КАТ ни спира само при нарушение; Кибербандити жилят наши студенти с квартири

Това са част от водещите теми в националните ежедневници в съботния ден

КАТ ни спира само при нарушение; Кибербандити жилят наши студенти с квартири

Стандарт

Спират само нарушители

Край на катаджийските палки под път и над път. Полицаите вече ще ни спират само при нарушение, както е в цивилизования свят. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Революционните мерки ще се обсъждат на предстоящото национално съвещание на МВР в Стара Загора.

Досегашната практика да се спират избирателно шофьори, които не са направили нарушения, създава предпоставки за предлагане и взимане на подкуп, коментира Цветанов. Така водачите вече няма да чуват въпросите "Какво правим сега?" и "Как решаваме проблема?", които станаха народен фолклор.

"Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение", категоричен бе Цветанов.

Изключение, разбира се, ще има за специализирани полицейски операции.

 

Стандарт

Джигит смачка колата на Московски

Транспортният министър Ивайло Московски пострада при катастрофа край с. Голец на път за Габрово. Министърът, шефката на кабинета му Анджелина Тотева и шофьорът му бяха откарани спешно в ловешката болница след инцидента на главния път София - Варна и прегледани там за счупвания на ръцете и краката. Министърът се отърва с изкълчена лява ръка противно на първоначалните твърдения за фрактура. Счупен е левият глезен на шефката на кабинета му Анджелина Тотева. Шофьорът не е контузен тежко.

 

Монитор

КАТ ни спира само при нарушение

КАТ слага край на случайните проверки на пътя и ще ни спира само ако направим нарушение. Това предвиждат промени в режима за контрол, които вчера вътрешният министър Цветан Цветанов оповести в Русе. Изключение от новото правило ще се прави само при специализирани полицейски операции.

Според Цветанов досегашната практика да се спират избирателно определени лица, които не са направили нарушения, създава предпоставки шофьорите да предлагат подкуп, а катаджиите да го взимат.

„В тези случаи се търси повод за констатиране на някои нередности, което дава възможност да се задават въпросите  „Какво правим сега", „Как решаваме проблема". Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение", категоричен е Цветанов.

Той припомни, че заради такова спиране на шофьори 10 служители на КАТ в Русе вече са били отстранени.

 

Монитор

Кибербандити жилят наши студенти с квартири

Измами с евтини квартири са последният трик в интернет, с който нигерийски престъпни групи примамват български студенти, решили да учат в чужбина. Мошениците пускали обявите за жилища на атрактивни цени в сайтове за имоти в Англия и Франция. На въдицата освен чужденци се хващали и български младежи, които са били приети да учат висше образование зад граница и спешно си търсели къде да живеят, предупредиха разследващи пред „Монитор".

Обикновено след позвъняване на обявата „брокерът" любезно обяснявал, че жилището е свободно, но бъдещият наемател трябвало да покаже, че е платежоспособен и няма да има проблеми с наема през следващите няколко месеца.

 

Монитор

ЕНП: България е за пример

Правителството на Бойко Борисов превърна България в пример за справяне с икономическата криза. За това бяха единодушни лидерът на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс и шефът на групата й в Европарламента Джоузеф Дол.

 

Двамата призоваха след провелия се в Букурещ конгрес българите да подкрепят ГЕРБ на предстоящите догодина избори.

 

Сега

България губи поне по 500 лекари годишно

520 лекари са напуснали България и са потърсили реализация в чужбина през 2011 г., съобщи пред БНР здравният министър Десислава Атанасова. Около 350-380 медици са напуснали страната от началото на годината досега и очакванията са до края на 2012 г. те да са също около 500, допълни тя. Огромната част от лекарите отиват да работят в ЕС заради отворения трудов пазар и по-лесното признаване на дипломи и професионални квалификации.

"Това са млади лекари, все още не са специализирали и търсещи по-добра реализация навън", поясни Атанасова. Според различни данни около половината от абсолвентите по медицина емигрират в чужбина. От години у нас за голяма част от специализациите лекарите трябва да си плащат, получават ниски възнаграждения, докато работят и специализират, и не им се отчита трудов стаж. В доста страни от ЕС пък специализациите са при облекчен режим и с добро заплащане за медиците.

Според данните на лекарския съюз обаче страната напускат и лекари на 35-50 г., които имат специалност. Най-често те емигрират в Англия, Германия, Франция и Ирландия, твърдят от БЛС. Най-често емигрират медици със специалност по анестезиология, вътрешна медицина, хирургия, а след това са АГ и УНГ специалистите. Отскоро в чужбина заминават и доста психиатри.

 

Дума

ДУМА осъди Авиоотряд 28

Журналистка от ДУМА спечели на последна инстанция делото, с което обжалваше отказ за достъп до информация за пътните разходи, направени за полетите на Бойко Борисов с Авиоотряд 28 в страната за периода 27 юли 2009 г. - юни 2010 г. Пето отделение на Върховния административен съд с председател Андрей Икономов отмени на 18 октомври решение на Административния съд в София и решение на зам.генералния директор на Авиоотряд 28, с което се отказваше достъп до искана информация. Решението е окончателно, постановиха магистратите.

На 12 юли 2011 г. съдия Весела Николова от АСС отхвърли жалбата на Веселка Венкова срещу решение на Авиоотряд 28, с което й бе отказан достъп до обществена информация, и я осъди да заплати на патрона на авиоoтряда - Министерския съвет, 680 лв. за разноски по делото. Исканата информация за разходите, направени за полети в страната от министър-председателя, представлявала служебна тайна, тъй като попадала в списъците на информация, представляваща служебна тайна на Министерството на транспорта и съобщенията и на Авиоотряд 28, обоснова решението си съдийката.