КАТ дебне с 30 камери в куфарчета; Кола на шеф на КАТ засечена с 26 км над разрешеното

Вестниците днес пишат още, че рейтингът на кабинета се срина до 18%, а Путин идва у нас на 9 ноември

КАТ дебне с 30 камери в куфарчета; Кола на шеф на КАТ засечена с 26 км над разрешеното
24 часа

Кола на шеф на КАТ засечена с 26 км над разрешеното


Камера заснела автомобила на шефа на Пътна полиция в София да се движи с 26 километра над разрешените, научи "24 часа" от анонимно писмо.

Зад волана на семейния роувър обаче не бил гл. инспектор Богдан Милчев, а съпругата му която отивала на работа, отговориха от КАТ и показаха снимка от нарушението. Електронен фиш за 100 лева глоба бил издаден първо на полицейският началник, но документът по-късно бил анулиран и преиздаден на името на съпругата му, както се постъпвало в подобни случаи.

 

24 часа

Путин идва у нас на 9 ноември

Руският президент Владимир Путин пристига в България на 9 ноември.  "Визитата му е почти сигурна, тече сериозна подготовка за нея", съобщиха вчера правителствени източници от София и Москва. Очакваше се дори новината да бъде официално съобщена у нас снощи.

Както "24 часа" вече писа, руският държавен глава ще пристигне, за подписване на договора за "Южен поток" . "Очакваме основните теми да са свързани с енергетиката, включително и "Южен поток" и диверсификацията на газопреносните пътища, която той осигурява. По този въпрос сме в тясна връзка с ЕК и комисаря Йотингер, обясни преди дни за "24 часа" външният министър Николай Младенов.

 

Труд

US полиция разследва Христо Стоичков за побой

Полицията на американския град Чикаго разследва Христо Стоичков по обвинение в побой над български журналист. Това заяви пред "Труд" дежурният офицер г-жа Кубиерт от Първо районно полицейско управление в Чикаго. В полицейския доклад към преписката е записано, че "жертвата е ударена със свит юмрук от Стоичков". По случая работят детективи, каза още полицай Кубиерт. Тъй като не става дума за тежко криминално престъпление, най-вероятно Стоичков ще може да напусне страната.

 

Труд

Съдените за ямболската адвокатка - невинни

 "По едно дело, когато започне, без да се работи 11 месеца и сякаш следователите са се бояли да го погледнат, е невъзможно да се докаже вина. Не са събрани преки и косвени доказателства, за да бъдат осъдени подсъдимите." С този мотив съдия Владимир Астарджиев оправда тримата обвинени за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева през 2000 г.

Бизнесменът Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова бяха посочени като виновници за убийството от прокуратурата. Според обвинението помагач на екзекуцията бил прокурор Николай Колев, разстрелян през 2002 г. А според близките на Георгиева - той е поръчителят. Прокуратурата поиска за тримата по 25 г. затвор.

 

Стандарт

Милото агент на Траволта

Милото стана агент на Траволта. Звездата от "Седем часа разлика" Калин Сърменов е партньор на холивудския ас и легендата Робърт де Ниро в трилъра "Сезон на убийства". "О, ти си българският двойник на Шон Конъри", извикал Траволта, когато видял Калин на снимачната площадка. Шефът на Сатирата играе сръбски информатор на ветерана от войната в Босна - Ковач. Милото е избран за ролята след таен кастинг у нас преди две седмици. За персонажа имало още няколко мераклии, сред които и Стефан Щерев от "Шоуто на Канала". Но Калин спечелил безапелационно. До късно снощи фенове чакаха у нас да кацне и големият Де Ниро. Той трябваше да отседне в "Гранд Хотел София" като колегата си Траволта, който според кинаджийската мълва го чакаше на пури в компанията на Венета Харизанова.

 

Стандарт

Синдикатите: И втората пенсия в НОИ

Втората пенсия също да отива в НОИ, за да спадне дефицитът от 1,9 млрд.лв. на държавното осигуряване. Такава идея лансирал президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на драматично заседание на тристранката за бюджет 2013-а. Идеята на синдиката е парите, постъпващи в универсалните фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване, да бъдат пренасочени към държавен фонд "Пенсии" в НОИ. Международната организация на труда вече доказа неефективността на втория стълб в пенсионните системи, заяви Тренчев. Аржентина, Чили и Унгария се отказали от този модел, Полша също била на път да се отрече.

Подобно предложение дори не беше коментирано в тристранката, заяви обаче председателят на АИКБ Васил Велев.

 

Монитор

КАТ дебне с 30 камери в куфарчета

30 нови преносими камери ще бъдат купени с част от парите, събрани от платените глоби към КАТ. Това съобщи в интервю за „Монитор" комисар Алекси Стратиев от Главна дирекция „Национална полиция".

Техническите устройства ще могат да се пренасят като куфари във всяка кола и ще се използват навсякъде, където е необходимо. Пътните полицаи ще ги монтират встрани от пътя и сами ще преценяват колко дълго е необходимо да заснемат нарушенията. Шофьорите пък никога няма да знаят къде са точно тези камери, тъй като във всеки момент те могат да бъдат преместени. Досега КАТ разполагаше само със стационарни камери и с такива, вградени в патрулки. Това обаче ограничаваше ефективността им, тъй като полицейските коли се използват и за други цели.

 

Монитор

Деца убиват родителите си на майтап

Хлапета си правят зловещи шеги на националната гореща телефонна линия 116 111 като съобщават, че родителите им са починали. Това разказа пред „Монитор" координаторът на телефона Донка Петрова. Безплатният номер поема сигнали от деца в риск, подложени на насилие или тормоз в семейството, в училище или от връстници. Понякога обаче вместо да потърсят помощ, хлапета използват линията за забавление. Освен със смъртта на родителите си, те се шегуват и с насилието, като твърдят, че са били бити. В процеса на разговор обаче ставало ясно, че сигналът е кьорфишек. Фалшивите обаждания били масова тенденция и при телефонните линии в други страни. „Децата са склонни да се шегуват и да бъдат провокативни, а на безплатната линия не рискуват да им се скарат вкъщи заради начислена сметка", обясни Петрова.

 

Монитор

Ромки продават бебета по 5 бона в Неапол

Циганки от великотърновска и еленска община продават новородените си бебета в Италия, за да издържат семействата си, научи "Монитор". Схемата работела от около година и половина. За да бъде избегнат провал, участвали минимален брой посветени.

Основен играч в "износа" на бебета за Апенините бил мъж от ромски произход на средна възраст, известен с прякора Джако или Жако. Мъжът бил от Западна България, района на Монтана, и допреди няколко години работел заедно с брат си в района на Неапол. След това Джако се върнал в България, а брат му останал на Ботуша. Вероятно по време на престоя си в чужбина двамата братя са установили връзка с трафиканти на бебета в Италия, с които задействали канала. Чрез свои познати от Търново Джако намирал ромки, нямащи нищо против да изкарат малко лесни пари за 9 месеца, като износят и родят едно бебе. Според запознати в доста от случаите бъдещите родилки били по-засукани.

 

Сега

Полицаите и военните могат да се обединят в протеста за заплатите

Полицаи и военни могат да излязат на безпрецедентни съвместни протести през следващите дни заради драстичните различия, които имат с ръководствата на министерствата по увеличението на заплатите и орязването на привилегиите.

Вчера ръководството на МВР на практика отхвърли основното искане на полицаите - за увеличаване на заплатите. Освен това вътрешният министър пробва да реши по силов път проблемите си с непокорния полицейски синдикат, който фактически организира протестите на униформените през последните няколко години. След пореден кръг преговори за евентуално увеличение на заплатите в МВР в синдикалната федерация на служителите му (СФСМВР) са получили писмо, в което министърът ги уведомява, че прекратява сключеното с тях споразумение.

 

Дума

Рейтингът на кабинета се срина до 18%

Рейтингът на кабинета се е сринал до едва 18%. Това показват данните от септемврийското проучване на "Алфа Рисърч". За първи път от мандата на това правителство почти всеки втори българин, или около 45%, декларира негативно отношение към дейността му.

Социолозите отчитат, че за първи път недоверието към Бойко Борисов надхвърля доверието - 37% недоверие към 32 на сто, които му вярват. Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни. Над 70 на сто са недоволни от икономическата, социалната, здравната и подоходната политика. Падат личните рейтинги на почти всички министри. Влошават се оценките за бизнес средата. Делът на хората, според които в страната се налагат правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми, нараства до 67%.