Проливни дъждове се изляха над цялата страна; Пазарджик под обсада заради имами

Какво още пишат във водещите си статии днес националните ежедневници...

Проливни дъждове се изляха над цялата страна; Пазарджик под обсада заради имами

Порои.


„Новинар":

Проливни дъждове се изляха над цялата страна

Порои се изляха над цялата страна в понеделник. Дъждът и вятърът се настаниха над България още в неделя. Най-много валежи паднаха в Златоград, където за едно денонощие се изляха 106 литра на квадратен метър.
Това съобщи метеорологът от Националната астрономическа обсерватория „Рожен" Минчо Хаджиев. По думите му на връх Рожен са паднали 100 литра, а в Смолян - 76 литра. В село Манастир дъждът е достигнал 117 литра на квадратен метър. Кметът на Смолян успокои обаче, че са измерени 10 метра под преливника на язовир „Златоград". Нивото на водоема се следи на всеки час, покачването е минимално и гражданите могат да бъдат спокойни към момента, увери той.


Дело.

„Труд":

Пазарджик под обсада заради имами

Пазарджик под обсада заради имами Полицията не даваше пиле да прехвръкне в района на съдебната сграда и пазеше както протестиращите в защита на имамите, така и националистите. Снимка Митко Начев
Центърът на Пазарджик осъмна блокиран от полиция преди началото на делото срещу 13 имами, обвинени в проповядване на радикален ислям. Пътят на шествието, организирано от "Атака" и ВМРО-БНД ,беше "трасиран" от полицейски патрули. Около Съдебната палата беше разположено в пълно бойно снаряжение звеното за борба с безредиците.

 

Невинен.

„Дума":

Съдът оправда Николай Цонев

Софийският градски съд призна за невинни бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, обвинени за даването на подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Тримата бяха зрелищно задържани от ГДБОП на 1 април 2010 г., като по време на ареста на Цонев зам. градският прокурор Роман Василев бе заснет от камерата на МВР да се обръща към ексминистъра с думите "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята, на колене!"


Уволнение.

„Стандарт":

Калинка скара двама МВР шефове

Калинка Пенчева скара вътрешния министър Цветан Цветанов и предшественика му Румен Петков. Доскорошният й началник обвини соцдепутата, че преди години назначил без конкурс провинилата се служителка. "Пенчева, която грубо наруши моралните норми на поведение в МВР, е била назначена без конкурс в нарушение на закона през 2006 г. от тогавашния вътрешен министър", съобщи вчера Цветанов. В цитирания от него период МВР шеф бе Румен Петков. "Нямам спомен да съм назначавал въпросната служителка, а и се надявам да не сме я докарали дотам, министърът да се занимава с подобни въпроси", коментира за "Стандарт" Петков.

 

Батко.

„24 Часа":

Батко: Не аз, а областните решаваха за договорите

Зам.- шефът на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева даде старт на процеса срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по обвинението, че като длъжностно лице сключил 8 договора за общо 120 млн. лв. с фирмите на братята си Бойко и Емил Георгиеви. Скандалът избухна през 2008 г. и стана причина Брюксел да замрази европарите за строежи на пътища у нас.