За първи път в Добрич ще се състои военно-историческа възстановка

Днес, по повод честването Деня на Добрич и 72 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, общината и Сдружение „Национално дружество „Традиция" - Регионален клуб Добрич организират военно-историческа възстановка на влизането на българските войски в Южна Добруджа

За първи път в Добрич ще се състои военно-историческа възстановка

Реконструкцията ще представи три от ключовите събития, станали през септември 1940 г. - минаването на старата граница с потъпкването на черния флаг от Лейбгвардейския на Н. В. конен полк с командир полковник Тодор Антонов на 21 септември, 9.00 часа при с. Крумово; посрещането на българските войски в град Добрич на 25 септември и символичното предаване на властта между ген. Потопяну, генерал-лейтенант Георги Попов е ген. Атанас Жилков в Добрич и на новата граница между Кардам и Негру вода на 1 октомври 1940 г..



Възстановката ще започне с фанфарен сигнал в 10.30 часа в началото на центъра при Градски парк „Св. Георги". Оттук шествието ще се отправи към пл. „Свобода".В реконструкцията участват представители на Сдруженията „Национално дружество „Традиция" от Добрич, Силистра, Шумен, Копривщица и София, както и членове на Дружество „Традиция милитара Романа" от Букурещ. По стар български обичай възстановката ще завърши с традиционно добруджанско хоро и поклонение във Военно гробище - музей.