Солена глоба за каварненец - купил си краден телефон в Германия

Окръжен съд – Добрич призна финансова санкция, наложена на 23-годишния Данаил Д. Д. от град Каварна от Районен съд – Брухзал.

Солена глоба за каварненец - купил си краден телефон в Германия

Германският съд претендира да бъдат платени 300 EUR глоба и 60 EUR разходи за водене на делото му.



 

Районен съд – Брухзал е признал Данаил за виновен във вещно укривателство. Германските власти уточняват, че през 2011 г. Данаил е закупил от непознато лице за 300 EUR мобилен телефон Apple iPhone 4G, който преди това на 11.03.2011 г. е бил откраднат от друго лице в заведение в Берлин. Стойността му възлиза на около 800 EUR и на подсъдимия е било известно, че пазарната цена надвишава двойно платената от него. Той е можел да предполага, че се касае за откраднат iPhone, което е приел с одобрение, посочва германската страна.

Производството в Окръжен съд – Добрич е образувано по искане на Федералната служба по правосъдие на Германия, обосновано с Рамково решение на Съвета на Европа относно прилагането на принципа на взаимно признаване на разходи по съдебни процедури. Въз основа на този принцип Окръжен съд – Добрич призна финансовата претенция на германската страна и определи Данаил да заплати 704,09 лв.


Младежът е завършил 7 клас, работи в чужбина, осъждан е.

 

В съдебната зала днес той заяви, че е съгласен с решението, с което германският съд му е наложил финансова санкция и иска да я заплати.