Разискваха създаването на доброволни формирования за помощ при бедствия и аварии

В Областна администрация се проведе семинар във връзка с приетата от Министерски съвет „Наредба за създаване и организиране дейността на доброволните формирования за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях”.

Разискваха създаването на доброволни формирования за помощ при бедствия и аварии

Семинарът откри Областният управител Желязко Желязков, а участници бяха представители на кметски екипи и служители от общините, които имат задължения по защитата при бедствия. Присъства и гл. инспектор Дарин Димитров, началник на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”.



Областният управител разясни промените в Закона за защита при бедствия, според които доброволните формирования стават съставна част от Единната спасителна система на страната. Акцент бе поставен върху необходимостта от разширяване на доброволческата мрежа и подобряване на взаимодействието между гражданите и институциите в случай на природни катаклизми и аварии.


Според Наредбата се дава право на кметовете на общини да изградят такива. Цялата организация трябва да приключи до 25 декември т.г. С Постановление на Министерски съвет е определен броят на доброволците, в зависимост от капацитета на всяка община. Разяснени бяха механизмите за финансово обезпечаване на формированията, условията за подбор, правата на доброволците, обучението им, набавянето на екипировка и техника, рисковете и възнагражденията, както и възможностите да им бъдат предоставени за ползване сгради и оборудване с отпаднала необходимост.


Областният управител Желязко Желязков призова да се проведат разяснителни кампании от страна на ОУ ПБЗН и общините, за да се привлекат гражданите да участват и това да стане тяхна кауза.