От 1-ви ноември снегопочистващите фирми влизат в режим на готовност за зимна обстановка

Общини и ведомства са готови за зимата, стана ясно на работно съвещание на Областния щаб за изпълнение на регионалния план за защита при бедствия

От 1-ви ноември снегопочистващите фирми влизат в режим на готовност за зимна обстановка

То беше свикано от областния управител Желязко Желязков.

 

Директорът на Областно пътно управление Иван Светославов съобщи, вече се подава информация за пътната обстановка в ситуационния център на АПИ, както и на сайта на ОПУ. От началото на следващия месец се въвеждат и денонощни дежурства. На поставен въпрос за снабдяване с ограждения срещу снегонавяване, инж. Светославов отговори, че за тази година Агенция „Пътна инфраструктура" няма финансова възможност за това. По принцип за проблемните участъци в областта, като дъгата на разклона за Дебрене, са необходими 17 километра.


Над 20 000 тона пясък, 2200 тона сол и 800 тона калциев хлорид са складирани в „Пътно строителство”, съобщи изп. директор на дружеството Валентин Зеленченко. Тази година има изрични разпоредби да се използват повече химически препарати, защото замърсяването след опесъчаване създава проблеми. Техниката е в готовност, поддържат необходимите количества горива.


22 контейнерчета с пясък и сол ще бъдат разположени в пешеходната зона на центъра в Добрич, съобщи за Добрич Онлайн управителят на А.С.А. – България Григор Алексиев. Фирмата разполага с 850 тона сол, 450 тона пясък и 10 кубика магнезий. 15 специализирани автомобила са в готовност, 4 снегорина ще чистят булевардите, а останалите – по-малките улици.


В момента тече проверка на транспортните фирми във връзка с подготовката им за зимата, съобщи шефът на ДАИ Стефан Милев. Областният управител беше категоричен, че никакъв компромис няма да има относно транспортните средства, превозващи хора. Той поиска засилен контрол и над такситата.


От РЗИ съобщиха, че са изпратили списъци с бъдещите родилки от ноември до март и хемодиализните пациенти, вкл. до пожарната. Директорът на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев съобщи, че за първи път от 7 години насам ще имат алтернативен източник на отопление, разполагат с 2 агрегата с нужния запас от гориво и са си осигурили до 8 часа независимост от водни аварии, чрез собствена хидрофорна система. Разполагат с месечен запас от лекарства и снегопочистваща техника за вътрешните подходи и участъци в двора на болницата. От А.С.А. допълнително им помагали на добра воля.


Няма да оставим населението без вода, гарантира шефът на ВиК – Юлиян Иванов. Предстои обозначаване с табели на работещите хидранти.


Рехабилитацията на електропроводите ще продължи, докато метеорологичните условия позволяват – днес приключват в Каварна, съобщи Огнян Христов от НЕК.


Списък с потенциално опасните места в региона ще бъде качен на сайтовете на ОПУ и Од на МВР, съобщи гл. инспектор Жулиян Минев – началник сектор „Пътна полиция”. 


В края на съвещанието областният управител припомни, че на 24 и 25 октомври специално назначена комисия ще извърши проверка за готовността на техниката за поддържане на републиканската и общинска пътна мрежа.