Брашното и яйцата - най-евтини в Добрич

През периода 10 – 17 октомври 2012 г. средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно остават на нивата от предходната седмица.

Брашното и яйцата  - най-евтини в Добрич
Средната цена на едро на брашното през анализирания период е без промяна - 0,97 лв./кг. Търговията с брашно по борсите в страната е в ценови граници от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Смолян). В по-голямата част от областните центрове се регистрират леки разнопосочни колебания на цените.

За поредна седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна, съответно 1,09 и 1,13 лв./кг.

В големите супермаркети брашното се търгува на дребно в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Варна и Видин) до 1,22 лв./кг (Сливен и Ямбол). Повишение на ценовите стойности, в границите от 1,8 до 7,2% се отчита в седем области, най-чувствително в Русе и София. Единствено в ГТВ в Добрич брашното се предлага на по-ниски цени спрямо предходния период - с 6,3%.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното са в диапазона от 1,08 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,28 лв./кг (Шумен). Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,04 лв./кг, като тази разлика е най-голяма в Шумен - 0,18 лв./кг.

Без промяна остават средните цени на едро и на дребно на яйцата
През периода на наблюдение (10 – 17.10.2012 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на тази на дребно на яйца размер L в по-малките магазини, където е регистрирано леко повишение спрямо предходната седмица.

През анализирания период предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,22 лв./бр. (във Велико Търново и Разград) до 0,26 лв./бр. (в Русе и Ямбол). Предлагането на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 0,26 лв./бр. в Шумен до 0,30 лв./бр., а в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. във Варна до 0,30 лв./бр. в областите Велико Търново, Ловеч и Плевен.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,29 лв./бр. до 0,33 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава в Добрич, Кърджали и Шумен, а най-високата – в Благоевград, Видин, Враца и Монтана. Леко поевтиняване на яйцата от този размер с 0,01 лв./бр. се регистрира във Варна, Добрич и Перник.


Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,26 лв./бр. (в Добрич и Кърджали) до 0,31 лв./бр. (във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и София). Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,02 лв./бр.