Борисов отказа обяснения за авиоотряда, Станишев е лидер на ПЕС, половината българи не четат...

Неделните вестници публикуват изказването на премиера Борисов, че няма да дава обяснения за това, че използва военния авиоотряд

Борисов отказа обяснения за авиоотряда, Станишев е лидер на ПЕС, половината българи не четат...

"Как осигурявам моята сигурност - това си е моя работа", това каза премиерът Бойко Борисов в севлиевското село Ловнидол по повод ползването на военни самолети. И добави, че заплащането ще стане, когато му дойде времето... „Милиони, милиони, милиарди, ние сме спестили на държавата. Десетки тонове наркотици сме задържали през последните месеци и как ще си осигурявам преминаването, защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително", допълни Борисов. Бойко Борисов увери, че данъкоплатците не са ощетени по никакъв начин: „Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете..." Премиерът отново попита - защо е било нужно да се купуват транспортни военни хеликоптери и самолети, които са празни." - в. „24 часа".


 

В. „Дневник" също цитира Борисов: „Как ще си осигурявам преминаването, защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително". Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с дискусиите от последните дни покрай информацията, че заради превозването на хора от властта и конкретно на премиера с военните самолети и хеликоптери, парите за полети на пилотите не достигат... Той отново попита защо е било нужно да се купуват транспортни военни хеликоптери и самолети, които са празни. "Ако не съм летял с тях, те щяха да ги излетят във въздуха, щото трябва да натрупат тези часове", заяви премиерът."

 

Неделните вестници отделят място и на избирането на Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти.

 

Сергей Станишев бе преизбран за президент на Партията на европейските социалисти с 91,3 на сто от гласовете. Високият процент напомня резултатите, с които навремето Тодор Живков печелеше избори. Само 2% от делегатите на Деветия конгрес на ПЕС са били против кандидатурата на българския соцлидер, 6% са се въздържали... "Този избор е огромна чест за мен, за моята партия. Това е много сериозна възможност за България и важен знак какво представлява всъщност нашето семейство", каза Станишев. "Смятам, че ЕНП никога няма да има президент от държава като моята - от източните държави от ЕС".- в. „Стандарт".

 

Партията на европейските социалисти избра българина Сергей Станишев за свой лидер с голямо мнозинство на конгрес в Брюксел днес... Станишев временно оглавяваше ПЕС почти година след като предшественикът му, датчанинът Пол Нируп Расмусен се оттегли по лични причини. "Имаме една ясна цел - да спечелим колкото може повече национални избори в следващата година и половина и европейските избори през 2014 г.", каза Станишев минути след гласуването... Социалистите успяха да си възвърнат част от позициите, които загубиха в Европа след 2009 година. Докато преди година те контролираха две от 27 правителства, днес управляват в Австрия, Белгия, Румъния, Словакия, Словения, Франция и успяха да се върнат сред партиите, които преговарят за управляваща коалиция в Холандия..." - в. „Труд".

 

В речта си пред Деветия конгрес на ПЕС в Брюксел Станишев нарече преждевременна идеята на председателя на ЕК Жозе Барозу за европейска федерация. Според него Европа първо трябва да се погрижи за младите, които нямат работа, и за възрастните, които не могат да посрещнат основните си нужди с ниските си пенсии. Тази мисия е възможна, категоричен бе Станишев пред форума. Той смята, че дебатът за кризата вече е променен благодарение на социалистите и акцент в него сега е икономическият растеж и че това се оценява от хората..." - в. „Сега".

 

Образованието и помръкналата любознателност на нацията също са сред темите на всекидневниците.

 

Половината от българите на възраст от 25 до 64 години признават, че не са отваряли книга през цялата 2011 година, показва изследване на националната статистика сред хората. Данните от изследването сочат, че жените са по-начетени от мъжете, като съотношението е 57,4 към 40,4%. Друга констатация на авторите на изследването показва, че 87,8% от четящите са висшисти. Оказва се също, че четат повече гражданите и работещите... Над 38% от хората с основно или по-ниско образование не четат дори вестници. На нисък интерес се радват и културните събития. Представление на живо са гледали през изминалата година само една трета от респондентите в посочените възрастови граници. На кино пък са ходили само 25% или един на всеки четерима от анкетираните..." - в. „24 часа".

 

Международно изложение "Европейско образование" се провежда днес и утре в хотел "Хилтън" в София, след което продължава на 2 октомври в хотел "Тримонциум" в Пловдив и на 3 октомври в хотел "България" в Бургас. Участие в проявата са заявили университети от Великобритания, Холандия, Дания, Австрия, Италия, Испания и др. Списъкът на училищата включва: University of Surrey, London South Bank University, Bournemouth University, University of Salford, London School of Business and Finance, Hanze University Groningen, Fontys University, Aalborg University, Zealand Institute of Business and Technology, Modul University Vienna, Nuova Accademia di Belle Arti Milano, Domus Academy, European University, Universidad Catolica San Antonio и др. За първи път в България ще бъдат представители на University of Surrey, London South Bank University, International Business Academy Kolding.

Специалности като "Компютърна анимация", "Дизайн", "Медиалогия", "Биомедицина", "Биохимия", "Психология", "Управление на природни ресурси и изследване на възобновяеми енергийни източници" стават все по-популярни сред кандидатстващите в чужбина българи, твърдят организаторите..." - в. „Дневник".

 

Продължаващото археологическо лято също намира място на страниците на вестниците.

 

"Археолози откриха първия известен гроб на епископ или митрополит от първата половина на XIII век във Велики Преслав... "Това погребение на епископ не е от царския период от IX-X век, а от XIII век. След превземането на Велики Преслав от византийците градът е преименуван на името на императора победител Йоанополис - Йоанопол, а в края на XII век той е обратно върнат в границите на българската държава. Тогава в него се заселва един от двамата братя Асен и Петър - в случая става дума за Петър, на чието име Преслав е назован „Петрова земя"", обясни проф. Николай Овчаров. "От тогава нататък, макар вече Велики Преслав да не е столица, той става една от най-важните митрополии на България. Митрополитът на Велики Преслав винаги се назовава първопрестолен, т.е. първи след патриарха във Велико Търново", каза още той. "До този момент ние знаехме доста неща за историята на Велики Преслав от XIII век, но нямахме погребение на епископ, митрополит, владика от това време. Сега излезе такова погребение в близост до дворцовата църква, която явно е била използвана през XIII век отново като най-важна църква на града", допълни проф. Овчаров..." - в. „Труд".

 

Съкровище отвърза кесията на Дянков" - пише „Стандарт". "Вицепремиерът Симеон Дянков остана впечатлен от съкровището, което археоложката Даниела Агре откри край Синеморец. И обеща 10 млн. лв. за разкопки догодина. Финансист №1 дойде на крака в морското селище, за да види с очите си уникалните 200 монети, датирани от ІІІ век пр. Хр. Според експертите находката е изключително ценна и има висока нумизматична стойност. Дянков не спести похвали към археолозите и остана видимо доволен от работата на екипа. Той разгледа лично монетите, за които се смята, че принадлежали на тракийския владетел Кортодзунтос. Разкопките край Синеморец са включени в проекта на правителството "Виа Понтика", за който бяха дадени 3 млн лв. Дянков обеща, че догодина от бюджета ще бъдат отпуснати три пъти повече средства за разкопки..." - се казва в публикацията.