Преглед на печата

Половината бентлита в Италия - с български номера; Цигареният акциз замръзва засега; Баща на осъден вари ракия, Външно го чака за среща

Преглед на печата
24 часа

Половината бентлита в Италия - с български номера

Центровете на Рим и Милано са пълни със скъпи коли с български и румънски номера. Шофьорите им обаче нямат нищо общо с Източна Европа.

Бизнесът с български регистрационни номера процъфтява, защото така собствениците на скъпи автомобили спестяват около 1200 евро за застраховка.

Освен това могат да влизат и да паркират свободно в ограничените централни зони, достъпни само за туристи, не ги засягат и ограниченията на скоростта по пътищата.

Много често италианските катаджии не могат да хванат нарушителите заради чуждата номерация.

Властите са притеснени, но засега не са предприели никакви мерки.

24 часа

Прокуратурата за "Килърите": Досега не сме били поставяни на такова изпитание

Съдия Димчо Луков отхвърли исканията за разпити на Красимир Пелов, Мустафа Шабанов, Красимир Коев и Пламен Дешков по делото "Килърите".

Съдът в Шумен прие писмените доказателства по уважени искания на страните. След като съдът се произнесе по всички искания и няма нови доказателствени искания, съдия Димчо Луков заяви, че е приключило съдебното следствие и даде ход на съдебните прения.

Прокурор Ася Петрова заяви, че поддържа обвиненията на Шуменска окръжна прокуратура срещу подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов, Райчо Стойнев.

Труд

БДЖ пазарува чаршафи за липсващи вагони

Най-малко 153 хил. лева ще плати "БДЖ - Пътнически превози" за нови чаршафи и одеяла, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Бельото е предназначено за новите спални вагони, които бяха доставени през лятото от Турция, но не отговарят на европейските изисквания, затова част от тях още не са пристигнали. Пред "Труд" от пресцентъра на БДЖ уточниха, че все още не се знае кога спалните вагони ще могат да се използват.

Поръчката за спално бельо е със срок на изпълнение 12 месеца. В нея могат да участват само фирми, които досега са изпълнявали успешно подобни доставки през последните три години. Крайният срок за подаване на документи за участие в търга е 21 ноември.

В момента БДЖ няма нито един спален вагон, впрегнат в композиция.

Труд

Цигареният акциз замръзва засега

Ставките на акциза върху цигарите засега остават непроменени. Няма внесено предложение за тяхната корекция до изтичане на законовия срок между двете четения на поправките в Закона за ДДС, съобщи вчера председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Преди две седмица стана ясно, че депутати обмислят да внесат предложение за промяна на акцизните ставки в посока на увеличение на процентната и намаление на специфичната част на акциза, което би облекчило производителите на евтини марки.

Стандарт

Станишев търси кум

Тежка сватба ще сплотява редиците на БСП идната година. Лидерът й Сергей Станишев ще чуе заветното "да" от любовта на живота си Моника Йосифова през лятото. Новината потвърди пред "Стандарт" самият президент на ПЕС. Социалист номер 1 призна, че все още не са избрали кумовете. Соцлидерът търси и знаков пръстен за половинката си. На Коледа той ще го подари на Моника с клетва за вярност. Двамата вече имат дъщеричка Дария. Пиар експертката Йосифова е мама и на кака Моника и бате Венци. Станишев отрече слуха, че е поискал ръката на бъдещата си съпруга в Париж. "Бяхме у дома, тук, в София", уточни той. И допълни, че след кратък размисъл Моника му казала "да". "Беше много романтично, в личен момент и много истински", сподели бъдещата булка. Според запознати предложението от Станишев е дошло, преди да бъде преизбран за президент на ПЕС в Брюксел.

Монитор

По десет шофьори духат на червено

По десет шофьори ще духат за алкохол, докато чакат на червен светофар. Проверките, които от Пътна полиция ще започнат от понеделник, са по модел на холандската полиция, съобщи за „Монитор" комисар Богдан Милчев, шеф на столичния КАТ. Те няма да са само един ден, а ще продължат и занапред. „Отиваме на едно голямо кръстовище десет полицейски служители с дрегерите. Така за 30 секунди можем да проверим едновременно десет шофьори дали са употребили алкохол. Такива внезапни проверки по широкообхватния метод ще се извършват не само за пили водачи, но и за наркотици и за нередовни документи.

Монитор

Баща на осъден вари ракия, Външно го чака за среща

Бащата на единия от осъдените на смърт чрез обесване младежи - Диньо Бакалов, вчера предпочел да си свари ракията, вместо да отиде на организираната от външното министерство среща. Оттам уточниха, че разговорът бил рутинен при такива обстоятелства и цели да се уточни с какво и докъде може да помогне държавата на Иван и Георги. Дипломатите ни, които изпратиха по спешност директора на Дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания" Ангел Орбецов в Малайзия, недоумяват защо загриженият баща отказал срещата.

Сега

И тази зима държавата ще плаща прескъпо за чистенето на снега

Въпреки медийната акция по сваляне на цените за поддържане на републиканските пътища държавата ще продължи да плаща и тази зима за чистене на снега по драматично различни цени в 28-те области. В Плевенско чистенето пак ще излиза пет пъти по-скъпо, отколкото в Благоевградско, а цените се разминават значително дори в съседни области. Това става ясно от публикуваните договори на областните пътни управления на сайта на агенция "Пътна инфраструктура". Те са със същите фирми и на същите цени като миналата година.

Когато станаха ясни през пролетта скандалните договори, които пътната агенция е сключила по времето на бившия регионален министър Росен Плевнелиев, наследникът му Лиляна Павлова привика фирмите, за да измоли намаление на цените. Обясненията на АПИ за разликите бе в липсата на конкуренция: фирмите били подготвени с два плика и в последния момент, като видели, че други кандидати няма, давали високите оферти.