ГЕРБ наложи данък върху лихвите, но „пропусна” хазарта; изборната бариера за коалиции остава 4%...

Приемането на данъка върху лихвите е сред водещите теми на петъчните вестници.

ГЕРБ наложи данък върху лихвите, но „пропусна” хазарта; изборната бариера за коалиции остава 4%...

„Десетпроцентният данък върху доходите от лихви по банкови депозити получи одобрението на Народното събрание на първо четене.
С аргумента, че данъкът е насочен срещу мързеливите хора и ще накара младите да работят съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев подкрепи нововъведението, съобщи capital.bg. Според Велчев съпротивата срещу облагането на лихвите се разпалва от богатите българи, които използват средната класа да изрази тяхното недоволство.
Депутатът от левицата Пламен Орешарски, който беше министър на финансите по време на тройната коалиция, прогнозира, че новият данък ще докара повече вреди на бюджета, отколкото ползи. Причината е, че така ще има по-малко спестявания, а това означава по-малко инвестиции и по-малко възможности за икономически растеж. Орешарски разкритикува и подхода на правителството да вкара промените във всички данъчни закони в един законопроект, което пречи на депутатите да избират какво да подкрепят и какво не.
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че с новия данък управляващите търсят пари за издръжката на нереформираните публични структури като в същото време намаляват доходите на домакинствата и на едноличните търговци. "Има икономическа наука, която не позволява доходите от лихва да се определят като доход. Лихвата има функцията да защитава капитала от обезценяване," подчерта той..." - в. „Дневник".


 

„Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Той ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата, пише в закона...
Парламентарната опозиция  очаквано остро разкритикува в пленарната зала идеята на управляващите да въведат новия данък върху лихвите на депозитите от догодина, а предложението на финансовия министър Симеон Дянков среща сериозен отпор в парламента."
Защо се намалява данъкът върху онлайн хазарта, а се въвежда данък върху лихвите от влоговете", попита депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров при дебата по промените в Закона за ДДС...
„В програмата на ГЕРБ беше написано, че няма да въвеждате нови данъци", сподели критиките си към управляващите депутатът от „Атака" Павел Шопов. Въвеждането на налога е данъчно мародерство, подчерта депутатът..." - в. „Труд".

 

„Опозицията очаквано скочи срещу данък "лихва" при обсъждането на промените в закона за данъците в Парламента днес. Депуттаите приеха спорния налог на първо четене с 86 гласа "за" , 29 - "против" и двама въздържал се.
Данъкът от 10% върху спестяванията се въвежда от правителството, за да се съберта 140 млн. лв. за увеличението на пенсиите от догодина. Според управляващите данъкът ще удари богатите, а не бедните българи. От ДПС обаче са на друго мнение.
Според Йордан Цонев от ДПС тази промяна няма да е добра нито за хората, нито за бизнеса и няма да свърши своята фискална роля.
"Въпросните 140 млн. лв. ще бъдат взети от българските граждани, но те няма да влязат в бюджета. Част от тях ще отидат в такси за нови услуги на банките и ще бъде ощетен българският гражданин", обясни Цонев..." - в. „Стандарт".

 

„ГЕРБ обяви данък "Лихва" за оръжие срещу богати, банки и лентяи" - обобщава в. „Сега".

"Управляващите решиха да облагат с 10% доходите на милиони спестовни българи и да намалят наполовина ставката за онлайн хазарт.
Новият данък върху лихвите, който разбуни обществото, вчера прескочи първата сериозна бариера - ГЕРБ си го гласува на първо четене в Народното събрание. От аргументите на управляващите излезе, че данъкът се въвежда, за да накаже банките, богатите и мързеливите, които кътат пари и не създават работни места. Успоредно с налагането на "възпитателния" данък за спестовните, който на практика ще засегне доходите на милиони българи, мнозинството вчера направи дълбок реверанс на фирмите от хазартния бизнес и свали наполовина ставката за онлайн залаганията - от 15 на 7%. Данък "Лихва" няма да важи за детски и други безсрочни влогове, няма да се вписва в данъчните декларации и няма да има необлагаем минимум, гласуваха вчера депутатите.
Опозицията определи новия 10-процентен данък "Лихва" като глупав и ненавременен ход и "данъчно мародерство"...
В ролята на главен защитник на данъка върху доходите от депозити изненадващо влезе шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Според депутата съпротивата срещу облагането на лихвите се разпалвала от богатите българи, които използват средната класа да изрази тяхното недоволство. "Всеки си държи парите в банка и не иска да отваря нови работни места. Сегашната система облагодетелства банките и хората, които не искат да работят, и ако продължаваме да лансираме банките и да им помагаме, нищо добро не ни чака", аргументира се Красимир Велчев. От думите му не се разбра защо ГЕРБ смята спестовните за мързеливи и как точно банките се облагодетелстват.
"Политиката на ГЕРБ е цинична. Да твърдиш, че България е страна на лихвари и рентиери, трябва напълно да си загубил компаса", реагира депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков.
"Облагането с 10% на лихвите по депозитите ще намали нетните доходи на домакинствата и на едноличните търговци. Това влошава състоянието на българските домакинства и фирми", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. "Половината от българските фирми не се пререгистрираха, а напуснаха пазара. Депозитите се увеличават от едноличните търговци, продават си бизнеса, чакат други времена. Изводът е, че данъчната политика върху домакинствата и върху малките и средните предприятия е лоша, защото те напускат икономиката", поясни Костов. Според него моментът за въвеждане на данъка е лош, защото лихвите по депозитите сега падат...
Шефът на ПГ на ГЕРБ обаче настоя, че новият данък е навременен и социално справедлив, защото е насочен срещу богатите...
Пламенният защитник на новия данък Велчев призна, че не е икономист, но пък не било необходимо човек да е висшист, за да знае кое е приход и кое разход..." - се казва в публикацията.

 

Петъчните всекидневници съобщават, че бариерата за влизане на коалиции в парламента остава 4%.

 

„ГЕРБ отхвърли предложението на лидера на РЗС Яне Янев за по-висока бариера пред коалициите за влизане в парламента и запази 4-процентния праг за всички участници в изборите.
Янев предлагаше бариерата за коалициите да бъде равна на броя на съставляващите я партии плюс 2. Така за формации като "Синята коалиция", в която влизат в момента 5 партии, прагът би бил 7%. Депутатите от правната комисия, който обсъжда промените в изборния кодекс на второ четене, го отхвърли. Само Бисерка Петрова от РЗС беше "за".
Мая Манолова от БСП напомни, че преди изборите през 2009 г. тройната коалиция също увеличи бариерата за коалиции на 8 процента, но тя беше отменена от Конституционния съд.
Съдът ни предупреди, че преди избори подобни промени не могат да се правят и ако възникват нови правила, те трябва да важат за по-следващ избор, каза Манолова...
ГЕРБ отхвърли и друго предложение на Янев - лицата, които не са гласували, да не могат да заемат изборна длъжност в държавната и общинската администрация и длъжност при трудово или служебно правоотношение за срок от четири години...
Управляващите отхвърлиха и предложението на левицата да се възстанови прекият избор на районните кметове в София, Пловдив и Варна..." - пише „Днвеник".

 

В. „Сега" също отделя място на темата:
"Предложението за вдигане на парламентарната бариера за коалиции целеше да удари "Синята коалиция", но тя се разпадна от само себе си и ГЕРБ загуби интерес към темата...
При гласуването на първо четене ГЕРБ подкрепи скандалното предложение на лидера на РЗС Яне Янев изборният праг за коалициите да расте съобразно броя на партиите, които влизат в тях. Тогава шефът на правната комисия Искра Фидосова изрично отбеляза, че този текст заслужава внимание. Ако беше прието, предложението щеше да удари най-силно "Синята коалиция", както и евентуални сборни формации от нововъзникнали партии. Скоро след това обаче "Синята коалиция" се разпадна и ГЕРБ загуби интерес към идеята на Янев...
Не беше прието и предложението на ДПС да отпадне принципът за уседналост за изборите за Европарламент. Сериозен дебат възникна по темата за наблюдателите на изборния процес. От опозицията предложиха да се запише текст, че на заседанията на избирателните комисии могат да присъстват наблюдатели. От ГЕРБ обаче възразиха, че тази редакция на текста предполага присъствие на неограничен брой наблюдатели в ЦИК, РИК и СИК, което сериозно би затруднило изборния процес. Веселин Методиев от ДСБ обясни, че текстът трябвало да се запише като принцип, а впоследствие в кодекса да се регламентира всяка организация колко наблюдатели може да има в дадена комисия..."

 

Дефектите на съдебната система също намират място на страниците на печата в петък.

 

„Защо делата срещу хора от властта се влачат, криволичат напред-назад по пътищата на правораздаването и стигат до сляпа улица накрая? Защото е мърлява работата на магистратите. И неслучайно е така.
Усърдната дейност на следователя, прокурора и съдията му носи само врагове, неприятности и опасности в безредието на държавата. Обратно - бездействието не довежда до никакви лоши последици за него. Той е недосегаем - независим, несменяем и с имунитет. Може даже и да бъде повишен. Примери - колкото щеш...
Шефовете на съдебната система не разполагат с инструменти да мотивират магистратите за работа, но престъпният свят намира начини за това. Колко жалко!
Но все пак е рано за големците, погазили закона, да се радват. Бивш главен прокурор обичаше да казва: "Следите остават, господа."
Очаква се в понеделник да бъде обявена поредната оправдателна присъда на бившия военен министър Николай Цонев. Той е безспорен рекордьор по дела сред притежавалите власт. Срещу него в четири шумни процеса се повдигат 4 обвинения. По три той вече е оправдан..." - пише „Труд".

„Главният прокурор Борис Велчев беше посрещнат със скандирания „Мафия, мафия" от малка група протестиращи пред днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Те опънаха и транспарант с надпис "Прокуратура - слуга на имотната мафия".
Група граждани се оплакаха от мъките, които са им причинени от съдебната система. Те попитаха Велчев докога делата им ще бъдат прекратявани по давност и казусите им ще стават жертва на бавното правосъдие.
Главният прокурор отказа да даде отговор на въпросите им на тротоара пред сградата на ВСС и учтиво ги покани на среща в кабинета си в по-късен час." - в. „24 часа".

 

„Темида плаши с високи такси заради бюджета" - информира „Стандарт".
"Новият Висш съдебен съвет (ВСС) намери начин да потърси резерви да закърпи бюджета си за следващата година. Кадровиците на Темида обявиха, че съдебните такси трябва да се увеличат. Заканата идва в отговор на отказа на властта да запълни дупката от 106 млн. лв. в бюджета на Темида.
Трима от ВСС - Галя Карагьозова, Незабравка Стоева и Мария Кузманова, ще участват в работната група към Министерство на правосъдието за изготвяне на предложения за промени в Тарифата за държавните такси. Парите са събирани от съдилища, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието. Съдебната власт формира около 1/3 от бюджета си от съдебните такси. 2 г. въпросът с увеличението няма решение. Бизнесът иска таксите по гражданските дела да не се пипат заради бавните правни услуги. Съдебната власт пък настоява за увеличаване, за да попълни дупките в бюджета си. "Таксите не са пипани от десетина години. Това е абсолютно неадекватно на реалността", заявиха юристи."

 

В. „24 часа" съобщава за нов успех на националния отбор по астрономия:


"Националният ни ученически отбор спечели шест медала и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур на международната олимпиада по астрономия, съобщиха от Министерството на образованието и науката.
Състезанието се е провело от 16 до 24 октомври в Гуанджу, Корея.
Участие са взели 83-ма ученици от 14 до 18-годишна възраст от 20 държави. Олимпиадата се организира в две възрастови групи - младша (от 13 до 15 години) и старша (от 15 до 18 години). Учениците са решавали задачи по астрономия в три олимпийски тура - теоретичен, практически и наблюдателен.
Националният ни отбор по астрономия се ръководи от доц. д-р Алексей Стоев от ИКИТ-БАН и от д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна.
През юли наши ученици се класираха отборно пети в ЕС и 18-ти в света на 43-тата Международна олимпиада по физика в Талин. Те получиха 1 златен медал, 2 сребърни и един бронзов."