Референдум ще има, няма Белене във въпроса

Депутатите решиха да се проведе референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Референдум ще има, няма Белене във въпроса
Крайната редакция на питането звучи по същия начин, по който беше иницииран от ГЕРБ - без включването на „Белене” в него. Така в пленарната зала бе предложено за гласуване единствено провеждането на референдум по въпроса съгласни ли са българските граждани да се развива ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа.

А от въпроса отпадна изграждането на централа именно на площадка „Белене", под каквото питане БСП събраха над половин милион подписи.

Преди седмица запитан с каква формулировка да се проведе референдумът, премиерът Борисов заяви: "Станишев иска да избяга от референдума, ползвайки противоконституционен текст. Затова, за да не може да избяга, ние сме му предложили текст, който абсолютно покрива въпроса, който те са задали – дали сме за строителството на нова ядрена централа", заяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов бе категоричен, че всеки българин знае, че става дума за "Белене". "Когато се вкара конкретен проект, референдумът става противоконституционен. Всеки юрист ще каже това. Целта на Станишев е - противоконституционен текст, президентът ще го внесе в Конституционния съд, той ще ни го върне, и така няма да се проведе референдум. Това е неговата тактика", обяви Бойко Борисов.
 
Днес в пленарна зала гласуваха 113 депутати, от които за – 106, против – 7. Дебатите продължиха повече от три часа.