Тежка жътва на царевица и слънчоглед в Добричка област

Тежка жътва на царевица и слънчоглед в Добричка област
Жътвата на царевица и слънчоглед е към финала си в Добричка област. Дългото и продължително лято се е отразило както върху развитието на двете култури, така и върху добивите от тях, коментират фермери.

Средните добиви от слънчоглед в областта са 233 кг от декар, а от царевица – 462 кг от декар. Кампанията по прибирането на двете култури е изключително трудна и тежка заради продължителното засушаване. В отделни места на Добричка област не е валяло от месец май. В други региони преди две седмици са паднали около 18 литра дъжд.

 

94% от слънчогледа в Добричка област вече е реколтиран, сочат данните на областната земеделска служба. Прибрани са 213 564 тона зърно. Най-високи добиви отчитат производителите от община Добричка – 290 кг от декар. Близо 90% са пожънатите площи с царевица. В общините Каварна, Тервел и Шабла жътвата е приключила на 100%. Най-високи резултати от царевицата отчитат фермерите от общините Балчик, Ген.Тошево и Тервел – по 500 кг от декар.

 

Тежката жътва забави обработката на почвата за есенната сеитба. Въпреки трудностите в отделни стопанства сеитбата на пшеница вече е към финала си. Обичайно в Добричка област се сеят 1,2–1,4 млн. дка с житни култури.

 

По-слаб интерес се отчита обаче към рапицата. Заради провалената миналогодишна реколта и трудностите при сеитбата, някои от производителите сега сеят два пъти по-малко площи с маслодайната култура. През настоящата година посевите с рапица бяха надхвърлили 300 000 дка. Сериозна е опасността от още една провалена година за тази култура, тъй като сушата сега пречи на поникването на растенията. Ако в най-скоро време не завали дъжд, рапицата няма да успее да се развие и да навлезе в необходимата фаза за презимуване, прогнозират фермерите. Това отново води до редица рискове през зимата и пролетта.

 


Източник: AGRO.BG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+