Заловиха храни с консерванти в две детски градини

Инспектори от дирекцията по безопасност на храните пратиха на екарисажа 27 килограма нелегална риба

Заловиха храни с консерванти в две детски градини

Инспектори от отдел “Контрол на храните” към ОДБХ - Добрич извършиха 205 проверки в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни, миналата седмица. В резултат на проверките са издадени 25 предписания и са съставени 2 акта. Най-често срещаните нарушения са свързани с липса на етикетировка и храни с изтекъл срок на съхранение. Възбранени и насочени за унищожаване са 26.776 кг. риба без документи за произход.



В изпълнение на заповед на Изпълнителния директор на БАБХ – д-р Й. Войнов, през периода 5-ти – 11-ти октомври 2012г., инспекторите извършиха 10 проверки в кухненски блокове в детски ясли, градини, кухни - майки и училищни столове и бюфети.  Установени са две несъответствия във връзка с прилагането на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Засечено е предлагане на храни с консерванти в кухненските блокове в две детски градини в община Ген. Тошево. Издадени са две предписания и една заповед за спиране на реализацията на храни.


По схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България, за изминалия период в област Добрич са издадени 28 сертификата за 35 тона полски пипер,  17.300 тона оранжерийни краставици и 144.772 тона ябълки.