Парламентът пусна данък „Лихва”

Парламентът одобри въвеждането на данък „Лихва” от 1 януари догодина. Депутатите решиха облагането на доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки да е в размер на 10%.

Парламентът пусна данък „Лихва”

Парламентът одобри въвеждането на данък „Лихва” от 1 януари догодина. Депутатите решиха на първо четене, че облагането на доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки да е в размер на 10%. 

 

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Той ще се удържа и внася от търговските банки всеки месец - в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата, пише в закона. "Данък "Лихва" няма да има за безсрочните влогове, сред които са и детските влогове" обясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

БСП и ДПС не подкрепиха въвеждането на новия налог. Налагането му предизвика четиричасови спорове в пленарна зала. Опозицията обвини управляващите, че с данък „Лихва” ще нанесат вреди на държавата. Бившият финансов министър Пламен Орешарски предупреди, че вредите от него за икономиката ще са повече от ползите, които ще има бюджетът. Според него с въвеждането на новия налог ще има по-малко спестявания, а това ще доведе до по-малко инвестиции и по-малко възможности за икономически растеж.

 

Йордан Цонев от ДПС пък припомни признанието на управляващите, че с данъка смятат да увеличат приходите. „Въпросните 140 млн. лв. ще бъдат взети от българските граждани, но няма да влязат във фиска”, предупреди той. Цонев прогнозира, че една част от тях ще отидат в бюджета, а друга – за такси за нововъведението на банките. Според него данък върху печалбата от хазарта би донесъл повече приходи в бюджета.

 

Шефът на групата на управляващите Красимир Велчев пък обвини опозицията, че е популизъм да се твърди, че данъкът ще ощети бедните. Той беше категоричен, че потърпевши ще са хората с големи влогове, към които се причисли и той. Велчев призова всеки, който се изказва от трибуната да декларира конфликт на интереси – дали има депозити над 10 000 лева. Никой от изказващите, обаче, не го направи.

 

„Това е пълзящо увеличаване на данъчната тежест. Лява мярка е и се чудя защо от ляво не я одобряват. Взимаш от богатите и даваш на бедните.”, коментира и Иван Костов.

 

С приетите на първо четене данъчни закони депутатите запазиха ставката 15 на сто за хазартните игри и намалиха на 7 на сто ставката за игрите, когато са организирани от разстояние. Въвежда се и нова разпоредба в закона за корпоративното подоходно облагане, с която разходите за подкуп изрично се посочват като непризнати за данъчни цели.

 

Създава се и нова административнонаказателна разпоредба, с която се предвиждат санкции за неспазване на условията и реда за отпечатване на ваучери за храна.

 

Депутатите отхвърлиха предложенията на опозицията да отпадне ДДС-то от дарителските sms-и.