Културист от Добрич участва на "Арнолд класик"

Мартин Янков се състезава на един от най-престижните турнири в този спорт.

Културист от Добрич участва на "Арнолд класик"

Добричлията Мартин Янков се завърна от испанската столица Мадрид, където преди седмица се проведе състезанието "Арнолд класик". 


 

В конкуренцията на именити културисти от цял свят той се класира на 12 място в своята категория - до 75 кг.

 

Беше страхотно преживяване да съм на "Арнолд класик", да участвам на турнир от най-високо световно ниво, сподели Мартин Янков.

 

Той е имал уникалния шанс да види най-добрите професионалисти в културизма като Шон Родън, Денис Уолф и други участници от "Мистър Олимпия".

 

Победителите в Мадрид пък са били наградени лично от най-великия в историята на културизма Арнолд Шварценегер.

 

Мартин Янков е получил покана за участие на състезанието в Испания, след като в началото на септември стана републикански шампион на България в категория до 75 кг.

 

Първото място в страната му дало право да участва и на Световното първенство по културизъм в Еквадор през ноември, но тъй като сам трябвало да си поеме всички разходи по пътя до Южна Америка и престоя там, е предпочел да се включи в "Арнолд класик", поради по-малката сума, която е трябвало да си осигури за участие в Европа.

 

Мартин е на 29 години, вече 15 години се занимава с фитнес. Подготвя се в зала "My fitness" - в Била, в която е и треньор. През тази година за първи път участва на републиканско първенство и го печели.

 

За изминалите месец и половина има 5 състезания. Освен държавното първенство във Варна и "Арнолд класик" в Мадрид, той има още 3 участия в България. В Пирдоп Мартин се класира първи, в Сандански е втори, а в Бургас - трети, но там участва в категория до 80 кг., поради липса на до 75.

 

Следващата му голяма цел е през април в Пловдив да защити първото си място в България. Републиканското първенство ще бъде и квалификация за Евро 2013 и добричлията е амбициран да се класира за него.

 

На републиканското във ВарнаНа републиканското във Варна 

 

martiniankov

 

На На "Арнолд класик" в Мадрид