Порои и вятър блокираха страната; Майки въртят бизнес с кърма в нета

Горят почивки за Нова година; Китайци в Бояна; Държавата умишлено води към фалит общински болници, пишат още вестниците днес

Порои и вятър блокираха страната; Майки въртят бизнес с кърма в нета

Труд


Архитектът на София глобен за лунапарк

Две съдебни инстанции са потвърдили, че през 2010 г. главният архитект на София Петър Диков е нарушил закона при издаването на разрешителните за лунапарка "Замперла", който трябваше да бъде отворен в столичния Южен парк. Това става ясно от електронното деловодство на Софийския административен съд.

Строежът, който трябваше да се простира на 7 дка в парка, бе спрян от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Строителният контрол нареди и премахването му. И санкционира арх. Диков с 1000 лв. Това е минималната глоба в случая.

 

Труд

Соколов с орден, Дикенс-без отличие

Бившият председател на парламента и знакова фигура на прехода Йордан Соколов ще бъде удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий". Предложението до президента ще бъде направено официално в сряда от правителството. Михаил Неделчев също ще получи отличието. Мотивите за награждаването на Соколов са "за значим принос за развитието на демократичните процеси в страната", а за Михаил Неделчев - и по случай на и по случай 70-ата му годишнина. През 1990 г. Соколов бе един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров.

 

Стандарт

Китайци в Бояна

Богати китайци и корейци стават съседи на властта и родните баровци. Инвеститори от Далечния изток оглеждат луксозни имоти в Бояна. Там ще живеят шефовете на компании, които смятат да стартират бизнес у нас, съобщи за "Стандарт" Димитър Владиков от Българската агенция за инвестиции. Той ще пътува до Китай за срещи с местни предприемачи. Вече е ясно, че инвестиционни фондове от Поднебесната империя са решили да пробият на европейския пазар през България. Сред тях е CJ International, който смята да докара поне 100 предприемачи у нас догодина. За да получат право на пребиваване в страната, те трябва да вложат поне по 1 млн. лева в българска банка според Закона за насърчаване на инвестициите.

Китайците са ни предпочели пред Румъния, Чехия, Англия и Испания заради очакваните промени в закона, според който минималното вложение ще падне на 200 000 лв.

 

Стандарт

Горят почивки за Нова година

Баровци, които са си платили за Нова година в Дубай или на Карибите, може да си останат вкъщи. Причината е, че има голяма опасност почивки до далечни екзотични дестинации да бъдат анулирани заради проблемите на туроператора "Он травел", алармираха негови колеги. Компанията, която е сред най-големите в туристическия бранш у нас, прекрати дейността си преди седмици. Това стана, след като нейни клиенти на два пъти бяха зарязани в чужбина, защото "Он травел" не бе платил на хотелите и за транспорт. Фирмата бе сред малкото, които наемат самолети. След като туроператорът прекрати дейността си, партньорите му, с които заедно са резервирали самолетите за далечните полети, трябва сами да платят цялата сума или да анулират офертите и да върнат парите на своите клиенти. Първият вариант обаче е малко вероятен, защото ще излезе много скъпо, обясниха хора от бранша. Според тях до Нова година остава твърде малко време, за да се напълнят самолетите. Така туристи, които вече са си предплатили ваканцията с отстъпка за посрещане на 2013 г., могат да останат в последния момент без резервация за празника. Част от туристите ще получат и нови оферти, за които обаче трябва да доплатят, тъй като пакетите ще са различни. Под въпрос може да се окажат и пътуванията с "блокчартъри" - запазени и гарантирани места в редовен полет. Със сигурност могат да бъдат спокойни клиентите, чиито самолетни билети са с компаниите "България Ер" и "BHAir", тъй като те нямат договори с "Он травел", обясниха от авиопревозвачите.

 

Монитор

Руска рулетка за заплати

Шефовете в България дават заплата според кандидата. В сайтовете за работа началниците не обявяват възнаграждението, а го определят според квалификацията на бъдещите служители. Така работодателите си запазвали правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител.

Ако трябва да направят компромис, има кандидат, който не отговаря напълно на условията, но на фирмата не й трябва спешно човек, тогава са готови да го наемат, но при по-ниско заплащане, обясни шефът на една от водещите посреднически фирми за работа Пламен Вушев.

От своя страна търсещите препитание се ориентират дали една позиция е подходяща за тях според възнаграждението. Липсата на определена заплата обаче води до разминаване между сумата, която предлагат работодателите, и тази, която очакват служителите. Най-разочаровани са оказват трудещите се в Стара Загора. Средното нетно заплащане по региони се вижда ясно от статистиката на една от най-големите посреднически компании за заетост. Данните показват, че старозагорци се надяват на месечно възнаграждение от 1089 лв., а шефовете са склонни да дадат почти 2 пъти по-малко - 600 лв. В Пловдив и Варна пък очакват да получават с около 100 лв. повече.

 

Монитор

Майки въртят бизнес с кърма в нета

Предприемчиви млади майки предлагат кърмата си в интернет. Цената на млякото тръгва от 10 лв. на литър и достига до 13-15 лв., съобщи ТВ7.

Десетки обяви излизат в интернет след изписване на „продавам кърма" в търсачката „Гугъл". В офертите са описани цените и мобилните телефони на търговките. За да привличат клиенти, някои майки пускат и атрактивни предложения със значително по-ниски цени.

 

Монитор

Порои и вятър блокираха страната

Поройни дъждове и силният вятър блокираха страната вчера. Дъждовете започнаха за се изсипват още в неделя след обяд и вчера оставиха хиляди хора без ток, причиниха наводнения на шосета и сгради, пропадания на улици, много шофьори закъсаха с колите си. Община Неделино е в бедствено положение, а три села в нея са откъснати от света. Вода до колене газеха жителите на Поморие. Нивата на Тунджа и Марица се следят с повишено внимание, като все още няма нужда да се предупреждават съседните държави за опасност от наводнения, съобщиха от екоминистерството. Най-много сигнали за наводнения са получени в областите Смолян, Бургас, Благоевград.

 

Сега

Част от "златните" храни за бедни не стават за ядене

Скандалът с безбожно скъпите храни за социално слаби граждани бързо се разраства. 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, са засекли от Агенцията по храните при проверка в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в Плевен и Добрич. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.

На опаковката пише, че бобът е годен до 2014 г. При лабораторни тестове обаче е доказано, че той не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна - член на ЕС, но е бил пакетиран от българска фирма доставчик - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие". За зрял фасул фондът отделя над 5.92 млн. лева, а отделно се плащат транспортните разходи - 98 908 лева.

 

Дума

Държавата умишлено води към фалит общински болници

Фалитът на по-малките лечебни заведения се дължи на целенасочена държавна политика, заявиха вчера директори на общински болници. Част от тази политика е неравностойното и нечестно отношение, което се наблюдава в подхода на държавата към пациентите в различните области, смятат директорите. Общинските болници в Белоградчик, Кнежа и Попово са в толкова тежко състояние, че до края на годината могат да последват участта на девинската болница, стана ясно вчера.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването оспори твърденията на Министерството на здравеопазването, че общините не са ангажирани със своите болници и има лош мениджмънт, поради което се трупат дългове.  Кацаров припомни, че държавата въведе редица завишени критерии, които оставиха общинските и по-малките частни болници без договори с НЗОК по скъпо платените клинични пътеки. Най-тежкият удар върху общинското здравеопазване са делегираните бюджети. Специалистите бяха категорични, че общинските лечебни заведения нямат алтернатива.