30 хиляди лалета засаждат в Балчик

Ботаническата градина в Балчик получи дарение от 3000 вида растения от българка, живееща в Италия. Зюмбюлите и нарцисите от над 100 сорта.

30 хиляди лалета засаждат в Балчик

Балчик и гостите на града ги очаква незабравима цветна пролет.


Огромно дарение получи градината неотдавна от българка, която живее повече от 10 години в гр. Пиза, Италия.

 

Елка Петрова Христова създала богата колекция от кактуси, сукуленти и други цветя, общо над 3000 вида.

Тъй като вече нямала възможност да ги отглежда, тя решила да дари част от тях на Ботаническата градина в Балчик. „Много ми се иска растенията да попаднат в ръцете на хора, които ще ги обичат и ще се грижат за тях като мен, затова реших да ги даря на вашата прекрасна градина. Убедена съм, че вие наистина добре ще се справите”, пише в писмо Елка Христова. Тя изпратила и около 100 снимки на цъфнали растения.

 

Ботаниците получили пратка от 8 кашона с 250 растения, предимно маломерни видове кактуси. Най-големият е висок около 50 см.

Някои от тях сигурно ще се окажат нови за нашата колекция, каза Ина Манчева. В момента растенията са в карантинен период. Те ще бъдат описани като видове и бройки и ще станат част от експозицията на Ботаническата градина.

 

Броят на посадените луковици в Балчик е общо около 80 хиляди, над 30 хиляди са лалетата, зюмбюлите и нарцисите от над 100 сорта,

съобщи ръководителят на Ботаническата градина в Балчик, Ина Манчева. Заради хубавото време през октомври ботаниците са забавили със седмица прибирането на колекцията от едроразмерни топлолюбиви кактуси, сукуленти и палми, така че тя ще остане на открито до 22 октомври.