Четири партии с шанс за следващия парламент...

Обрат: Първа частна "Белене"; Дело срещу имами пак събра бурки пред съда

Четири партии с шанс за следващия парламент...
"Белене".

„24 Часа":


Обрат: Първа частна "Белене"

Втората ни атомна централа е на път да се превърне в Първа частна "Белене". Американски инвеститор е готов да финансира на 100% проекта, без да иска държавни гаранции. Няма да поставят условие и за задължително изкупуване на тока от бъдещата централа. Това стана ясно от думите на Самуел Реди, представител на "Глобъл пауър консорциум". При депутатите от икономическата комисия в парламента го доведе енергийният министър Делян Добрев. В консорциума влизат най-големите корпорации в света, занимаващи се с ядрени мощности, обясни консултантът на кандидат-инвеститора Емил Хърсев. Американците вече са заявили интереса си пред руската "Атомстройекспорт", която прави реактора за "Белене". Ако парламентът даде зелена светлина, консорциумът е готов да поеме и евентуалните задължения по проекта.


Дело.

„Труд":

Дело срещу имами пак събра бурки пред съда

Цитати от Корана и от конституцията и разпалени религиозни дискусии съпътстваха второто заседание по делото срещу 13 имами от Пазарджишко, Смолянско и Благоевградско, обвинени в членуване в забранената у нас организация "Ал-Уакф-Ал-Ислями". За втори път брадати мъже и жени, покрити от глава до пети в черно, оградиха Съдебната палата в Пазарджик в подкрепа на подсъдимите. На помощ на местните защитници на имамите дойде и пълен автобус от Смолянско.

 

ВСС.

„Дума":

Парламентът оправда очакванията за договорки при избора на членове на ВСС

Народното събрание оправда вчера очакванията за предварително задкулисно договаряне на квотата си от 11 членове във Висшия съдебен съвет и излъчи своите представители, сред които най-много бяха хората на ГЕРБ. Разпределяне на квотите на принципа 5:2:2:1:1 бе спазена изключително дисциплинирано. Схемата се видя особено ясно при гласуването на кандидатурата на Надя Пеловска-Дилкова, която придоби популярност като "гражданския кандидат", защото бе предложена от група НПО. Тя се представи добре на изслушването пред правната комисия и направи впечатление с визията си за реформа на съдебната система, но се оказа, че това не е достатъчно, за да стане член на ВСС. Депутатите отхвърлиха кандидатурата и на най-зле представилия се кандидат Валентина Драганова, предложена от ГЕРБ. За сметка на това гласуваха доверие на кандидата на неформалните си коалиционни партньори от РЗС Димитър Узунов.

 


Проучване.

„Новинар":

Четири партии с шанс за следващия парламент

Само четири са партиите със сигурен шанс да влязат в следващия парламент. Управляващата партия ГЕРБ се нарежда на първо място. Това сочи проучване, проведено от Института за социални изследвания и маркетинг. Според данните българите искат ГЕРБ да изкарат още един мандат. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували над 27,3 % от българите. БСП са втори с 16 на сто, следвани от ДПС и партията на Миглена Кунева.
Около 28 % предпочитат да има широка коалиция с участието на партията на Бойко Борисов. Близо 33 % смятат, че ГЕРБ се справя много по-добре от Тройната коалиция.

 

Скандал.

„24 Часа":

СЕМ натопил рапърите пред прокуратурата

Съветът за електронни медии е сезирал прокуратурата за нецензурната песен "Бяло, зелено, червено" на Мишо Шамара и Сарафа.
Затова двамата рапъри бяха извикани вчера на разпит в Националното следствие. Шамара, който вече излиза на сцена с артистичния псевдоним Биг Ша, е призован, тъй като делото е срещу него. Сарафа дава обяснения като свидетел.
"От трите цвята най-много обичам бялото. Зеленото го пуша и съм high. Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die,die. Червеното е като мензис, като кисела мацка със Тойота Авенсис."