Нито събаряне, нито глоби за остъклени балкони; Българите вярват повече на държавното образование

ГЕРБ цака БСП със свой референдум; ЕНП и ПЕС мерят сили в София - това се още две от темите, с които се занимават вестниците днес

Нито събаряне, нито глоби за остъклени балкони; Българите вярват повече на държавното образование
Референдум.

„Труд":


ГЕРБ цака БСП със свой референдум

"Ние заставаме твърдо зад референдума за АЕЦ "Белене". Настояваме БСП да махне думичката, която прави текста противоконституционен", заяви вчера премиерът Бойко Борисов на закритото заседание на Министерския съвет. Снимка: ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ ГЕРБ решиха вчера все пак да редактират въпроса на БСП за референдума. Те внесоха предложение за допитване до народа, което възнамеряват да обединят с предложението на опозицията и така да я надцакат. "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" Това е въпросът за допитване, който вчера от управляващата партия внесоха в деловодството на парламента.

 

Сблъсък.

„Стандарт":

ЕНП и ПЕС мерят сили в София

Сблъсъкът между ЕНП (Европейската народна партия) и ПЕС (Партията на европейските социалисти) ще бъде догодина в София. Това обеща премиерът Бойко Борисов пред колегите от ЕНП в изказването си на 21-вия конгрес на партията. Форумът се провежда в сградата на румънския парламент. В същото време само през два булеварда в Букурещ соцлидерът Сергей Станишев бе аплодиран от 70 000 симпатизанти на лявата идея. Като президент на ПЕС Сергей откри предизборната кампания на социалистите в Румъния на най-големия стадион "Арена Национала". Докато многолюдният митинг скандираше за лява Европа, Борисов отсече пред десните лидери на ЕС: "Президента на ПЕС, който стана сега - Станишев, ние го свалихме от власт!" И не пропусна отново да натърти, че седем пъти е побеждавал Станишев на избори.

 

Трафопостът.

„24 Часа":

Мистерия с трансформатора

Снимка от жилището на Божил Божилов. Полицията прибра вчера оцелелия трансформатор след взрива в трафопоста на бургаската ул. "Хан Крум". Пази го и не допуска до него никого. Чака експертите, които ще се произнесат за причината за инцидента. Газ и късо съединение е най-вероятният механизъм на взрива, съобщиха запознати. Това обаче все още не е официалната версия на разследващите, които са категорични, че за конкретни причини може да се говори едва след излизане резултатите

  Остъклените балкони.

„Дума":

ДНСК: Няма да има нито събаряне, нито глоби за остъклени балкони

Няма да има събаряне на остъклени балкони, нито ще бъдат налагани глоби за тях, каквито информации се появиха в медиите. Това декларира директорът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева пред БТВ. Няма да има комплексни проверки, няма да има никакви акции по премахване на балкони, каза тя. В момента на сайта на ДНСК в публичния регистър на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконно строителство от общо над 4400 заповеди 2500 са вече изпълнени. От останалите пък само 15 са свързани с балкони, но не заради остъкляване, а заради пристрояване, надстрояване и завзети общи части. Гечева обясни, че след последното изменение в Закона за устройството на територията (ЗУТ), което предстои да влезе в сила, за всички балкони, остъклени до 31 март 2001 г., не е необходимо да се доказва абсолютно нищо.

 

Образование.

„Новинар":

Българите вярват повече на държавното образование

Българите вярват повече на държавното образование. Това показва последното проучване на агенция „Галъп". Според данните частното образование отстъпва с крачка назад в сравнение с публичното и губи все повече доверие. Близо две трети или 61 на сто от нашенците предпочитат общинските и държавните школа и ВУЗ-ове. Само 20 % от запитаните са отговорили отрицателно.