Предлагат нов начин за плащане на "общата вода"

С 14 % се е увеличила събираемостта на сметките за вода през настоящи месец, спрямо октомври миналата година, съобщи Антония Бебенова – ръководител отдел „Инкасо” във ВиК Добрич.

Предлагат нов начин за плащане на "общата вода"

Оттам са подготвили предложение до ДКЕВР разликата от общите и индивидуални водомери да не се плаща по коефициент, а по споразумение на жителите на дадена сграда. Ако то бъде одобрено, общото събрание на етажната собственост има право с мнозинство от над 75% от кооператорите да реши как да се разпредели плащането – една от опциите е, както за асансьор и стълбищно осветление.



Водното дружество вече е изплатило първата вноска от споразумителния протокол за погасяване на задълженията му към Енерго – Про в размер на 424 хил.лв. Разплатени са и дължимите суми за септември – около 200 хил.лв., като остава октомврийската сметка за 230 хил.лв. Това съобщи директорът на ВиК Юлиян Иванов.


Дружеството е закупило софтуер за модернизиране на диспечерската система на помпените станции, който ще бъде внедрен до дни. Най-компрометираната водопреносна мрежа в областта е тази в Добрич, където загубите на вода надхвърлят 85%. Силно амортизирана е и мрежата в община Шабла.


До края на седмицата ще бъде готов новия водопровод на Житница и Тянево, чието полагане започна преди две седмици в партньорство с местни земеделски производители.