Преглед на печата

Преглед на печата: Десятъкът разцепи ГЕРБ; Бесни рокади вървят в здравеопазването

Преглед на печата
Стандарт

Десятъкът разцепи ГЕРБ

Десятъкът върху лихвите по депозитите разцепи ГЕРБ. Новият 10-процентен налог, който трябва да влезе в сила от 1 януари, няма да мине през парламента безболезнено, разкриха депутати. Самата група на управляващите е разделена на "за" и "против". ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.
И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт".

Дума
 
Плевнелиев номинира Борис Велчев за КС

Квотата на президента в Конституционния съд ще се представлява от настоящия главен прокурор Борис Велчев, стана ясно вчера. Росен Плевнелиев е предпочел Велчев пред две други кандидатури.
"Борис Велчев е доказал своята компетентност и комуникативност. Той е човек, който направи много за системата на правораздаването. България е на прав път. Тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването. Борис Велчев е част от тях", обясни позицията си Плевнелиев. Според него главният прокурор е много компетентен, добронамерен и комуникативен българин, който ще е достоен член на Конституционния съд.
Номинирането на Борис Велчев за конституционен съдия поставя на дневен ред пред ВСС форсирането на избора на нов главен прокурор. Мандатът на Велчев изтича на 23 февруари 2013 г., но ако той преждевременно напусне поста, както явно ще стане, процедурата ще трябва да се задвижи по-бързо.

Труд
 
Бесни рокади вървят в здравеопазването

Бесни рокади вървят по върховете на здравеопазването. Постът на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от днес е овакантен, след като Александър Янков подаде оставка. Официалният мотив - лични причини. Но по коридорите на ИАЛ днес се обсъждаше, че Янков негласно е бил принуден да се оттегли. Слухът е, че е бил в близост с "неправилните фармакомпании" и затова не е удобен, разказаха за "Труд" служители от агенцията.
Според високопоставени източници от ГЕРБ здравната министърка Десислава Атанасова ще избере наследник на Янков сред партийци и експерти от сектора. Още от сряда вечерта се завъртя името на депутатката от ГЕРБ и зам.-шеф на здравната комисия в парламента д-р Галина Милева.

24 Часа
 
Менда Стоянова в стола на Анастасов, оглеждат Ципов за шеф на комисия

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова ще е новият зам.-председател на Народното събрание на мястото на Анастас Анастасов, научи "24 часа". Това била и волята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който много харесвал как Менда се справя с работата си досега. Още повече, че предстои приемането на бюджета и тя щяла да е много полезна в новото си качество за партията.
В кулоарите на парламента първо тръгна слух, че на мястото на сегашният заместник на Цецка Цачева, номиниран за конституционен съдия, ще седне някой от доверените юристи на Искра Фидосова - Емил Радев и Димитър Лазаров. По обяд обаче партийното ръководство пуснало есемеси с решението си - Менда.