредния балон"...

 

„Фейсбук обедини ядосаните" - съобщава в  заглавие в. „24 часа".  
"В Деня на Независимостта обединилите се във Фейсбук групи излизат на нов протест под надслов „България иска"...
Те настояват за намаляване на цените на електроенергията, парното, горивата и отправят призив за достоен живот за народа.
Преди седмица протестните демонстрации събраха стотици хора в София, Пловдив и Добрич. Тогава те се обявиха за премахване на концесионерите в доставката на вода. Поискаха още топлофикационните дружества да имат индивидуални договори с всеки, за да може с едномесечно предизвестие гражданите да се отказват от услугата. Гражданите са категорични, че ще продължат инициативите си, докато исканията им не бъдат приети и изпълнени. В протеста се включиха и недоволни от новите правила за паркиране софиянци."

 

В „Сега" отделя място на друг сюжет, свързан със социалната мрежа - блокирането на функцията за разпознаване на лица в страните от ЕС:
Ръководството на "Фейсбук" обяви, че блокира функцията за разпознаване на лица в страните от ЕС, съобщи ДПА. Това решение беше взето след критики от държавни регулаторни органи и защитници на личните данни.
Най-голямата социална мрежа в света вече е блокирала тази функция за нови потребители. До 15 октомври ще бъде изтрита и базата данни, която софтуерът на мрежата използва за идентифициране на потребители.
Директорът на "Фейсбук" за Европа Ричард Алън заяви, че след известни промени функцията може да бъде възстановена в бъдеще.
"Все още сме убедени, че можем да предлагаме законно в Европа функцията за разпознаване на лица", коментира Алън.
Функцията, която досега беше част от пакета, който получава всеки потребител на социалната мрежа, позволява на всеки да маркира на снимки свои познати, като софтуерът автоматично изписва името въз основа на натрупаната в базата данни информация.
Според германската Служба за защита на личните данни и свобода на информацията софтуерът за разпознаване на лица се използва от "Фейсбук" незаконно, тъй като позволява на компанията да натрупа огромна биометрична база данни, с която би могло да се злоупотребява..."