Наша гордост: Млад добрички талант покорява музикалната общност в Единбург

Младият добрички пианист и органист Светослав Тодоров стана вторият възпитаник на университета в британския град, завоювал още в първи курс награда Товий 2012 ( на името на Доналд Товий - един от основателите на музикалния департамент) за най-добро музикално изпълнение и най-перспективен талант.

Наша гордост: Млад добрички талант покорява музикалната общност в Единбург

Университетската награда по принцип се присъжда на завършващи студенти и за първи път я печели първокурсник преди 20 години. Освен това, Светльо е първият пианист-победител от няколкото години насам.


                  

Той е възпитаник на СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич. От 6-годишен се занимава с пиано и поп и джаз пеене. През 2003 г. продължава обучението си в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна. През 2010/2011 г. завършва 1-ви курс в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София  - пиано  орган. След това е приет в един от най-престижните университети топ 20 в света, топ 6 в Европа и топ 5 на Великобритания – Университета на Единбург. В момента е второкурсник със специалност „Музика”.

 

Светослав е носител на 26 национални и международни награди от своите участия в престижни конкурси и фестивали и продължава да разпространява славата на българското музикално изкуство и на Добрич.

 

През септември бях селектиран в топ 40 от хиляди участници за шоуто „Единбург Търси Талант.” Успях да вляза в топ 30 и в топ 20, но не ми достигнаха гласове за финалните 10. Отдавам го на факта, че нямам много близки и приятели тук, които да гласуват, тъй като гласуването ставаше главно със смс-и. Но мисля че е голям успех тъй като бях единственият участник – чужденец: първо от България, и второ от Добрич. Дори влязох в местния вестник „Еdinburgh Evening News.”, ни пише още Светослав.

 

p1080654_600 

 

„Участвах с няколко песни и джаз пиеси от Джордж Гершуин, които може да чуете тук" , споделя 21-годишният младеж.