До 45 души за място на полицай; Болници рекетират пациенти с дарения

Вестниците днес информират и за новостите, които идват с началото на октомври, като глобите за стикер "каско"

До 45 души за място на полицай; Болници рекетират пациенти с дарения

24 часа


Агент Калина нарисувала на ДС и схема - кой е близо до чужденците на масата

"Обещавам да пазя в пълна тайна връзката си с органите на ДС, като съобщаваната от мен информация ще отразявам писмено и ще подписвам с избрания от мен псевдоним Калина. Известни са ми последиците от разгласяване на сътрудничеството с ДС, което приемам доброволно като съмишленик по идея."

С тази собственоръчно написана и подписана декларация от 7 юни 1978 г. Анна Бенева Маринова-Трайчева, по-късно Сендова, приема да работи за комунистическата Държавна сигурност. Седмица по-късно е и първата регистрация в архивите на ДС. Началниците решават да работи по линия на английското разузнаване. Родената на 4 юли в Бургас преводачка от английски и италиански към Комитета за култура е само на 27 години.

 

24 часа

Леля поръчва клането във Варна, за да отмъсти на брат си

Жестоки скандали, крясъци и блъскане на врати са чували съседи на семейство Тодорови във Варна. Светла, която поръча убийството на племенницата си Женя, и брат Венцеслав се карали от години.

Светла Тодорова се прочу за един ден като лелята, която за 2000 лв. поръча бруталното клане на 21-годишната си племенница.

Мократа поръчка не е само ламтеж за имот. Тя е и отмъщение на една сестра, която мрази брат си неистово. С убийството на Женя тя е отнела единственото му дете.

 

Труд

До 45 души за място на полицай

От 5 до 45 души се борят за място на полицай. МВР търси да назначи 1591 служители на реда, за които има обявени 218 конкурса в цялата страна.

Най-много са кандидатите за редови охранителни ченгета. МВР има нужда от 233-ма разследващи полицаи, защото през лятото вълна дознатели напуснали системата, за да станат прокурори и съдии. Конкурси за катаджии няма. Юристите, които успешно преодолеят изпитите, ще започнат в МВР със 805 лв. заплата. Стартовото възнаграждение за ченгета със средно образование е 600 лв.

 

Труд

От събота - глоби за стикери "Каско" по автомобилите

От събота, 6 октомври, служителите на КАТ започват да глобяват собствениците и шофьорите на автомобили, които не са премахнали всички знаци за наличие на застраховка "Автокаско" на возилото си. За това предупредиха от пътна полиция.

Глобата за шофьорите, които управляват автомобили, без да са премахнали стикерите, е в размер на 50 лева.

На 6 октомври влизат в сила промените в Кодекса за застраховането, приети на 5 юли. Според тях се забранява "поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор във връзка с това моторно превозно средство". Става дума най-вече за застраховката "Автокаско", като забраната не се отнася за стикерите по полиците "Гражданска отговорност". Ограничението не важи и за рекламите по автомобилите, нито пък за служебните коли на различни компании, върху които са изписани търговските им марки или се рекламират продуктите им.

 

Стандарт

500 000 гласа за Чудесата

Половин милион българи дадоха своя вот за Чудесата на България. Кампанията на "Стандарт" кои да бъдат новите родни символи в ЮНЕСКО прегря нета. Всяка минута в сайта "Чудесата на България" влиза по един българин, който пуска имейл със своя избор или разглежда новините за атракциите. Резултатите ще бъдат обявени в сряда на мегаспектакъла, който "Стандарт" прави в зала номер 1 на НДК за 20-ия си юбилей.

Дотогава надпреварата продължава с пълна сила.

В момента върви люта битка между номинираните забележителности. Кметове и учители организират фейсбук групи, които агитират за местните чудеса.

В Казанлък дори изнесоха компютри на площада, за да може цял ден хората да гласуват за Долината на тракийските царе.

 

Стандарт

Павлова: Винетката да се купува с SMS

Всъщност ние няма да загубим 1 млрд. евро.

Имаме притеснения за част от проектите и го казваме година по-рано, за да се мобилизират всички, докато все още има време за реакция и не е прекалено късно. Ако бенефициентите не успеят да реализират някой проект и да усвоят средствата по него до декември 2013 г., сумите на тези проекти ще трябва да бъдат възстановени. Така ако не усвоим 1 млрд. лв., а 950 млн. лв. - ще трябва да върнем разликата от 50 млн. лв. Предупреждаваме много рано за това, за да сме сигурни, че през декември 2013 г. ще сме усвоили абсолютно всички средства - 997 млн. лв. Това е много сериозна цел и сума. Като се има предвид, че до края на годината от началото на програмния период ще сме разплатили общо толкова. Eстествено трябва да се има предвид и че реалното усвояване по ОПРР всъщност е през последните 3 г.

 

Монитор

Болници рекетират пациенти с дарения

Болници изобретиха нова схема, по която да рекетират пациенти за пари. За да избегнат ограниченията за плащане за избор на екип, те пробутват на болните да подпишат договор за дарение, според който те внасят определена сума в касата.

Същата практика се упражнява и в няколко частни лечебни заведения, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса, където здравноосигурените пациенти не би трябвало да плащат своето лечение, сигнализираха препатили за „Монитор".

 

Монитор

София строи още 12 забавачки с 1350 места

Строителството на 6 детски градини ще започне догодина, а сградите на още толкова ще бъдат разширени. Това е записано в отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова до общински съветник от БСП. Тези 12 детски градини ще се осигурят места за още 1350 деца.

Новите забавачки ще са в районите „Надежда", „Слатина", „Оборище", Нови Искър, Панчарево, „Витоша". В тях ще има 750 места. Ще се разширяват детски градини в „Лозенец", „Красно село", „Искър", „Средец" и „Витоша". В тях ще бъдат приети още 600 деца.

Тази година по данни на общината няколко хиляди малки столичани са останали извън класиранията за забавачките.

 

Монитор

Вадят хлапета с фалшиви карти от стриптийз барове

Хлапета, които се представят за пълнолетни с фалшиви лични карти, обикалят стриптийз барове и дискотеки. За подобни случаи разказа пред „Монитор" Иво Манасиев от сектор „Детска престъпност" в СДВР. Наскоро той и колегите му получили сигнал, че непълнолетно момче ползва документи менте. Когато започнали да го издирват, го открили в столичен бар, където танцували голи жени.

„Това не е единственият случай. Преди време имахме информация, че друго дете също разполага с фалшива лична карта. Когато отидохме до дома му, разбрахме, че прави купон. Влязохме вътре и заварихме други непълнолетни деца, сред които и момичета. Това обаче не е най-страшното. На масичката в хола имаше везна и наркотици, които непълнолетният разпределяше на дози за продажба", разказа Манасиев. По думите му се наблюдавало ръст на заловените деца, които разпространяват наркотици.

 

Сега

Държавата бетонира със закон скъпите горива за резерва

Държавата възнамерява да бетонира със закон високите цени на горивата, купувани от Държавния резерв. Занапред агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще бъде официално задължена да се запасява само със зимен бензин и дизел, които струват по-скъпо. В последните години единствен изпълнител на тези поръчки е "Лукойл Нефтохим Бургас", която като единствен производител може по-лесно да предлага зимни горива и извън зимния сезон.

Това става ясно от внесения в парламента нов законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти. Проектът, писан от ведомството на Цветан Цветанов, официално цели да въведе изискванията на европейска директива, но съдържа и промени, които отсъстват от официалните мотиви.

 

Дума

Станишев променя посоката на Европа

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе избран за председател на Партията на европейските социалисти с безпрецедентно мнозинство в събота. 91,3 на сто от 418-те делегати гласуваха за Сергей Станишев, бюлетините против бяха 2,4%, 6,3% се въздържаха.

Мечтата ми, амбицията ми е след 20 години дъщеря ми да може гордо да казва, че Европа е била променена и се е превърнала в по-добро място за живеене благодарение на социалистите. Да каже, че европейските социалисти са спечелили евроизборите през 2014 г., постигнали са мнозинство в Европейския парламент и Европейския съвет и имат председател на Европейската комисия. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в края на Деветия конгрес на ПЕС в Брюксел в емоционално слово. Посланието на този конгрес е, че ние ще победим, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и изрази задоволството си от избора на Станишев.