Първа копка на инсталация за енергия от растителна маса в края на ноември

Екип от австрийската фирма "Биогест", воден от изп. директор Мартин Шлерка беше на двудневно посещение в Добрич. Компанията е основен доставчик за оборудването на инсталацията за биогаз, която изгражда "Атанасов груп" ЕООД - Добрич. Австрийските проектанти, на които е възложено техническото задание за съоръженията го предадоха официално снощи. Проектът ще бъде адаптиран от наши специалисти по закона за устройство на територията.

Първа копка на инсталация за енергия от растителна маса в края на ноември

Австрийците се запознаха и с работната площадка, върху която ще се изгради фабриката за преработка на растителна маса. Тя ще бъде разположена на площ от 14,5 дка. Очаква се първата копка на съоръжението да бъде направена в края на ноември, съобщи Атанас Атанасов – президент на добричката фирма.  



Инсталацията ще произвежда  биогаз от растителна маса, като крайният продукт е електроенергия - 800 квтч плюс топлинна енергия от 800 kj. Към настоящия момент цената на 1 мвтч комбинирана топлинна и електроенергия, произведена от биомаса е 240 евро, т.е. 463 лв. Има лека корекция, във връзка с последното решение на ДКЕВР от 14-ти септември, с което се въвежда такса достъп и за ел.енергията от биомаса завишението е 1% от гарантираната цена, поясни Атанасов.


Енергията, произведена от биомаса е с постоянна величина, за разлика от фотоволтаиците и ветрогенераторите. Всеки ден ще се обработват по 40 тона растителна маса. Близо 4000 дка е обработваемата площ, която ще генерира суровината.   Отделеният при ферментацията биогаз се вкарва в генератор и от него се произвежда електроенергията. Растителните отпадъци ще се предоставят основно от полетата в община Добричка, които обработва Атанасов. Другият необходим компонент – оборския тор ще предоставят фермери от областта, срещу биотор, който ще бъде влаган в почвата за отглеждане на фураж.


50% от топлинната енергия ще се оползотворяват във фабриката, защото цялата инсталация работи при постоянна температура от 40 градуса. Освен това, в обекта са включени модулни сушилни за селскостопанска продукция, в които ще се използва част от отделяната в процеса топлина.


Инвестицията в инсталацията е от няколко източника: 10% от тях са собствени средства, други 10% са от донорска програма на Европейската банка за развитие, а 80% - кредитиране.


В затворения цикъл от полето до крайния продукт, ще бъдат ангажирани 15 души.


Има вариант при който, ако системата бъде надградена с допълнителни съоръжения за пречистване, може да се произвежда биогаз метан по стандарт, който да се включи директно в газопреносната мрежа. Това е начин за диверсификация на природния газ. За това са необходими допълнителни инвестиции от 2,5 млн. евро за съоръженията и около 1 млн. евро за производството на крайния продукт.


Към настоящия момент в България няма изградена такава инсталация. Има няколко инвеститори, които са на етап проектиране - в Червен бряг и в Албена, съобщи Атанас Атанасов.


В последно време много се спекулира  за производството на биогаз от растителна маса в посока, че биогоривата ангажират голяма част от селскостопанската продукция, която отива за изхранване на населението. Спорният момент е, че в Директива 2020 е залегнало изискването 20% от горивата да са био, а от друга страна площите с маслодайните култури  за храни намаляват. Ние ще ползваме хибриди, които са предназначени за фураж и всякаква друга зелена маса, която няма пряко отношение към селскостопанската продукция, предназначена за изхранване, подчерта Атанасов. Освен това, 15% от общата суровина, която се използва за производството на биогаз е оборки тор.

 

Действаща в Европа инсталация за производство на електроенергия от биомасаДействаща в Европа инсталация за производство на електроенергия от биомаса