Есенната сеитба е пред провал, връща се сушата отпреди 10 години

От юни в Добричка област не е валял дъжд със стопанско значение и сеитбата е изложена на огромна опасност, заяви за Добрич Онлайн Стилиян Стоянов – регионален представител а Асоциацията на зърнопроизводителите в България (АЗПБ). Просъхването на двуметровия слой на почвата може да компрометира есенниците и да се наложи презасяване, прогнозира той.

Есенната сеитба е пред провал, връща се сушата отпреди 10 години

Засетите с пшеница площи на 22 септември нямат никакво развитие почти месец след това. Стоянов не се нае да прогнозира евентуална цена на хляба при провал на реколтата от есенниците.



Днес АЗПБ разпространи декларация, в която се посочва, че при 80% от засетите площи все още няма поникване, тъй като семената лежат в суха земя. Това неминуемо ще доведе до изоставане в технологичните срокове, а от там и до понижаване на добивите.


Други притеснения на производителите са липсата на национални доплащания в бюджета за 2013 г., намаляването на средствата за земеделие като цяло със 100 млн.лв., както и липсата на конкретика относно разпределението на предвидените 240 млн. лева за сектора. В своята декларация от асоциацията предлагат алтернативни начини за подкрепа на сектора и апелират Национален бюджет за 2013 г. да гарантира предвидимост и устойчиво развитие за целия сектор „Земеделие”.


Средствата за кредитиране от ДФ „Земеделие” са оскъдни и дребните и малки стопани трябва да се възползват от тях, коментира Стилиян Стоянов. Според него ситуацията в сектора към се характеризира така: „Суша на полето, суша по отношение на договореностите с правителството”. Това ще се отрази и на собствениците на земя, тъй като ще се наложи редуциране на рентите. Плащанията към зърнопроизводителите са със знак минус, защото те отчисляват и данъци, заяви още арендаторът.

 

Българските зърнопроизводители ще бъдат единствените в ЕС без национални доплащания, до момента за тази година те са нулеви. Плащания върху акциза за горивата не са получавали от 2009 година. Абсолютната абдикация на кабинета от поетите ангажименти ще се отрази негативно най-вече на малките и слаби производители, коментира още Стоянов.


Държавата изоставя зърнопроизводството в труден момент, алармираха в декларацията си до институции и медии от асоциацията. Колега от Югозападна България премести фирмата си в Гърция, защото предпочита гръцката криза пред българската стабилност, коментира още Стоянов.