Обучават земеделски производители в Добрич с помощта на мярка 111 от ПРСР

Фермерите ще преминат 150 часа безплатно обучение, лектори са експерти от ОССЗ – гр. Добрич

Обучават земеделски производители в Добрич с помощта на мярка 111 от ПРСР
„Агротехника на различни земеделски култури“ – това е темата на безплатното обучение, събрало в Добрич 24-ма млади земеделски производители от страната. Експерти от Службата за съвети в земеделието ще изнесат 150 часа лекции, на които фермерите ще бъдат запознати както с начините на успешно управление на стопанството, така и с възможностите за отглеждане на различни култури у нас. Обучението се извършва в рамките на спечелен проект по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“, съобщи зооинж. Маринела Георгиева, ръководител на ОССЗ в град Добрич.

Освен теоретични знания, са планирани и практически занимания на полето. Ще бъдат посетени стопанства в близки села. Там младите земеделци ще се запознаят с обработките на почвата, вземането на почвени проби за анализи, оглед и оценка на състоянието на есенните култури.

„Това обучение има за цел да подготви земеделските производители за новите предизвикателства на Европейската общност и да надгради техните знания. То е много важно както за бенефициентите по мярка 112, защото те са задължени да преминат такова обучение, така и за бенефициентите по мярка 141, които имат желание и усещат необходимостта да научат нещо повече и обменят опит със свои колеги“, подчерта зооинж. Георгиева.

На обучението присъстват както земеделски производители, бенефициенти на мерките 112 и 141, така и земеделски производители, амбицирани да развиват успешна практика чрез разработване на бизнес-планове по мерките на европейската програма. Водене на счетоводство, спазване на добри земеделски практики, опазване на почвата и водите, агротехника на всички отглеждани у нас култури са част от модулите на обучението. Средната възраст на присъстващите е 28 години, уточни още зооинж. Маринела Георгиева.

Обучението ще продължи до 4 ноември. След приключването му Службата за съвети в земеделието в Добрич ще подготви още две. Те ще бъдат в началото на следващата година и ще са предназначени за животновъди.