Добричлии изпълниха Огледална зала, за да си спомнят за учителя Ханджиев

Десетки негови възпитаници от четири различни поколения, близки и приятели, се събраха снощи, за да присъстват на премиерата на книгата „Свяст и гордост на своето време” – спомени за присъствието на учителя Божидар Ханджиев в живота и духовното израстване на младите добруджанци, която се състоя в Огледална зала „Нели Божкова”.

Добричлии изпълниха Огледална зала, за да си спомнят за учителя Ханджиев

Авторите на книгата са 17, подредени от съставителя и редактор Мариана Иванова в хронологическата рамка на историческите превратности на Добруджа.

 

Всъщност това са хората, разказали своите спомени, за да бъдат запечатани от перото на Мариана: Слави Тодоров, Коста Янков, Любен Бешков, Йордан Дачев, Джузепе Марков, Улвие Бекирова, Кольо Герджиков, Любомир Хаджинонев, Тодор Нинов, Атанас Пеев, Мария Райчева, Мария Паскалева, Симеон Куртев, Радка Николова, Веселка Венкова, Мариана Иванова, д-р Гинка Опълченова.

 

_dsc0016_600_01

 

Фотоси от семейните албуми на братята Владимир и Огнян Ханджиеви, от архива на Рада Александрова, съпруга на ученика и приятеля Иван Александров, обогатяват текстовете.

 

 _dsc0018_300_02

Факсимиле на в. „Брод” от май 1991 г. припомня публикацията ”… И ний сме дали нещо на света!” – празнично слово за 24 май с авторството на Божидар Ханджиев.

 

Мариана Иванова  представи книгата, за чието написване са й били необходими цели 7 години в събиране на спомени. Оформлението на корицата е дело на сина й – оператора Станислав Колев.

 

Приветствие за труда поднесе кметът на Добрич Детелина Николова.

Свои лични спомени от съприкосновението с учителя Божидар Ханджиев разказаха няколко негови възпитаници, сред които Мария Паскалева, поела по-късно по същия благороден път на педагога.

 

Книгата, издадена със спомоществователството на Община град Добрич, има своите акценти, но в контекста на съвременните събития и очаквания, цел на представянето й е отдаване почит към паметта на един достоен българин, но и обмяна на мисли и идеи за необходимостта от припомняне на неговите уроци, пише Мариана Иванова.

 

_dsc0030_600_01

 

Кметът Николова приветства Мариана ИвановаКметът Николова приветства Мариана Иванова

Мария Паскалева разказва...Мария Паскалева разказва...