Бизнесът в неведение за промените на енергийния пазар

С промените в Закона за енергетиката от юли пазарът се либерализира, но влизащите в сила само след няколко седмици изменения крият големи рискове за индустрията.

Бизнесът в неведение за промените на енергийния пазар

Съгласно промените досегешните ЕРП-та ще доставят само ток ниско напрежение. Останалите абонати – на средно и високо напрежение, до края на този месец трябва да излязат на свободния пазар и да си изберат снабдители. Освен това тези потребители вече ще трябва да заявяват минимум една седмица предварително почасов график за нуждите си от електрическа енергия и да се стремят да го спазват. В противен случай – при неизползване на заявените количества или при надвишаването им, са предвидени много високи глоби. Сметките за ток в индустрията скоро може да се окажат до 4 пъти над очакваното. И тъй като разходите за електрическа енергия са основни в производството, рискът от фалити в индустрията и услугите през тази зима е много голям.

 

Допитване сред големи фирми в региона, ползващи ток средно напрежение, показа, че те не са запознати с новостите в закона и не са подготвени за промените, влизащи в сила от 1 ноември.

 

Важно за отбелязване още е, че процедурата за издаване на необходимия енергиен идентификатор отнема около 2 месеца, а срокът със сигурност ще се увеличи при ръст на заявките. В това време бизнесът ще продължава да търпи загуби.

 

Ако имате въпроси, свързани със свободния пазар на електрическа енергия, може да ги изпращате на нашия имейл: info@dobrichonline.com и ще получите компетентни отговори от консултатни в бранша.