Десятък "лихви" на съд; Виното по-скъпо с 20 на сто

Източиха 5000 пароли от онлайн магазини; Мъж на министърка ударно печели поръчки...

Десятък "лихви" на съд; Виното по-скъпо с 20 на сто
24 часа

Тройният убиец от Ябланица чел до последно "Кръстникът"


"Делото е приключено, забравете!"

Имаше такъв филм преди години - показваше безпощадно отмъщение на мафията.

В нашенски вариант това може да се каже за делото за тройния убиец от Ябланица Гаврил Петков. Само че едва ли някой скоро ще забрави - особено оцелелите от кървавата вендета на 19 септември м.г., когато стреля по 4-ма свои роднини и уби трима от тях.

Куршумите покосиха сестра му Цветана, племенника му Иван, неговата съпруга Ненка и техния 15-годишен син Теодор. Ненка оцеля след множество операции, а по-големият син Мариян извади късмет - оръжието на екзекутора засякло.

 

24 часа

В София няма кандидати за санирането

Няма кандидати да санират жилищата си с европейски пари по програма "Регионално развитие", научи "24 часа" от проектния мениджър за столицата.

От общо над 100 заявления за цялата страна в столицата били подадени едва 28. Въпреки че София е най-големият потенциален "клиент" на програмата за обновяване на българските домове, хората не бързат, защото се успокояват, че има време.

Домоуправителите питали "Кога е срокът?", но щом разберат, че крайна дата няма, се успокоявали. Въпреки че в столичния град има най-много информация, се оказва, че тя трудно стига до хората.

 

Труд

Разследване показа: Цар Киро няма милиони в банките

Една година след като разгневените жители на село Катуница поискаха незабавна проверка на богатствата на фамилията на Кирил Рашков, разследването още не е приключило. Имането и палатите на Рашкови продължават да повдигат въпроси, а в селото още чакат отговорите. Те трябва да дойдат от разследването за укриване на данъци и за произхода на парите на Рашкови.

 

Труд

Виното по-скъпо с 20 на сто

Горчиво вино ще пие тази зима българинът. Цената му отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде.

"Лошата реколта на Ботуша направи тамошните винопроизводители изключително активни на българския пазар. В крайна сметка виното у нас ще поскъпне за крайния потребител с 15-20%", обяви пред "Труд" Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара.

 

Стандарт

Десятък "лихви" на съд

Синдикатите от КТ "Подкрепа" поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков. "Той носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната", заяви лидерът на профсъюза Константин Тренчев. След консултации с останалите социални партньори КТ "Подкрепа" ще сезират Върховния административен съд да отмени решенията на Министерския съвет от 10 октомври т.г. На това заседание на кабинета бе приет новият данък върху лихвите по депозитите. Синдикатите са възмутени от вицепремиера, който "отново взривил социалния диалог, грубо нарушавайки разпоредбите на Кодекса на труда и правилника за дейността на съвета за тристранно сътрудничество". Вицепремиерът не уведомил участниците в тристранката за намерението да въведе нов данък. Той не представил и бюджета на здравната каса за обсъждане, но на следващия ден документът бил приет от кабинета.

Така важни въпроси, свързани със здравното осигуряване и жизненото равнище на гражданите, умишлено не бяха подложени на обсъждане в тристранката, заявяват от КТ "Подкрепа".

 

Стандарт

Треска за iPhone 5

Световната треска за iPhone 5 зарази и българите. Само месец след премиерата му в САЩ новият модел смартфон на "Епъл" вече се продава и у нас. Маниаците го надушиха във веригата "Техномаркет", която единствено го продава у нас засега. "Всеки втори клиент пита за iPhone 5", каза служител в най-големия магазин в София. Там вече са продали първата партида от 6 броя и имат още заявки. Мераклиите го поръчват в магазина или по нета срещу 10% капаро. Цената на модела с 16 GB вградена памет е 1999 лв., а версията с 64 GB струва 2499 лв. "Клиент от САЩ се удиви, че при нас новият смартфон е достъпен, а в Щатите все още не може да се намери на свободна продажба", казаха от магазина. Смартфонът работи с новата NANO SIM-карта, която може да бъде купена от Виваком и Мтел, като клиентът не е длъжен да се обвързва с нов тарифен план.

 

Монитор

Източиха 5000 пароли от онлайн магазини

Хакерът DoktorBass е източил данните на над 5000 регистрирани потребители от 8 български сайта. Те са публикувани в сайта pastebin.com, твърди компанията за киберсигурност Centio. От онлайн магазина pazaruvai-lesno.bg хакерът е успял да източи информация за над 4500 души.

 

Монитор

Електрошок ни отказва от цигарите

Пушачите луднаха по електрошокова терапия, която отказва цигарите от раз. Новият метод за лекуване на тютюневата зависимост струва 500 лева. В столичните кабинети, в които той се прилага, вече има опашки и записвания за месеци напред, показа проверка на „Монитор".

 

Монитор

Роми гонят роднини пришълци от гетото

Ромите от столичния квартал „Факултета" гонят сами роднини пришълци. Това показа проверка на столична община, която установи още, че на адрес има стари регистрации на 480 души.

 

Сега

Насред кризата армията купува ненужни самолети за $400 млн.

Докато правителството обмисля въвеждането на нов данък, за да осигури 120 млн. лв. за увеличението на пенсиите, военното министерство смята да изхарчи без конкурс и без никаква необходимост близо 400 млн. долара за изтребители. Бъдещата сделка, за която в бюджета за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото правителство.

Военният министър Аню Ангелов потвърди вчера, че ако бъдат купени употребявани самолети, състезателна процедура няма да има, а ще се тръгне към директно договаряне с продавачите. Става дума за осем бойни самолета втора употреба, които трябва да заменят руските МиГ-29. Решението ще бъде взето от правителството до края на месеца, след което ще се произнесе и парламентът, който одобрява военни сделки над 100 млн. лв.

 

Дума

Мъж на министърка ударно печели поръчки

Две поръчки за строителство на стойност 1 141 886 лв. с ДДС спечели Красимир Атанасов, съпруг на здравната министърка. В края на септември тази година кметът на Враца подписва два договора с русенския консорциум "ГБСД - 09", включващ фирмите "Декра строй" ЕООД и "ГБС - Русе" АД. Те трябва да построят защитено жилище във врачанския квартал "Река Лева" и център за настаняване от семеен тип в квартал "Дъбника". Според решенията, публикувани на страницата на Агенцията за обществени поръчки, и за двата обекта е подадена по една-единствена оферта. Проверка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на регистрираната в Русе "Декра строй" ЕООД е Красимир Стефанов Атанасов.

ДУМА направи преглед на годишните финансови отчети на дружеството и регистрира двойно увеличение на приходите на фирмата на Атанасов, след като съпругата му става депутат - от 433 хил.лв през 2008 г. на 719 хил.лв за 2009 г. През 2011 г. постъпленията вече надхвърлят милион.